Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΕντονότατη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στις ρυθμίσεις για την ΕΤΑ Α.Ε.

Εντονότατη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στις ρυθμίσεις για την ΕΤΑ Α.Ε.

Το θέμα που αφορά τις ρυθμίσεις για την ΕΤΑ ΑΕ ήταν αιτία έντονων αντιπαραθέσεων στην βουλή, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να αντιδρά, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχετικού νομοσχέδιου…

Το θέμα που αφορά τις ρυθμίσεις για την ΕΤΑ ΑΕ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα), η ιδιωτικοποίηση και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, με παραχώρηση ποσοστού 66% των μετοχών της σε ιδιώτες, ήταν αιτία έντονων αντιπαραθέσεων στην βουλή<...>, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να αντιδρά, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχέδιου του υπουργείου Ανάπτυξης για την ”τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις” στο οποίο περιλαμβάνονται (άρθρο 39) σχετικές με την ΕΤΑ ρυθμίσεις.

Οι βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΚΕ και του ΣΥΝ έκαναν λόγο για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του ν/σ με τις οποίες θίγεται η εθνική κυριαρχία καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκχωρηθεί δημόσια περιουσία σε ιδιώτες.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας επί της αρχής του ν/σ η οποία απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας η υπόθεση θα κριθεί και στα Ανώτατα και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Συγκεκριμένα υποστηρίχθηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι το σχετικό με την ΕΤΑ άρθρο 39 προσκρούει σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος επειδή μετατρέπει την κοινοκτησία σε εταιρικό μετοχικό κεφάλαιο, μετοχοποιεί τη δημόσια κτήση και εισάγει την εκτός συναλλαγής στις συναλλαγές.

Εντονότατες εκφράσεις πέρι «ξεπουλήματος των παραλιών, των δασών, των ορεινών καταφυγίων, των σπηλαίων, των ιαματικών πηγών κ.λπ.» αποτέλεσαν κοινό τόπο στο σύνολο σχεδόν των τοποθετήσεων των βουλευτών της Ν.Δ, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καταγράφοντας μια διαφορετική διάσταση του θέματος τόνισε «…τα έχετε ξεπουλήσει από το καλοκαίρι του 2001 όταν βγαίνοντας και προσφέροντας στο διεθνές επενδυτικό κοινό 800 εκατομμύρια ευρώ προμέτοχα των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων με ποσοστό έκπτωσης έναντι της μετοχής 17% το οποίο τιτλοποιείται έως τις 3 Αυγούστου του 2004. Δηλαδή, στις 3 Αυγούστου του 2004 αυτοί που έχουν αγοράσει τα 800 εκατομμύρια προμέτοχα των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων θα αποκτήσουν των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων ισόποσης αξίας. Και αν δεν την αποκτήσουν και αν δεν τους παραχωρηθούν ως τότε οι μετοχές, τότε το ελληνικό δημόσιο θα είναι αναγκασμένο να τους καταβάλει επιτόκιο 4,77% πάνω στα χρήματά τους. Και θα έχουν κερδίσει ήδη το 17% που ήταν η έκπτωση για τη προσφορά των προμετόχων, συν άλλο ένα 4,77% τόκο ανά έτος, δηλαδή ένα 25%. Αρα, εσείς βιάζεστε στις 3 Αυγούστου του 2004 να έχετε μετοχοποιημένη την ΕΤΑ να προσφέρετε αυτές τις μετοχές αξίας περίπου 272 δισεκατομμυρίων δραχμών. Και προσπαθείτε βεβαίως να πουλήσετε κομμάτια της περιουσίας.»

Ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι εκποιείται δημόσια περιουσία τονίζοντας ότι όλα γίνονται με απόλυτα διαφάνεια και εξασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ΕΤΑ δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή σχέση με τη γη, την οποία αξιοποιεί. Κάνει αποκλειστικά και μόνο διαχείριση και εκμετάλλευση. Η περιουσία ανήκει στον ΕΟΤ και επομένως δεν μπορεί η ΕΤΑ να πουλήσει κάτι, το οποίο δεν έχει..»

Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεων του επίσης σημείωσε: «δηλώνω -και αυτό θα το φροντίσουμε να ρυθμιστεί- ότι δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα για την περιουσία του ΕΟΤ, που θα διαχειρίζεται αυτή η εταιρία (ΕΤΑ) που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, να υπάρχει, έστω και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διάθεση, εκποίηση και πώληση.»

Ο υπουργός επίσης διευκρίνησε ότι «Όλα αυτά που χρήζουν ειδικής προστασίας, δάση, βιότοποι, αρχαιολογικοί χώροι, θα αφαιρεθούν από τη διαχείριση της ΕΤΑ πριν την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και θα αποδοθούν είτε στο δημόσιο είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Τέλος η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο 39 που αφορά τις ρυθμίσεις για την ΕΤΑ ΑΕ. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα, μαζί με την επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου ψήφιση του νομοσχεδίου.

Γενικότερα τα θέματα που αφορούν άμεσα στην τουριστική εκπαίδευση απασχόλησαν δευτερευόντως την πλειοψηφία των βουλευτών που τοποθετήθηκαν ενώ από πολλούς θεωρήθηκαν ως «προπέτασμα καπνού με στόχο να καλυφθούν και να περάσουν απαρατήρητες οι σχετικές με την ΕΤΑ διατάξεις.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024