Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΜουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού εντός του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη
Πολιτισμός

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού εντός του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη

  • Αρχιτεκτονική πρόταση κτιρίου Β4.
  • Αρχιτεκτονική πρόταση κτιρίου Δ
  • Το κτίριο Β4 το 2012, πριν την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη στέγη του.
  • Το κτίριο Β4, πρώτο αριστερά το 1916 (Πηγή Γαλλικά Αρχεία Στρατού).

Η μελέτη αφορά στην ένταξη νέας χρήσης στο εναπομείναν κέλυφος του κτιρίου Β4, πρώην στάβλου ιππικού, και στο κτίριο διοίκησης Δ του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά.

​Στην αποκατάσταση δύο κτιρίων (Β4 και Δ) εντός του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά, προκειμένου να στεγάσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του ευρύτερου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπλασης του π. Στρατοπέδου, και της μετατροπής του σε Μητροπολιτικό Πάρκο, με ταυτόχρονη ανάδειξή του σε τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για την πορεία του έργου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: “Στόχος όλων των φορέων -κρατικών και αυτοδιοικητικών- που ασχολούμεθα, συστηματικά, τα τελευταία τρία χρόνια με την μετατροπή του π. Στατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο είναι η απόδοση, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενός υπερτοπικού πόλου, με έντονη πολιτιστική φυσιογνωμία. Άλλωστε, το ίδιο το στρατόπεδο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος ακριβώς για να διατηρηθεί η μνήμη προσώπων και γεγονότων που είχαν καθοριστική συμβολή στη νεότερη ιστορία μας. Με την αποκατάσταση και λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, στα δύο κτήρια του π. Στρατοπέδου, διατηρούμε ζωντανή και τιμούμε την προσφυγική μνήμη, αλλά και την τεράστια προσφορά των Ελλήνων προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας. Τιμούμε την Θεσσαλονίκη, αποδίδοντας στην πόλη-υποδοχέα μεγάλου αριθμού ξεριζωμένων Ελλήνων, ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό τοπόσημο. Οι επεμβάσεις αποκατάστασης των κτηρίων σέβονται απολύτως τον ιστορικό τόπο και το εναπομείναν κέλυφος. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονους, επισκέψιμους χώρους, εστίες δημιουργίας και μάθησης, οι οποίοι θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτιστικού τοπίου, με σεβασμό στην ιστορικότητά του”.

Η μελέτη, η οποία έτυχε της ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφορά στην ένταξη νέας χρήσης στο εναπομείναν κέλυφος του κτιρίου Β4, πρώην στάβλου ιππικού, και στο κτίριο διοίκησης Δ του π. Στρατοπέδου Παύλου Μελά. Τα κτίρια Β4 και Δ εντάσσονται κεντρικά του Μητροπολιτικού Πάρκου, στο ανατολικό άκρο του “ιστορικού τόπου”. Γειτνιάζουν με την κεντρική ιστορική πλατεία του στρατοπέδου και μελλοντική πλατεία μνήμης του Μητροπολιτικού Πάρκου, και σε άμεση γειτνίαση με το κτίριο Α3 που θα στεγάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο με την έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης. Τα συγκεκριμένα κτίρια κατασκευάστηκαν μεταξύ 1895 και 1905, μετά την κατασκευή των κτιρίων στρατωνισμού.

Η μελέτη περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του ισόγειου κτιρίου Β4, συνολικού εμβαδού 745 τ.μ., για να στεγάσει τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, σε έναν ενιαίο χώρο που καλύπτει σχεδόν το σύνολο του κτιρίου, βάσει του κτιριολογικού προγράμματος που ενέκρινε τον Ιούλιο του 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά. Στο διώροφο κτίριο Δ, συνολικού εμβαδού 700 τ.μ., χωροθετούνται συμπληρωματικές χρήσεις του εν λόγω Μουσείου, όπως αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, χώροι συντήρησης και αποθήκευσης των εκθεμάτων.

Η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των κτιρίων Β4 και Δ, που θα φιλοξενήσουν τη λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού -συνολικού εμβαδού άνω των 1.500 τ.μ. με τους νέους υπόγειους χώρους που δημιουργούνται- εντάσσεται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Παύλου Μελά και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης AAE/OTA και χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023