Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΣτο +90% η πληρότητα στους ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς τις φετινές γιορτές
Τάσεις

Στο +90% η πληρότητα στους ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς τις φετινές γιορτές

PARNASSOS
Παρνασσός

Όσον αφορά στους πλημμυροπαθείς προορισμούς Πήλιο και Μαγνησία, οι εφετινές εορτές θα είναι και το πρώτο τεστ του χειμερινού τουρισμού για αυτές. Η πληρότητα εκεί θα ξεπεράσει και το 80%, πάντα με βάση τα καταλύματα που έχουν ανοίξει τη χειμερινή περίοδο.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Άγγελος Καλλίας, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ σχετικά με την κίνηση το δεκαπενθήμερο των φετινών εορτών επεσήμανε ότι οι περιοχές που διαθέτουν θεματικά πάρκα -Δράμα και Τρίκαλα Θεσσαλίας- δε θα μπορέσουν να καλύψουν σε διαθέσιμες κλίνες την αυξημένη ζήτηση που ήδη παρατηρείται. Ήδη, όπως αναφέρει ο κ. Καλλίας οι κρατήσεις είναι στο 85% ενώ για την περίοδο των εορτών “δεν θα πέφτει καρφίτσα”, όπως σημείωσε. Η Δράμα είναι και ίσως  η μόνη περιοχή που και εφέτος θα έχει εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα από τα Βαλκάνια, τη στιγμή που όλοι σχεδόν οι χειμερινοί προορισμοί της χώρας δεν ελκύουν μετρήσιμο τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό.

Η πληρότητα στους χειμωνιάτικους προορισμούς εντός Ελλάδας φτάνει το 90%, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου. Σημειώνεται ότι, έως τώρα, οι κρατήσεις για τους ελληνικούς προορισμούς βρίσκονται στο 30-40% (πληρότητα στα ξενοδοχεία), “αλλά όσο πλησιάζουμε στην περίοδο των εορτών η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας θα προσεγγίσει το 85% και 90% συνολικά”, αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Καλλίας και συνεχίζει λέγοντας ότι κορύφωση των κρατήσεων θα σημειωθεί από τις 22 Δεκεμβρίου  εως και τις 7 Ιανουαρίου όπου οι αφίξεις θα φτάσουν στο ζενίθ τους. Ωστόσο στις ενδιάμεσες μέρες των εορτών (Τρίτη – Πέμπτη οι κρατήσεις πέφτουν στο 40%).

Εκτός των περιοχών με τα θεματικά πάρκα και όσων διαθέτουν χιονοδρομικά κέντρα, όπως είναι η Αράχωβα και η ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, η Δράμα, τα Καλάβρυτα κ.λπ., καιάλλες όπως η Ήπειρος, τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα, η Ξάνθη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, η Αρκαδία, τα Τρίκαλα Κορινθίας και η Πελοπόννησος γενικότερα θα έχουν σημαντική κίνηση την περίοδο των εορτών, λέει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.

araxova

Αράχωβα

Η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ,  κα Χριστίνα Τετράδη αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι και άλλα αστικά κέντρα πρέπει να κινηθούν στα πρότυπα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ώστε να αποτελούν πόλο έλξης για τον εγχώριο τουρισμό. Η κα Τετράδη κάνει λόγο για την ανάγκη χάραξης μια στρατηγικής που θα πρέπει να εξετάζει κι αυτήν την παράμετρο, πάντα με γνώμονα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και της αποσυμπίεσης κάποιων περιοχών από το αυξημένο τουριστικό ρεύμα της περιόδου προς όφελος κι άλλων περιοχών της Ελλάδας. Επίσης θεωρεί ότι θα ήταν επωφελεία της ποιότητας της τουριστικής εμπειρίαςμ αλλά και διάχυσης των τουριστικών εσόδων η καθιέρωση και άλλων ημερών για διακοπές, σε σχολεία και γενικότερα στον δημόσιο τομέα, ώστε να μην υπάρχει αυτή η μονοδιάστατη κάθοδος των Ελλήνων για διακοπές σε συγκεκριμένες μέρες το χρόνο.

Που θα ταξιδέψουν οι Έλληνες εκτός χώρας;

Όπως λέει ο κ. Τσιλίδης, τα τουριστικά πακέτα που έχουν διατεθεί για το εξωτερικό είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση πέρυσι, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και του φόβου για ταξίδια από τον πόλεμος σε Ουκρανία και Ισραήλ, εξ ου και τα ταξιδιωτικά γραφεία που ασχολούνται με θρησκευτικό τουρισμό έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Αυτά που κινήθηκαν πολύ καλά είναι τα ταξιδιωτικά πακέτα από Ελλάδα για Ιταλία και Ισπανία, ενώ δημολιείς προορισμοί είναι ακόμη το Λονδίνο, η Βιέννη, η Βουδαπέστη και Παρίσι. “Φέτος ωστόσο, τα πακέτα του εξωτερικού είναι λίγο πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι λόγω των αεροπορικών εισιτηρίων”, σημειώνει.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024