Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕκτίμηση για άνω του ενός εκατομμυρίου τουρίστες από τη Βουλγαρία φέτος
Τουριστική πολιτική

Εκτίμηση για άνω του ενός εκατομμυρίου τουρίστες από τη Βουλγαρία φέτος

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλαγρίας, οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018.

“Με τη σημερινή σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, δημιουργείται η δυνατότητα για ένα νέο σημαντικό ξεκίνημα σε μια πολύ στενή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου”, τόνισε ο Έληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του ΑΣΣ.

Όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Boyko Borissov σημείωσαν το ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ευρύτερα αποσταθεροποίησης της γειτονιάς και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής, και της ευημερίας των λαών τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο λαοί, με πολύ βαθιές ρίζες παράλληλης πορείας, κάποιες φορές και διαφορών, έχουν τη σοφία να τις ξεπεράσουν και να σφυρηλατήσουν σχέση πολύ εποικοδομητική, αμοιβαία επωφελή για τους δυο λαούς και την περιοχή μας, που βρίσκεται σχεδόν πάντα σε εντάσεις αλλά που ιδίως στις μέρες μας είναι μια περιοχή ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη. Τόνισε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δυο χωρών που βρίσκονται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τη Βουλγαρία που έμεινε στο πλευρό της Ελλάδας και στην προσφυγική και την οικονομική κρίση, και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Μπόικο Μπορίσοφ να επισκεφτεί την Αθήνα, τη Θεσσαλόνικη, την Αλεξανδρούπολη, ώστε να διαπιστώσουν βήμα-βήμα την πρόοδο των πρωτοβουλιών τους. Είπε ακόμη ότι θα βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών: Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας-Βουλγαρίας, Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, Εκτελεστικό Πρόγραμμα μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός), Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στη συνάντηση τετ α τετ που είχαν με τον κ. Borissov μίλησαν για την ανάγκη για εποικοδομητικά πρότζεκτ σε οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο, τουρισμό, για τα οποία αναφέρθηκε εκτενώς στις δηλώσεις του, και ειδικά για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στα εμπορικά λιμάνια Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολη, ένωση των δυο θαλασσών Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, σύνδεση του ΤΑΡ με Βουλγαρία μέσω του IGB, η κατασκευή του σταθμού αναδιανομής LNG στην Αλεξανδρούπολη, επέκταση συναλλαγών για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, αύξηση τουριστικών ροών, όπου φέτος εκτιμάται ότι θα έρθουν άνω του ενός εκατομμυρίου τουρίστες από τη Βουλγαρία στην Ελλαδα, με αντίστοιχα αύξηση Ελλήνων στη Βουλγαρία, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024