Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΑυξάνει ο τουρισμός στην Ασία, μειώνεται δραματικά από την Ευρώπη
Κοινή βίζα για Ταϊλάνδη - Καμπότζη από τον Φεβρουάριο

Αυξάνει ο τουρισμός στην Ασία, μειώνεται δραματικά από την Ευρώπη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ATF 2012 – MANANTO, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Οι τουριστικές αφίξεις στις χώρες της ASEAN αυξήθηκαν περίπου κατά 12%, φθάνοντας το 2011 τα 65 εκατ. τουρίστες. Από την άλλη, η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη αρχίζει να επηρεάζει και τα ταξίδια προς την Ασία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ATF 2012 – MANANTO, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Μια διαφορετική εικόνα παρουσιάζει ο τουρισμός στην Ασία και ιδίως στη νοτιοδυτική Ασία και τις χώρες ASEAN -Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, και Μιανμάρ– από την εικόνα στην Ευρώπη. Οι χώρες της Ασίας βρίσκονται σε ανάπτυξη με τους κατοίκους τους να θέλουν να ταξιδέψουν αρχικά στις γειτονικές τους χώρες και έπειτα και στις άλλες ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης.

Οι τουριστικές αφίξεις σε αυτές τις χώρες της ASEAN παρουσιάζουν αύξηση περίπου 12%, φθάνοντας το 2011 τα 65 εκατ. τουρίστες. Περίπου το 45% αυτών των αφίξεων γίνονται από τουρίστες από την ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού οι υπουργοί των 10 αυτών χωρών αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας κοινής βίζας, πριν από λίγες μέρες στη συνάντηση που είχαν εδώ στο Μανάντο της Ινδονησίας στα πλαίσια της ATF 2012. Η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη φαίνεται να είναι ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή την ιδέα και έτσι ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη δημιουργίας κοινής βίζας για αυτές τις δύο χώρες. Η βίζα θα έχει ισχύ για 30 μέρες και θα απευθύνεται στους τουρίστες των χωρών εκτός ASEAN και θα μπει σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2012. Το Βιετνάμ και το Λάο ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν και θα ενταχθούν στην κοινή βίζα από το τέλος του 2012.

Οι αγοραστές που βρίσκονται στην έκθεση καλωσόρισαν με πολύ χαρά αυτή την κίνηση τονίζοντας ότι έτσι θα μπορούν να πουλούν συνδυαστικά αυτές τις δύο χώρες και να προσφέρουν κοινά πακέτα στους πελάτες τους.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη αρχίζει να επηρεάζει και τα ταξίδια προς την Ασία. Η δυτική Ευρώπη ζει σε ρυθμούς λιτότητας με αποτέλεσμα να μειώνονται τα μακρινά ταξίδια ακόμα και από την πιο ισχυρή αγορά μέχρι πρόσφατα, αυτή της Γερμανίας. Η κα Judy Lam, υπεύθυνη για τα ομαδικά ταξίδια του Tour East Singapore, δήλωσε ότι όλες οι Ευρωπαϊκές αγορές είναι πολύ χαμηλά φέτος σε σύγκριση με πέρυσι. Η Βρετανία και η Γερμανία είναι αδύναμες, παρουσιάζοντας πτώση 15–20%. Η Ιταλία έχει πτώση 30%, ενώ ακόμα και η Ελβετία έχει πτώση 9%. Έτσι η εταιρεία Tour East θα στραφεί προς άλλες αγορές πιο επικερδείς όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας, της λατινικής Αμερικής, και της ανατολικής Ευρώπης. Τόνισε ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Πολωνία πάει πολύ καλά. Είναι χαρακτηριστικό να πούμε ότι από την Ελλάδα φέτος στην έκθεση ήρθαν μόνο δύο αγοραστές, ενώ από τη Βουλγαρία πήραν μέρος 6 τουριστικά γραφεία. Συνήθως λάμβαναν μέρος περίπου 6-7 γραφεία που έκαναν πακέτα για Ασία, αλλά φέτος ήρθε -παραμένοντας σταθερός- ο κ. Πάνος Κούρος από το AtoZ Travel και για πρώτη φορά ο κ. Σάββας Καζαντζίδης από το Farscape. Η παραδοσιακή μέχρι τώρα εικόνα που είχαμε για τις χώρες που δημιουργούν τουριστικό κύμα και για εκείνες που δέχονται τουρίστες θα πρέπει να αλλάξει. Κοινό πεδίο συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων στην έκθεση ήταν το γεγονός ότι η δυτική Ευρώπη “βουλιάζει’ και εμφανίζεται στο προσκήνιο η ανατολική Ευρώπη, με πρωτοπόρο τη Ρωσία. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει εξαφανιστεί από τα σχέδια των χωρών ASEAN για εισερχόμενο τουρισμό, με τις αεροπορικές εταιρείες να σταματούν τις πτήσεις τους από Αθήνα (βλ. την πρόσφατη διακοπή της Thai Airways) και να ξεκινούν πτήσεις ακόμα και από το Κίεβο προς την Καμπότζη!

