Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςSine ira et studio (ή -τουριστικά- αμερόληπτα)Χρόνος και ελεύθερος χρόνος: αυτοί οι άγνωστοι…

Χρόνος και ελεύθερος χρόνος: αυτοί οι άγνωστοι…

Ο τουριστικός τομέας, αυτός κατεξοχήν όφειλε και οφείλει να δει τον όποιο ελεύθερο χρόνο των όσων εργαζομένων, πρωτίστως ως πεδίο αύξησης της επαγγελματικής ύλης του κλάδου και δευτερευόντως – αλλά όχι υποδεέστερο – ως πεδίο ανάπτυξης της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μορφοποίησης της προσωπικότητας του ατόμου.

Ο χρόνος τρέχει. Αμείλικτα για όλους και για όλα. Μόνο αυτός τρέχει, εμείς οι υπόλοιποι ακολουθούμε και πορευόμαστε εντός του. Μόνο αυτός επιλέγει και εμείς ανήμποροι συντασσόμαστε.

Ο ελεύθερος χρόνος επίσης τρέχει. Μόνο που σ’αυτόν εμείς επιλέγουμε κι αυτός συμβιβάζεται. Μόνο που δεν είναι σίγουρο, ότι η δική μας επιλογή έχει σχέση με τη δική μας ελεύθερη βούληση. Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς σε μια οικονομικά καθημαγμένη κοινωνία, όπου οι εργασιακές σχέσεις έχουν εξοντωθεί και ισοπεδωθεί, το να μιλάει οποιοσδήποτε για ελεύθερο χρόνο και αξιοποίησή του φαντάζει σουρεαλιστικό.

Όμως ο τουριστικός τομέας, αυτός κατεξοχήν όφειλε και οφείλει να δει τον όποιο ελεύθερο χρόνο των όσων εργαζομένων, πρωτίστως ως πεδίο αύξησης της επαγγελματικής ύλης του κλάδου και δευτερευόντως – αλλά όχι υποδεέστερο – ως πεδίο ανάπτυξης της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μορφοποίησης της προσωπικότητας του ατόμου.

Λύσεις για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου υπάρχουν πολλές, τουλάχιστον για τους συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων κάνουν διακοπές “με το κιάλι”. Κάποτε έγραψα και ένα βιβλίο με αυτό το θέμα και μάλιστα εστιασμένο στο πολύ πέρα από αυτό με τίτλο “Η Αξιοποίηση του Ελεύθερου Χρόνου στις Διακοπές”! Που να ήξερα…

Σε μια επιφυλλίδα επισημάνσεων όμως ο χώρος δεν επαρκεί παρά για να θέσεις το θέμα. Αν καταφέρεις μάλιστα, να το κάνεις κατανοητό στον αναγνώστη, είναι επιτυχία.

Ο καθηγητής κ. Περικλής Λύτρας είναι πρόεδρος του Τμήματος Τουρισμού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πρ. αναπληρωτής πρύτανης ΤΕΙ Αθήνας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024