Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΥΕΝ: Στα όρια του πληθωρισμού οι αυξήσεις στα ναύλα
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

ΥΕΝ: Στα όρια του πληθωρισμού οι αυξήσεις στα ναύλα

Τις νέες ανώτατες τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών και οχημάτων με ποσοστό αύξησης 8% για δύο χρόνια (3,75% για το 2006 και 4,25% για το 2007) ανακοίνωσε χτες ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Βουλγαράκης

Τις νέες ανώτατες τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών και οχημάτων με ποσοστό αύξησης 8% για δύο χρόνια (3,75% για το 2006 και 4,25% για το 2007) ανακοίνωσε χτες ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής<...>Πολιτικής κ. Γιώργος Βουλγαράκης.

Η αύξηση αποφασίσθηκε με βάση το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και θα ισχύσει από 1η Μαΐου 2008. Η τελευταία αύξηση του ναυλολογίου είχε γίνει στις 27 Μαΐου 2005, κατά 6,8%. Η αύξηση του 8% αφορά στα έτη 2006 και 2007, με βάση το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των δύο αυτών χρόνων.

Εφεξής οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές θα αναπροσαρμόζονται την 1η Μαΐου κάθε χρόνου, με αρχή το 2009, σε ποσοστό αντίστοιχο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των μηνών Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και θα ανακοινώνονται μέχρι 10 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις αυτές δεν αφορούν στις γραμμές εκείνες που είναι απελευθερωμένες και οι οποίες διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση τους κανόνες της αγοράς και του ανταγωνισμού. Εξάλλου, με άλλη απόφαση του κ. Βουλγαράκη, απελευθερώνονται ορισμένες ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νησιωτικών λιμένων ή μεταξύ ηπειρωτικών και νησιωτικών λιμένων, εφόσον υπάρχει μια τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Η σύνδεση εξυπηρετείται από πλοία που ανήκουν σε δύο τουλάχιστον εταιρείες και ο ετήσιος αριθμός διακινούμενων επιβατών (αποβιβασθέντες και επιβιβασθέντες) είναι άνω των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων.
  2. Η σύνδεση εξυπηρετείται από ένα πλοίο και ο ετήσιος αριθμός διακινούμενων επιβατών είναι άνω των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Στις περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός λιμένες προσέγγισης σε ένα νησί, η επιβατική κίνηση υπολογίζεται ενιαία ανά νησί. Ενιαία υπολογίζεται και η κίνηση στους λιμένες του Αγίου Όρους στις συνδέσεις μεταξύ ηπειρωτικών και νησιωτικών λιμένων της ίδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στις συνδέσεις μεταξύ ηπειρωτικών λιμένων της ίδιας Περιφέρειας με νησιωτικό λιμένα.

Δεν απελευθερώνονται όσες γραμμές δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, καθώς και τα δρομολόγια που εκτελούνται έναντι μισθώματος ή αποκλειστικής εξυπηρέτησης με συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.

Η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο, αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη έχουν αποσταλεί στη χώρα μας δύο αιτιολογημένες γνώμες και έχουν προηγηθεί τρεις φάσεις απελευθέρωσης στις 30 Μαΐου 2006, 30 Ιουνίου 2006 και 11 Αυγούστου 2006″.

Λαφαζάνης: Δώρο στους εφοπλιστές οι ανατιμήσεις και η περαιτέρω απελευθέρωση γραμμών και ναύλων

“Η απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να αυξηθούν τα εισιτήρια στις μη απελευθερωμένες ακτοπλοϊκές γραμμές κατά 8% από 1η Μαΐου, συνιστά ένα νέο πλήγμα σε βάρος των καταναλωτών σε μια περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα”, σύμφωνα με τον υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

“Η ταυτόχρονη απόφαση, επίσης, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να διευρύνει την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών όπου τα κόμιστρα διαμορφώνονται ελεύθερα από τους εφοπλιστές, θα τινάξουν”, κατά τον κ. Λαφαζάνη, “ακόμα περισσότερο τα εισιτήρια στα ύψη, τα οποία τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί μέχρι 30% και πάνω”.

“Η κυβέρνηση” ανέφερε χαρακτηριστικά, “έκανε άλλο ένα μεγάλο δώρο στο ακτοπλοϊκό κεφάλαιο και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι είναι βασικός εμπρηστής της ακρίβειας”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024