Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραVibing Thessaloniki: Απομόνωση των επισκεπτών στα βίντεο της Θεσσαλονίκης
Άρθρα

Vibing Thessaloniki: Απομόνωση των επισκεπτών στα βίντεο της Θεσσαλονίκης

Οι νέες καμπάνιες “Vibing Thessaloniki” απεικονίζουν επισκέπτες να εξερευνούν μόνοι, χωρίς ανθρώπινη επαφή με τους ντόπιους, αγνοώντας την παγκόσμια τάση για αυθεντικές ανθρώπινες εμπειρίες.

Mε αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση των 3 νέων βίντεο για την προβολή της Θεσσαλονίκης με τίτλο “Vibing Thessaloniki” με τη σύμπραξη της Marketing Greece και της Aegean, παρατηρώ για ακόμη μια φορά ότι σε όλα τα βίντεο για την πόλη μας το concept είναι ο θεατής να βλέπει πάντα 2-3 επισκέπτες να περιφέρονται ολομόναχοι σαν ναναι σε μια έρημη πόλη, αγορά ή παραλία, να ψάχνουν το δρόμο, να δείχνουν κάτι, να δοκιμάζουν κάτι σε street food ή σε εστιατόριο, να περπατούν στα καταστήματα ή στην παραλία, να τσουγγρίζουν τα ποτήρια και να διασκεδάζουν μόνοι τους.

Όλα αυτά χωρίς να έχουν καμία επαφή με τους ντόπιους, όπως π.χ. μ’ έναν σερβιτόρο, έναν μαγαζάτορα, έναν ταξιτζή και κυρίως μ’ έναν ξεναγό που θα τους δείχνει όλα όσα ψάχνουν περιφερόμενοι, ή ίσως να έχουν κάνει και κάποια παρέα στην πόλη μας. Τίποτε δε βλέπουμε σε ανθρώπινη συναναστροφή και δραδραστικότητα. Ίσως να κρατούν μόνο κάποιο κινητό με application να τους καθοδηγεί με ηχογραφημένες πληροφορίες ή κάποιο φυλλάδιο!
Λες κι οι εταιρείες παραγωγής κι οι σκηνοθέτες που φτιάχνουν αυτά τα βίντεο να μην έχουν αντιληφθεί ότι πλέον ο επισκέπτης παγκοσμίως ψάχνει για ανθρώπινη συναναστροφή με τους ντόπιους, για κάθε είδους δραστηριότητες, για slow tourism και νέες εμπειρίες και συνεχίζουν να μας παρουσιάζουν απλά ολομόναχους περιφερόμενους επισκέπτες.

Στον κλάδο μας πάντως οι πριβέ ξεναγήσεις σε ζευγάρια, οικογένειες, φίλους και solo travellers ολοένα κι αυξάνονται, αλλά αυτή η διαπιστωμένη παγκόσμια τάση σκηνοθετικά δεν εμφανίζεται καθόλου.

Να θυμίσω λοιπόν ότι επίσημους ξεναγούς εκπαιδεύει και πιστοποιεί το ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού για τη χώρα μας, κι είναι έτοιμοι να δείξουν όχι μόνο τα αξιοθέατα ενός τόπου σε πολιτισμό, αρχιτεκτονική, θρησκεία, έθιμα και παραδόσεις, αλλά και την γαστρονομία μας στα food tours και στα οινοποιεία όπου συχνά ξεναγούμε, όπως και κάθε είδους κι επεοχής κρυμμένους θησαυρούς σε μια πόλη ή στην ύπαιθρό μας. Αυτή είναι εξάλλου η καθημερινή εργασία μας, οπότε χρησιμοποιήστε μας για την προβολή της Ελλάδας σε video ή στις εκθέσεις τουρισμού, όχι μόνο ως εικόνα επαγγελματικών υπηρεσιών για ξεναγήσεις στα fam trips όταν έχουμε καλεσμένους στην πόλη!

Τα βίντεο

Vibing Thessaloniki | The Architecture

Vibing Thessaloniki | The Street Food & Open Markets

Vibing Thessaloniki | The Waterfront

+ Άρθρα

Η Έφη Καλαμπουκίδου είναι εδώ και 35 χρόνια πιστοποιημένη από το Υπουργείο Τουρισμού διπλωματούχος ξεναγός για την Ελλάδα στα αγγλικά και στα γερμανικά. Είναι επίσης πιστοποιημένη από το 2011 εκπαιδεύτρια ξεναγών της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG), στην οποία εκλέχθηκε πρόσφατα για 5η συνεχή θητεία ως πρόεδρος του Δ.Σ. ενώ προηγουμένως εκλεγόταν επί 16 χρόνια στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ).
Έχει πολύχρονη εμπειρία σε διάφορα είδη τουρισμού με ξεναγήσεις σε όλη την Ελλάδα και συμμετέχει τακτικά σε σεμινάρια επιμόρφωσης, ευρωπαϊκά φόρουμ, και επιδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024