Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΟι προκλήσεις και τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού αναλύθηκαν στο Olympia Forum IV
Συνέδρια

Οι προκλήσεις και τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού αναλύθηκαν στο Olympia Forum IV

Από αριστερά οι κ.κ.: Γιάννης Τσουκαλάς, δημοσιογράφος εφ. "Πατρίς", Νίκος Κοροβέσης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,Αλέξανδρος Θάνος, εκτελεστικός διευθυντής ΣΕΤΕ, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Σωτήρης Βαρελάς, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά (φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Olympia Forum / Χάρης Ακριβιάδης).

Η ευρωβουλευτής κα Έλενα Κουντουρά ανέφερε ότι έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ανάπτυξη του τουρισμού για όλες τις περιφέρειες και για ισότιμες ευκαιρίες στην ανάπτυξη.

Η επανεξέταση του ρόλου του τουρισμού στην περιφερειακή ευημερία με την εφαρμογή οικολογικά βιώσιμων και κοινωνικών πολιτικών, χωρίς αποκλεισμούς αναλύθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Olympia Forum IV, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”, και θα διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, που συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκος Κοροβέσης, ο κ. Αλέξανδρος Θάνος, εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Σωτήρης Βαρελάς, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο του τουρισμού, τις συνθήκες που τον μεταβάλλουν, αλλά και οι τρόποι, ώστε ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις του να μπορούν να προσαρμόζονται και να είναι επικερδείς ανάλογα με τις συνθήκες.

Νίκος Κοροβέσης: “Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης τίθεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση”

“Το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης απασχόλησε από τη δεκαετία του ’90 που υιοθετήθηκαν οι σχετικές στρατηγικές και μέτρα. Σήμερα η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης τίθεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση και αποτελεί το βασικό άξονα διαμόρφωσης κάθε πολιτικής τόσο σε τοπικό όσο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ο βιώσιμος τουρισμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές οικονομικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των επισκεπτών της βιομηχανίας του περιβάλλοντος αλλά και των τοπικών κοινοτήτων”, ανέφερε ο κ. Κοροβέσης, προσθέτοντας πως “ο τουριστικός κλάδος δημιουργεί οικονομικό αποτύπωμα παγκοσμίως, τονίζει την ανάγκη να επινοηθούν βιώσιμες και ευέλικτες λύσεις για τις μεταφορές και να αναπτυχθούν πολιτικές διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς και βιοποικιλότητας. Ο τουρισμός μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τις περιβαλλοντολογικές αξίες να συμβάλει στη χρηματοδότηση της προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών”.

Ο κ. Κοροβέσης αναφέρθηκε στη σημασία, αλλά και τις προϋποθέσεις του βιώσιμου τουρισμού, επισημαίνοντας ότι ο βιώσιμος τουρισμός οφείλει να εξασφαλίσει τη βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, που είναι πλέον βασικό στοιχείο του τουρισμό, να συμβάλλει στην ανάπτυξη και διατήρηση των βασικών διαδικασιών και να σεβαστεί την κοινωνικοπολιτική αυθεντικότητα των κοινοτήτων περιοχής, καθώς και  να διαφυλάσσει την ανοικοδόμηση τους για να προστατεύσει την πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και τις παραδοσιακές τους αξίες.

Αλέξανδρος Θάνος: “Πρέπει ο ίδιος ο ιδιωτικός τομέας να μετασχηματιστεί”

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΣΕΤΕ μίλησε για τον τρόπο που ο ιδιωτικός τομέας θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα και την  αειφορία του τουριστικού προϊόντος. “Για πάρα πολλά χρόνια είχε μονοπωλήσει στο δημόσιο διάλογο ειδικά εμείς που ασχολούμαστε με το κομμάτι της τουριστικής προβολής το τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε πιο γνωστοί ως χώρα να προσελκύσουμε τουρίστες στην περιοχή μας. Έχει μεταλλαχθεί αυτή η κουβέντα, έχει μετασχηματιστεί ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους τουρίστες στο σύγχρονο τουριστικό προϊόν. Για να απαιτήσουμε τώρα ως ιδιωτικός τομέας τη σωστή διαχείριση τουριστικού προορισμού από τη δημόσια διοίκηση πρέπει ο ίδιος ο ιδιωτικός τομέας να μετασχηματιστεί. Ο ΣΕΤΕ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, έχει ήδη εκπονήσει το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το 2030. Εκεί έχουμε ουσιαστικά, μέσα από την οριοθέτηση πέντε πυλώνων , πέντε αξόνων ανάπτυξης τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να κάνει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας για να έχουμε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν”.

