Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΑισιόδοξα μηνύματα από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδoς για τον τουρισμό

Αισιόδοξα μηνύματα από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδoς για τον τουρισμό

Αισιόδοξα μηνύματα για σημαντική ανάκαμψη απορρέουν από την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ) για την φετινή πορεία του τουρισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης της ΕΤΕ οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 7,5%, υπερβαίνοντας τα 13,5 εκατομμύρια φέτος και τα 14 εκατ. το 2006…

Αισιόδοξα μηνύματα για σημαντική ανάκαμψη απορρέουν από την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδoς (ΕΤΕ) για την φετινή πορεία<…> του τουρισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης της ΕΤΕ οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 7,5%, υπερβαίνοντας τα 13,5 εκατομμύρια φέτος και τα 14 εκατ. το 2006.

Η αισιοδοξία αυτή των αναλυτών της ΕΤΕ, πηγάζει κατά τους ίδιους, από την ανανεωμένη διαφημιστική εκστρατεία, καθώς και την “παρακαταθήκη” των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία εκτιμάται ότι θα προσελκύσει 1,4 εκατ. επιπλέον τουρίστες, οι οποίοι θα αντισταθμίσουν τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε όρους τιμών. Παράλληλα προβλέπεται ότι η επίδραση του τουριστικού τομέα στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας θα προσεγγίσει το 0,9% το 2005, από 0,5% το 2004 και -1,1% το 2003.

Σχετικά με τις τιμές των τουριστικών υπηρεσιών, οι χαμηλότερες από τη μακροχρόνια τάση αφίξεις πέρυσι (κατά 0,7% στο τέλος του 2004), όπως εκτιμά η τράπεζα, θα οδηγήσουν σε πιέσεις για χαμηλότερες τιμές φέτος στα ελληνικά ξενοδοχεία, συνεπώς οι τουριστικές εισπράξεις αναμένεται να αυξηθούν λιγότερο σε σχέση με τις αφίξεις το 2005.

Σε ό,τι αφορά την πολύτιμη “παρακαταθήκη” των Ολυμπιακών Αγώνων σε όρους υποδομής και προβολής, καθώς και η αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών, συνδυάζεται φέτος με μια επιθετική πολιτική προώθησης του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό, όπως τονίζεται στην έκθεση. Ωστόσο, για να διατηρηθεί ανοδική η πορεία του ελληνικού τουρισμού, απαιτείται βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του σε όρους τιμών – η επιδείνωση της οποίας στην παρούσα φάση αντισταθμίζει σε κάποιο βαθμό την αναβάθμιση όσον αφορά την υποδομή και την προβολή.

Η σημασία του τουριστικού τομέα για την ελληνική οικονομία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι αποτελεί το 16% του ΑΕΠ και το 18% της συνολικής απασχόλησης. Η Ελλάδα κατέχει την 15η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των τουριστικών αφίξεων, καθώς δέχτηκε περίπου 13 εκατομμύρια επισκέπτες το 2004, εκ των οποίων το 90% προήλθαν από ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τους αναλυτές της τράπεζας, η επιβράδυνση του κρίσιμου αυτού τομέα της οικονομίας τα τελευταία χρόνια κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική. Συγκεκριμένα, μετά από την εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 30% κατά την περίοδο 1995-2001, οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 3,3% σωρευτικά κατά την προηγούμενη τριετία. Οι τουριστικές αφίξεις στις γειτονικές-ανταγωνίστριες χώρες κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκαν με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς (62% στην Τουρκία, 75% στην Αίγυπτο και 20% στην Κροατία).

Ο ανταγωνισμός εντείνεται, κυρίως από άλλες Μεσογειακές και Βαλκανικές χώρες, όπου η τουριστική υποδομή και η διαθεσιμότητα δωματίων διευρύνεται αλματωδώς, σε μια περίοδο που η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού σε όρους τιμών επιδεινώνεται, λόγω της ανατίμησης του ευρώ, αλλά και λόγω των αυξήσεων στις τιμές τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία κατά 29% έναντι 19% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, ενώ στις μεταφορές κατά 33% έναντι 18% αντίστοιχα.

Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος διατυπώνουν την εκτίμηση ότι πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον “ώριμος” προορισμός, με περιορισμένη δυναμική επιπλέον ανάπτυξης. Το περιθώριο περαιτέρω επέκτασης περιορίζεται κυρίως από την υψηλή εποχικότητα, καθώς το 65% των τουριστών επισκέπτεται την Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (έναντι 45% για τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες).

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024