Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΤο Υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει τώρα πρόταση για τη βραχυχρόνια μίσθωση ενώ ο Χατζηδάκης λέει από Σεπτέμβριο
Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Το Υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει τώρα πρόταση για τη βραχυχρόνια μίσθωση ενώ ο Χατζηδάκης λέει από Σεπτέμβριο

xatzidakis
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ολόκληρες γειτονιές στην Αθήνα έχουν χάσει πλέον τον οικιστικό χαρακτήρα τους, σημείωσε η υπουργός Τουρισμού.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο “Greece Talks Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη” ανέφερε σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις,  ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε μέτρα προκειμένου να μπει μία τάξη στον τομέα αυτό (όπως η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ και η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για όποιον διαθέτει από τρία ακίνητα και πάνω). “Παρακολουθούμε το θέμα. Θα αφήσουμε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το πράγμα το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο θα το συζητήσουμε ξανά με τους αρμόδιους φορείς και θα επανέλθουμε”, είπε.

kefalogianni

Από την πλευρά της (στο ίδιο συνέδριο) η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει αυτήν τη στιγμή πρόταση που αφορά στις λειτουργικές προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης – κάτι που ζητούν και οι ξενοδόχοι. Επικαλούμενη το πρόβλημα έλλειψης προσιτής στέγης για τους κατοίκους όπως και το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές (προφανώς της Αθήνας) αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της γειτονιάς από τα Airbnb, έκανε λόγο για την ανάγκη να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Η υπουργός σημείωσε ότι αυτό που ξεκίνησε ως οικονομία διαμοιρασμού εξελίχθηκε σε παραξενοδοχία στη χώρα μας, με τα καταλύματα του είδους να λειτουργούν σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. “Προ ολίγων μηνών ήρθε το Υπουργείο Οικονομικών με νόμο και επενέβη αποκλειστικά στο φορολογικό κομμάτι, ενώ εμείς ως υπουργείο θα νομοθετήσουμε για τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές. Θεωρώ πως, όπως έχει γίνει και σε χώρες του εξωτερικού, θα πρέπει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο για λειτουργία τους (των καταλυμμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης)” υπογράμμισε και υπενθύμισε τις επιπτώσεις στις τιμές και τη διαθεσιμότητα ακινήτων, λόγω του πολλαπλασιασμού των καταλυμμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και στο γεγονός ότι ολόκληρες γειτονιές στην Αθήνα έχουν χάσει πλέον τον οικιστικό χαρακτήρα τους. “Βρισκόμαστε σε διαβούλευση ενδοκυβερνητική για το θέμα. Από πλευράς μας θα δούμε τις διαλειτουργικές προδιαγραφές, αλλά το να μπει ένα όριο δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε μόνοι μας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024