Αναφορικά με την συνεργασία ιδιωτικού και τη δημόσιου τομέα, ο κ. Θάνος είπε ότι “πρέπει να το δούμε στην πράξη. Στο πεδίο έχει γίνει πάρα πολλή κουβέντα για τους ολοκληρωμένους φορείς διαχείρισης προορισμού. Μέσα στη δομή σίγουρα πρέπει να υπάρχει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μέσω των ενώσεων, μέσω των εκπροσώπων και των φορέων τους. Αντιλαμβάνεστε ότι οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν και να μπορούν να δώσουν τη γνώση και την εμπειρία τους, αλλά και να εκπαιδευτούν και οι ίδιοι μέσα από αυτή τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας ευρύτερης πολιτικής για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο στην τοπική αυτοδιοίκηση”.

Κωνσταντίνος Μαρινάκος: “Να αναπτυχθεί στην Πελοπόννησο ένα νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης”

Από την πλευρά του ο κ. Μαρινάκος μίλησε για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου προκειμένου να υπάρξει μια δυναμική τουριστική ανάπτυξη. “Είμαστε σε μία γεωγραφική ενότητα που υστερεί τουριστικά.  Πέντε περιφέρειες καρπώνονται το 90% της τουριστικής δραστηριότητας. Είναι μία πραγματικότητα αυτή, αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι αποτελεί και μία ευκαιρία για γεωγραφικές ενότητες ευκαιρία κάτω από προϋποθέσεις να αναπτυχθεί άρδην ένα νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό θα έπρεπε να στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Από τη μία τον αγροτοδιατροφικό τομέα που είναι αρκετά πλούσιος και από την άλλη την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Είναι κάτι εύκολο στη γεωγραφική ενότητα Πελοποννήσου γιατί πρόκειται για δύο μικρό οικονομίες που ούτως ή άλλως υπάρχουν”.

Σωτήρης Βαρελάς: “Να σχεδιάσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής”

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, αναφερόμενος στο πως ανταπεξέρχονται οι τουριστικοί προορισμοί στην κλιματική αλλαγή, σημείωσε ότι “το μοντέλο ήλιος και θάλασσα της περιορισμένης περιόδου Ιούλιο – Αύγουστο μπαίνει με μία μειωμένη ελκυστικότητα σε ολόκληρες ηλικιακές τουριστικές ομάδες. Οι άνθρωποι ηλικίας 55 και 65 plus δεν θα επιλεγούν αυτούς τους μήνες, δεν θα μπορούν να αντέξουν υψηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία στη  χώρα μας.  Όμως στην Ελλάδα είναι θετικό ότι έχουμε καλές καιρικές συνθήκες τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο. Θα πρέπει να δούμε ένα σχεδιασμό για αυτή την επέκταση της τουριστικής περιόδου όμως να αποφασίσουμε εξαρχής πως εννοούμε επέκταση τουριστικής περιόδου.  Το ‘κόκκινο’ που παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να το μεταφέρουμε άλλους πέντε μήνες είναι και να πιέζουμε τον υδροφόρο ορίζοντα εις βάρος άλλων προορισμών της χώρας, όπως η Γορτυνία Δημητσάνα και λοιπά ή να στηρίξουμε και να είναι μία ευκαιρία αυτό που λέγαμε πριν τη χωρική κατανομή του τουρισμού να στηρίξουμε κι άλλες περιοχές της χώρας. Να σχεδιάσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής πώς μπορούμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και χρειάζεται ένας συντονισμός με τους οργανισμούς διαχείρισης προορισμού οι οποίοι πρέπει να αποκτήσουν νέες δυνατότητες πιο επαγγελματικές”.

Έλενα Κουντουρά: “Ολοκληρωμένο σχέδιο για ανάπτυξη του τουρισμού για όλες τις περιφέρειες”

Ο ρόλος των πόλεων και των περιφερειών της ΕΕ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της χώρας ήταν το θέμα που ανέλυσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Olympia Forum IV,  η ευρωβουλευτής κα Έλενα Κουντουρά.

Στη συζήτηση, που συντόνισε ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, η κα Κουντουρά  ανέφερε ότι οι πόλεις και οι περιφέρειες έχουν ένα κρίσιμο ρόλο στο πως αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία κρίσιμα θέματα, αλλά και θωρακίζεται για το αύριο. “Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα είναι μονόδρομος και πρέπει να σχεδιάσουμε όλες αυτές τις κρίσιμες παραμέτρους προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για σταθερότητα και ευημερία στο μέλλον. Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, κάθε πόλη έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει το μέλλον της για τις επόμενες δεκαετίες για να έχει ισχυρή απασχόληση και να ισχυροποιήσει τη θέση της στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χάρτη”, τόνισε στη συνέχεια.

