Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚουβέλης: Ο Δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει στην αναζωογόνηση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού

Κουβέλης: Ο Δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει στην αναζωογόνηση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης μίλησε σε ημερίδα που διοργανώθηκε εχθές στο ΕΒΕΑ με θέμα “Τουριστική Ανάπτυξη και Αθήνα”, και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Αθήνα είναι αναμφίβολα ένα […]

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης μίλησε σε ημερίδα που διοργανώθηκε εχθές στο ΕΒΕΑ με θέμα “Τουριστική Ανάπτυξη και Αθήνα”, και μεταξύ άλλων τόνισε ότι<...> η Αθήνα είναι αναμφίβολα ένα ανεπτυγμένος τουριστικός προορισμός, με σημαντική ξενοδοχειακή και γενικά τουριστική υποδομή και μοναδικούς τουριστικούς πόρους, που, ως πρωτεύουσα αλλά και ως χώρος με μνημεία παγκόσμιας σημασίας, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες Έλληνες και ξένους.

Όμως, από τα μέσα της 10ετίας του 80, η Αθήνα (και μαζί της ολόκληρη η Αττική) είναι ένας τουριστικός προορισμός, που φθίνει, ένας προορισμός σε βαθιά κρίση. Μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη τουριστική προσφορά, που να συνθέτει και να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της Πρωτεύουσας να προσελκύσει τουριστική ζήτηση: σημαντικά έργα υποδομής, όπως το Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας έχουν βαλτώσει εδώ και μια 15ετία, η πενιχρή τουριστική προβολή που πραγματοποιεί η Πολιτεία δεν έχει κατορθώσει να καθιερώσει την πρωτεύουσα ως πολύπλευρο προορισμό, κατάλληλο για όλες τις μορφές τουρισμού, από τον παραθερισμό στις ακτές και τα νησιά του Σαρωνικού, τον πολιτιστικό και μορφωτικό τουρισμό με επίκεντρο τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία όλων των εποχών, το συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό, έως και τον οικοτουρισμό στην ενδοχώρα και τις προστατευόμενες περιοχές.

Συγχρόνως, δεν έχει καταστεί δυνατό να απαντηθεί αποτελεσματικά η εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα που έλαβε στο εξωτερικό εδώ και μια 10ετία το νέφος και το κυκλοφοριακό, που εξακολουθούν να απομακρύνουν τους ξένους τουρίστες. Το 2002 η διεθνής τουριστική κρίση θα έχει ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον Τουρισμό στην Αθήνα.

Η τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας δεν είναι σήμερα θέμα πρόσθετης ξενοδοχειακής υποδομής, αλλά θέμα εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού της τουριστικής της προσφοράς και θέμα επαρκούς και εύστοχης προβολής της προσφοράς αυτής.

Το κεντρικό κράτος έχει εγκαταλείψει την επίλυση του προβλήματος της τουριστικής κρίσης της Αθήνας στα χέρια της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας, ενώ ο φορέας τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχει μηδενική κυριολεκτικά παρουσία.

Ο Δήμος θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον φορέα αυτό, δημιουργώντας συγχρόνως συνέργιες με τους συλλογικούς φορείς των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον Τουρισμό, προκειμένου να σχεδιαστεί η ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας με άξονες τη συμπλήρωση της προσφοράς της με τα αναγκαία έργα τουριστικής υποδομής, την περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου και της σύγχρονης ζωής της, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών και την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Επίσης, ο Δήμος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα ενσωματώνουν την ιστορία της πόλης στην τουριστική προσφορά, όπως η προώθηση της μετατροπής διατηρητέων ή παραδοσιακών κτιρίων του Κέντρου σε μικρά ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, ώστε αφενός να διασωθούν και αφετέρου να λάβουν νέες αποδοτικές χρήσεις, η “χάραξη” τουριστικών-πολιτιστικών διαδρομών για παιδιά και νέους, μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητική σήμανση και να αναλάβει τη δημιουργία Γραφείου Συνεδρίων και Εκθέσεων, απαραίτητου για την καθιέρωση της Αθήνας στο χώρο του συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού. Ακόμη, ο Δήμος μπορεί να αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στην προβολή της Αθήνας, ως πολύπλευρου τουριστικού προορισμού, με παρουσία στα συνήθη μέσα, σε εκθέσεις του Εξωτερικού, με παροχή πληροφοριών σε infokiosks σε κεντρικά σημεία της πόλης και με αξιοποίηση του internet. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για την επιβίωση και αναζωογόνηση της Αθήνας, ως τουριστικού προορισμού”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024