Την ίδια περίπου δήλωση έκανε και ο κ. Noor M. Ismail, βοηθός διευθυντή ανάπτυξης της Asian Overland Services Tours & Travel, αναφέροντας ότι την ίδια πτώση με τη Γερμανία δηλαδή 30% έχει και η Ολλανδία. Μάλιστα τόνισε ότι οι αγορές αυτές που κατά κύριο λόγο ζητούσαν 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία τώρα ικανοποιούνται και με ξενοδοχεία 3 αστέρων. Ο κ. Philippe Roussel,  product manager του Asie Voyages με έδρα το Παρίσι είπε ότι υπάρχει μεγάλη πτώση για μακρινά ταξίδια, αλλά και όσοι ταξιδεύουν ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα. Από τα 1200 ευρώ που συνήθως ξόδευε κάποιος για μια εβδομάδα διακοπών τώρα ξοδεύει 1.000 ευρώ μια πτώση του 20%. Επίσης, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν και αναζητούν πιο φτηνές λύσεις διαμονής στην Ασία όπως παραμονή σε σπίτια, ο λεγόμενος “home-stay tourism” που έχει, παλιά δεν ήταν προτιμητέος. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής φαίνεται να γίνονται της μόδας και για μακρινούς προορισμούς για τους Ευρωπαίους ευελπιστώντας σε κάποια προσφορά, καθώς επίσης και η παραμονή λιγότερες ημέρες.

Πολύ σημαντική είναι και η δήλωση της κας Monique Petrus, υπεύθυνης ταξιδιών της Nokia Βελγίου που επιβεβαίωσε τη μείωση στους προϋπολογισμούς για ταξίδια των ευρωπαϊκών εταιρειών με τα ταξίδια κινήτρων από τις 5 μέρες να γίνονται τώρα για 4 μέρες, με λιγότερους συμμετέχοντες, σε όσο το δυνατόν πιο φθηνούς προορισμούς και με τάση για απευθείας διαπραγματεύσεις! Όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά “κανονίζουμε τα πάντα μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια εταιρείας DMC, πάμε κατευθείαν στα ξενοδοχεία για διαπραγμάτευση”. (!!!)

Σε απάντηση αυτής της δήλωσης, ο κ. Hayo Massop από το Buffalo Tour στη Ταϊλάνδη δήλωσε: “Προσπαθούμε να προσφέρουμε ταξίδια και πακέτα που οι πελάτες δεν θα μπορούν να δημιουργήσουν μόνοι τους”. Και ο κ. Andre Seiler από την Asian Trails στην Ινδονησία πρόσθεσε ότι “έχουμε αρχίσει να στρεφόμαστε προς την Ανατολική Ευρώπη, ή προς περισσότερο εξειδικευμένες αγορές όπως τους νεόνυμφους, προς εκείνους που τους αρέσει η περιπέτεια, ή προς τους πολύ πλούσιους”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024