Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΟδικός ΤουρισμόςΕΛΠΑ: Υπενθυμίσεις για ασφαλείς μετακινήσεις την εορταστική περίοδο
Εν όψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας

ΕΛΠΑ: Υπενθυμίσεις για ασφαλείς μετακινήσεις την εορταστική περίοδο

Με τo κύμα κακοκαιρίας να εντείνεται ακόμη και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας στις αμέσως επόμενες ημέρες, το Τμήμα Οδικής Βοήθειας της ΕΛΠΑ–ΟΒΕΛΠΑ στην προσπάθειά του να βοηθήσει όλους τους […]

Με τo κύμα κακοκαιρίας να εντείνεται ακόμη και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας στις αμέσως επόμενες ημέρες, το Τμήμα Οδικής<...> Βοήθειας της ΕΛΠΑ–ΟΒΕΛΠΑ στην προσπάθειά του να βοηθήσει όλους τους οδηγούς να κινηθούν απρόσκοπτα -ιδιαίτερα στη διάρκεια εξόδου-εισόδου των κατοίκων απο τα αστικά κέντρα λόγω των Χριστουγέννων, βρίσκεται ήδη σε διαρκή κινητοποίηση για να συνδράμει τους οδηγούς με παροχή οδικής βοήθειας.

Παράλληλα με την κινητοποίηση της, η ΟΒΕΛΠΑ για να έχουν όλοι οι οδηγοί ασφαλείς και απροβλημάτιστες διαδρομές, υπενθυμίζει:

Α. Προληπτικός έλεγχος
Είναι απαραίτητος ο έλεγχος στα παρακάτω τμήματα-σημεία του αυτοκινήτου προκειμένου οι διαδρομές να γίνονται με ασφάλεια και αξιοπιστία, χωρίς να επηρεάζεται η κατάσταση του αυτοκινήτου αλλά και του οδηγού/επιβατών.
1. Ελαστικά – αλυσίδες: Έλεγχος σωστής κατάστασης (πέλμα μεγαλύτερο από τα 1,6 χλμ. που ορίζει ο ΚΟΚ) και πιέσεις αυτές που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Αν κινείστε διαρκώς σε περιοχές με κακοκαιρία ή χιόνια, προτιμείστε λάστιχα άλλου τύπου (M+S ή άλλο) ανάλογα τις συνθήκες των διαδρομών σας.
Αλυσίδες χιονιού: Πρέπει να τις έχετε μαζί σας μόνιμα! Οι αλυσίδες τοποθετούνται αποκλειστικά στον άξονα (ή και τους δύο άξονες) των τροχών όπως ακριβώς ορίζει-συνιστά ο κατασκευαστής κάθε αυτοκινήτου και μόνο!!! και αναφέρεται λεπτομερώς στο βιβλίο οδηγιών-συντήρησης. Είναι σημαντικό επίσης στη διάρκεια της διαδρομής με αλυσίδες, πρέπει να ελέγχετε την σωστή κατάστασή τους και το δέσιμό τους μετά από λίγα χιλιόμετρα οδήγησης.
2. Σύστημα ψύξης κινητήρα: Απαραίτητο το αντιψυκτικό-αντιθερμικό για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα,
καθώς και ο πλήρης έλεγχος του συστήματος (κατάσταση ιμάντων, σωληνώσεων και σφικτήρων κ.ά).
Ο έλεγχος του συστήματος θέρμανσης / εξαερισμού, είναι επίσης αναγκαίος για την θέρμανση του οχήματος
αλλά και για τον εξαερισμό-ξεθάμπωμα των τζαμιών.
3. Μπαταρία: Επειδή “παραδίδει το πνεύμα της” απροειδοποίητα κάποιο κρύο πρωινό, ελέγξτε την πριν την κακοκαιρία και την παγωνιά (το ειδικό βάρος του ηλεκτρολύτη στο συνεργείο σας αν είναι ανοικτού τύπου) ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στα κρύα χειμωνιάτικα πρωϊνά…Αν έχετε αμφιβολία αλλάξτε τη πριν μας “προδώσει” στο κρύο…
4. Καθαριστήρες: Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζουν σωστά χωρίς πρόβλημα και ακόμη ότι στο δοχείο υγρού καθαρισμού υπάρχει αντιψυκτικό.
5. Φώτα: Ελέγξτε τη σωστή τους ρύθμιση. Αν ταξιδεύετε σε περιοχές με ομίχλη, επιβάλλεται η τοποθέτηση διαθλαστικών προβολέων (ομίχλης) από ειδικό, για άνεση και ασφάλεια.

Β. Οδήγηση
Όσον αφορά στην οδήγηση κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες (δυνατή βροχή, χιόνι, πάγος) η ΕΛΠΑ υπενθυμίζει ότι:
– Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απολύτως ελεγχόμενες, απαλές και όχι απότομες,
– Οι αποστάσεις ασφαλείας μεγαλύτερες, και
– Ο ρυθμός κίνησης εκείνος ώστε να μη διακινδυνεύουμε την ασφάλειά μας σε καμία περίπτωση.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024