Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΒιβλιοπαρουσίαση: Τουριστικός Σχεδιασμός και Πολιτική
Βιβλιοπαρουσίαση

Βιβλιοπαρουσίαση: Τουριστικός Σχεδιασμός και Πολιτική

Το βιβλίο “Τουριστικός Σχεδιασμός και Πολιτική” του Δημήτρη Γ. Λαγού εξετάζει τη σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού στον τουρισμό. Προσφέρει μια πλήρη ανάλυση της ιστορίας, των θεωρητικών προσεγγίσεων, των μεθόδων αξιολόγησης και του θεσμικού πλαισίου του τουριστικού σχεδιασμού, τονίζοντας τη σημασία του για την βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Η διαδικασία του σχεδιασμού εμπεριέχει πλήθος στρατηγικών αποφάσεων με συγκεκριμένους και αντικειμενικούς στόχους και σκοπούς, μέσα από συντονισμένες μακροχρόνιες πολιτικές επιλογές.

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Γ. Λαγού, με τίτλο «Τουριστικός Σχεδιασμός και Πολιτική» από τις εκδόσεις Κριτική, ασχολείται με το θεωρητικό και εμπειρικό πλαίσιο του τουριστικού σχεδιασμού: από το ιστορικό υπόβαθρο, τις εννοιολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις, τη διαδικασία και τις προσεγγίσεις του τουριστικού σχεδιασμού, τις μεθόδους αξιολόγησης και τις μεθοδολογίες πρόβλεψης των τεχνικών αναλύσεών του καθώς και το θεσμικό πλαίσιο και την χρηματοδότηση των τουριστικών σχεδίων και προγραμμάτων. Στο κεφάλαιο ‘Τουριστική πολιτική και χωρικός σχεδιασμός στην Ελλάδα’ καταγράφονται τα προγράμματα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ελλάδας από το 1948 και έπειτα, τα οποία συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χωροταξικού πλαισίου αλλά και στην χάραξη πολιτικής για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Ο χώρος με την πολυπλοκότητά των χαρακτηριστικών του γνωρισμάτων λειτουργεί ως φυσικός αποδέκτης των δραστηριοτήτων του τουριστικού κλάδου. Το οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο της τουριστικής αγοράς διαμορφώνεται από την μορφή του χώρου δηλαδή του χωροεδαφικού κεφαλαίου. Η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος προκύπτει από τον κατάλληλο -ανά περιοχή- σχεδιασμό των αντίστοιχων διαθέσιμων δυνατοτήτων.

Ο τουριστικός σχεδιασμός, είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό ή και σε τοπικό επίπεδο θέτει και προαπαιτεί την ορθή και πολυσύνθετη σύζευξη αναπτυξιακών στόχων όπως φυσικό περιβάλλον, βιοποικιλότητα και τόπο, υποδομές και πολιτισμό, για την χάραξη πολιτικών ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης. Τα οφέλη του τουριστικού σχεδιασμού έχουν διαπιστωθεί, σε παγκόσμια κλίμακα, σε τομείς όπως η οικονομία, η κοινωνία και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ο σχεδιασμός νέων τουριστικών περιοχών, ή ακόμη και ο ανασχεδιασμός παλαιοτέρων, εξασφαλίζει την σταδιακή βιώσιμη και αειφορική οικονομική ανάπτυξη και διατήρηση του τουριστικού προϊόντος, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς των τμημάτων τουρισμού ΑΕΙ, όπως και στους διεπιστημονικούς αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τον χωρικό σχεδιασμό και την πολιτική του τουρισμού.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024