Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΣυνεργασία Κύπρου – Λιβάνου για τον πολιτιστικό τουρισμό
Πολιτιστικός τουρισμός

Συνεργασία Κύπρου – Λιβάνου για τον πολιτιστικό τουρισμό

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο διατηρητέο κτίριο που στο παρελθόν φιλοξενούσε το σχολείο του παραδοσιακού οικισμού.

Έμφαση στη συνεργασία και στη σύμπλευση Κύπρου και Λιβάνου στους τομείς του πολιτιστικού τουρισμού, της πολιτιστικής διπλωματίας και της αδήριτης ανάγκης για προστασία, διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δόθηκε σε διήμερο εργαστήρι που έγινε με πρωτοβουλία της Έδρας UNESCO στο ΤΕΠΑΚ και του GAIA Heritage στον Λίβανο στον προστατευόμενο οικισμό του Φικάρδου στην Κύπρο, την Παρασκευή, 1η και το Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές έθεσαν επί τάπητος σειρά ζητημάτων που στοχεύουν στον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη για την υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προϋποθέτει τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις προστατευόμενες τοπικές κοινότητες καθώς και εμπειρογνώμονες και αρμόδιους σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς και από τις δύο χώρες.

Οι συμμετέχοντες στο διήμερο εργαστήρι, μεταξύ αυτών το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, το ICOMOS Cyprus και το Υφυπουργείο Τουρισμού,  είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν στα ζητήματα της ολιστικής καταγραφής, τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στις επίκαιρες όσο ποτέ προοπτικές που διανοίγονται στην εποχή μας στους ζωτικούς τομείς του πολιτιστικού τουρισμού και της πολιτιστικής διπλωματίας.

Δόθηκε επίσης έμφαση στην από κοινού προστασία και προώθηση του Φικάρδου στην Κύπρο και του οικισμού Anfeh στον Λίβανο. Το παραθαλάσσιο προστατευόμενο χωριό του Anfeh στον Λίβανο (γνωστό και ως “Μικρή Ελλάδα”) και το Φικάρδου στην Κύπρο παρουσιάζουν σημαντικά κοινά. Και οι δύο οικισμοί έχουν συμπεριληφθεί στη λεγόμενη Tentative List της UNESCO για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Φικάρδου είναι ένα από τα επτά Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου,  μια πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024