Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός Τουρισμός161 αριστουργήματα της κυκλαδικής τέχνης επιστρέφουν από την Αμερική στην Ελλάδα
Πολιτισμός

161 αριστουργήματα της κυκλαδικής τέχνης επιστρέφουν από την Αμερική στην Ελλάδα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή, σε αριθμό τεχνουργημάτων, που επαναπατρίζεται χωρίς δικαστική εμπλοκή.

​Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων μια συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική που κατήρτισε το Υπουργείο Πολιτισμού με το Μetropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας.

Χάρη στη συμφωνία αυτή, επιστρέφουν από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα 161 αρχαιότητες του Κυκλαδικού πολιτισμού, μοναδικής αρχαιολογικής και επιστημονικής αξίας, που βρίσκονταν σε ιδιωτική συλλογή. Πρόκειται για 161 αριστουργήματα τα οποία περιλαμβάνουν μοναδικής τέχνης ειδώλια, αγγεία, εργαλεία και κοσμήματα.

Πολλά από τα αντικείμενα της συλλογής, λόγω του τύπου και των διαστάσεών τους, αποτελούν παγκοσμίως εξαιρετικά σπάνια ή ακόμα και μοναδικά δείγματα της τέχνης και της τεχνικής του Κυκλαδικού Πολιτισμού της 3ης προχριστιανικής χιλιετίας, παρέχοντας νέα δεδομένα στην επιστημονικής γνώση για την εξέλιξη της πρωτοκυκλαδικής τέχνης κατά την 3η χιλιετία π.Χ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή, σε αριθμό τεχνουργημάτων, που επαναπατρίζεται χωρίς δικαστική εμπλοκή, ενισχύοντας τη φυσιογνωμία της Ελλάδας ως πρωτεύουσας δύναμης στα θέματα διεκδίκησης και επαναπατρισμού των αγαθών της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αλλά και ως σύγχρονης χώρας με εξωστρεφή μουσειακή πολιτική, που υποστηρίζει τη διεθνή προβολή του πολιτισμού της, αντανακλώντας έτσι το αξιακό σύστημα ενός ανεπτυγμένου κράτους με εγνωσμένο πολιτιστικό υπόβαθρο.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024