Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞενοδοχείαAccor: Yψηλές επιδόσεις στην Ελλάδα το 2023, με room revenue στο +19,6%
Ξενοδοχεία

Accor: Yψηλές επιδόσεις στην Ελλάδα το 2023, με room revenue στο +19,6%

Το 2023, τα ξενοδοχεία του Ομίλου στην Ελλάδα κατέγραψαν ισχυρή αύξηση της ζήτησης από Κινέζους και Αμερικανούς ταξιδιώτες.

Ο Όμιλος Accor ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2023. Με γνώμονα τη σταθερή ζήτηση το 2023, η Accor κατάφερε να σημειώσει νέα ρεκόρ σε όρους λειτουργικών και οικονομικών επιδόσεων. Όλες οι περιοχές και τα segments απολάμβαναν ισχυρή ανάπτυξη έπειτα από το 2022, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως χρονιά ανάκαμψης μετά την πανδημία του Covid. Όλοι οι δείκτες απόδοσης ήταν σύμφωνοι με ή ξεπέρασαν τις προβλέψεις του Ομίλου το 2023. Αυτή η σταθερή απόδοση και η αυτοπεποίθηση του Ομίλου στη συνεχή επιχειρηματική ανάπτυξη του επέτρεψαν να επιστρέψει συνολικά 676 εκατ. ευρώ στους μετόχους του κατά τη διάρκεια του έτους.

O Όμιλος κατέγραψε έσοδα 5,056 δισ. ευρώτο 2023 αυξημένα κατά 18% σε like-for-like (LFL) επίπεδο σε σύγκριση με 2022. Αυτή η ανάπτυξη αναλύεται σε 17% αύξηση για στο τμήμα Premium, Midscale & Economy Division και 22% για το τμήμα Luxury & Lifestyle.

Το 2023, η Accor άνοιξε 291 ξενοδοχεία, που αντιστοιχούν σε 41.000 δωμάτια, δηλαδή καθαρή ανάπτυξη δικτύου 2,4% τους τελευταίους 12 μήνες. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, ο Όμιλος είχε ένα χαρτοφυλάκιο 821.518 δωματίων (5.584 ξενοδοχεία) και 225.000 δωμάτια στο pipeline (1.315 ξενοδοχεία).

Sebastian Bazin

Ο Chairman & Chief Executive Officer της Accor, Sébastien Bazin.

Ο Sébastien Bazin, Chairman & Chief Executive Officer της Accor, δήλωσε: “Η Accor είχε αποτελέσματα ρεκόρ το 2023, με το EBITDA να σπάει το όριο του 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Παρόλο που υπήρχαν πολλοί λόγοι για αυτή την επιτυχία, οι καλές επιδόσεις οφείλονται πάνω απ’όλα στις ομάδες του Ομίλου. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη δέσμευσή τους και την τεχνογνωσία τους σε έναν κλάδο του οποίου η δύναμη βρίσκεται πάνω απ’όλα στις γυναίκες και άνδρες εργαζόμενους, που εξυψώνουν καθημερινά το προφίλ των brands μας με μια παθιασμένη και γενναιόδωρη αίσθηση φιλοξενίας. Μέσα στο προηγούμενο έτος ο Όμιλος πέτυχε ανάπτυξη σε όλα τα segments και τις περιοχές, αποτυπώνοντας τη δύναμη του asset light μοντέλου του, την αποτελεσματικότητα της οργάνωσής του βασισμένη σε δύο τμήματα, Premium, Midscale και Economy από τη μια, και Luxury and Lifestyle από την άλλη, το πόσο επιθυμητά είναι τα brands του, τη δύναμη των εργαλείων διανομής και αφοσίωσης, καθώς και της οικονομικής πειθαρχίας του. Ενώ το γεωπολιτικό σκηνικό παραμένει περίπλοκο, το 2024 αναμένεται να είναι πλούσιο σε μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις που θα πρέπει να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ανάπτυξη και ξεκινάμε αυτό το νέο έτος με αυτοπεποίθηση. Η Accor βρίσκεται σε ιδανική θέση για να συνεχίσει την ισχυρή επέκτασή της και να δώσει ζωή στο όραμα της για μια πρωτοποριακή, υπεύθυνη βιομηχανία φιλοξενίας που δημιουργεί αξία για τους μετόχους και τους εταίρους της”.

Η Accor στην Ελλάδα: Ισχυρές επιδόσεις για τις Premium, Midscale και Economy brands

Τα αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2023 επιβεβαιώνουν τις άριστες επιδόσεις των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. To room revenue ανήλθε στο  +19,6% σε σύγκριση με το 2022, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής. Η θετική επίδοση προερχόταν κυρίως από ταξιδιώτες αναψυχής που αντιπροσώπευαν το 68,3% της πελατειακής βάσης του Ομίλου μέσα στο έτος, αλλά επίσης τροφοδοτήθηκε από μια ισχυρή αύξηση του business ταξιδιού κατά 34% σε σύγκριση με το 2022.

Τα ξενοδοχεία της Accor στην Ελλάδα υποδέχθηκαν κυρίως Ευρωπαίους επισκέπτες, συνεχίζοντας μια τάση που επιβεβαιώνει τη δημοτικότητα του Ομίλου στην περιοχή, αποτελώντας περίπου το 41% του room revenue. Το 2023, το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου στην Ελλάδα κατέγραψε επίσης ισχυρή αύξηση της ζήτησης από Κινέζους και Αμερικανούς ταξιδιώτες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι χώρες που αύξησαν τη ζήτηση για τα ξενοδοχεία της Accor στην Ελλάδα ήταν από την Ανατολική Ευρώπη και την Ιβηρική Χερσόνησο.
Fabiano Aouad

Ο Fabiano Aouad, VP Operations Accor Ιταλίας και Ελλάδας.

Μια άλλη τάση που καταγράφηκε το 2023 ήταν η συνεχιζόμενη αύξηση στο μέσο χρόνο μεταξύ της κράτησης και της άφιξης κατά 48,5 ημέρες το 2023 έναντι 44,3 ημερών το 2022.

Στο παραπάνω πλαίσιο, “η θετική μας δυναμική στην Ελλάδα μαρτυρεί την παρουσία μας στη χώρα μέσω των αναγνωρισμένων Premium, Midscale και Economy brands, τα οποία συνεχίζουν να τροφοδοτούν την έντονη ζήτηση από διεθνείς ταξιδιώτες, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Κατανοώντας τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ταξιδιωτών, η Accor συνεχίζει να προσφέρει επιλογές διαμονής σε αντιστοιχία με τους επισκέπτες της στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, θα ήθελα να επισημάνω την εξαιρετική απόδοση στα ξενοδοχεία που προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία επισκεπτών, ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στα θετικά αποτελέσματα του 2023”, δήλωσε ο Fabiano Aouad, VP Operations Accor Ιταλίας και Ελλάδας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024