Η κα Κουντουρά πρόσθεσε ότι ο τουρισμός προσφέρει το 20% του ΑΕΠ και γι’αυτό “θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία και ιδιαίτερα στην Ελλάδα που με σκληρή δουλειά και σχέδιο καταστήσαμε έναν από τους πιο δυναμικούς προορισμούς πριν από την περίοδο του κορονοϊού”.

Από αριστερά οι κ.κ.: Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, πρώην επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Έλενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής και Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ (φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Olympia Forum / Χάρης Ακριβιάδης).

“Ενισχύσαμε τη θέση της στον τουριστικό χάρτη και έτσι την επόμενη μέρα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Έχοντας την τιμή να είμαι υπουργός τουρισμού βάλαμε τις βάσεις για μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη τουρισμού 365 μέρες το χρόνο. Θεσμοθετήσαμε τον βιώσιμο τουρισμό, και φυσικά θεσμοθετήσαμε όλες τις μορφές τουρισμού κάτι για το οποίο είμαστε πρωτοπόροι. Αντιμετωπίσαμε σοβαρές κρίσεις αλλά καταφέραμε η Ελλάδα να είναι ένα παγκόσμιο brand παγκοσμίως φέρνοντας συνολικά εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα τα έχει ανάγκη η χώρα. Ο τουρισμός είναι πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης και παρασύρει όλους τους άλλους τομείς, όπως τον πρωτογενή τομέα τον κατασκευαστικό κλάδο, την ενέργεια, τον πολιτισμό και είχε μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία εκείνα τα δύσκολα χρόνια” τόνισε η Ευρωβουλευτής.

Ακολούθως η κα Κουντούρα αναφέρθηκε λεπτομερώς στα όσα έγιναν στο υπουργείο κατά τη διάρκεια της παρουσίας της τόσο στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, αλλά και του συναλλάγματος το οποίο μπήκε στη χώρα μας σε κρίσιμες πραγματικά περιόδους. Ιδιαίτερη βάση έδωσε στις νέες μορφές τουρισμού που αναπτύχθηκαν μέσα από διεθνείς συμφωνίες, που άνοιξαν πολλές νέες αγορές.  Χαρακτηριστικά τόνισε ότι το Κατάκολο αναβαθμίστηκε πολύ από τις συμφωνίες οι οποίες υπογράφτηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμα τόνισε ότι μέσω του τουρισμού στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που είναι η ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας βοηθώντας να ανταπεξέλθουν σε όλες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει μετά από την πανδημία.

Η κα Κουντουρά ανέφερε ότι έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ανάπτυξη του τουρισμού για όλες τις περιφέρειες και για ισότιμες ευκαιρίες στην ανάπτυξη. Με παρέμβασή της στο ευρωπαϊκό επίπεδο, μία από τις αρχικές προτάσεις που υιοθετήθηκε είναι για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, αφού καμία χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνη της όταν υπάρχουν τόσο ισχυρές κρίσεις που όπως είπε “έζησα κατά την περίοδο που ήμουν στο υπουργείο”.

Μάλιστα – όπως σημείωσε – έχει ξεκινήσει να καταρτίζεται η ατζέντα για το βιώσιμο τουρισμό, όπου μπορούν όλες οι περιφέρειες να συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους. Και τόνισε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ανάπτυξη όχι μόνο του τουρισμού, αλλά γενικότερα και τομέων όλης της χώρας. Φυσικά, δεν έλειψε και η αναφορά της στο ότι πρέπει να υπάρχουν προγράμματα για την κατάρτιση πάνω στον τουρισμό, ενώ τέλος στάθηκε και στις υποδομές που πρέπει να υπάρχουν για να προβάλλει μία περιοχή το καλύτερο σε αυτόν που την επισκέπτεται.

“Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα” τόνισε χαρακτηριστικά και “πρέπει να πληρούμε όλους τους όρους της βιωσιμότητας για να τα καταφέρουμε”. Επίσης τόνισε ότι μπορεί να δημιουργηθούν σε Αρχαία Ολυμπία και Ήλιδα ειδικά θεματικά πάρκα τα οποία θα έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και θα προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και από το εξωτερικό και από την Ελλάδα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

11/12/2023
08/12/2023
07/12/2023
06/12/2023
05/12/2023
04/12/2023