Τελευταία νέα
HomeΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚρουαζιέρα και τουρισμός στη συνάντηση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφέρειας Σιτσουάν (Κίνα)
Περιφέρεια

Κρουαζιέρα και τουρισμός στη συνάντηση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφέρειας Σιτσουάν (Κίνα)

Πρόταση διασύνδεσης μεταξύ της Περιφέρειας Σιτσουάν με τη Δυτική Ελλάδα με τσάρτερ μέσω Αράξου, αλλά και μέσω θαλάσσης με κρουαζιέρες. Αποφασίστηκε να υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο περιφερειών άμεσα στους επόμενους μήνες.

Την κινεζική αντιπροσωπεία της πόλης Τσενγκντού, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Σιτσουάν της Κίνας υποδέχθηκε στο γραφείο του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας.

Η εξωστρέφεια της περιφέρειας, λόγω των λιμανιών, αλλά και της κομβικής της θέσης, το παραγωγικό προφίλ, η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η βιομηχανία, συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης με τις δύο πλευρές να συμφωνούν για τους στενούς και μακρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες Ελλάδα και Κίνα.

Ο περιφερειάρχης μίλησε για τη συνεργασία που είχε ως υφυπουργός Δικαιοσύνης με την τότε ομόλογό του της Κίνας, αλλά και για τις συζητήσεις με τους κινέζους εκπροσώπους κατά την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Δεν μπορούσε να μην γίνει αναφορά στην κρουαζιέρα και τη μεγάλη ροή τουριστών από την Κίνα στο Κατάκολο, προκειμένου να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία και όλους τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιφέρειας.

Περιέγραψε το παραγωγικό μοντέλο και προφίλ της Δυτικής Ελλάδας, τόνισε τις στρατηγικές ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε στις συνδυασμένες μεταφορές, ενώ ιδιαίτερα τόνισε τη μεγάλη σημασία και τον ρόλο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων που διαθέτει η περιοχή μας, αλλά και των τεσσάρων μεγάλων λιμανιών μας Κατακόλου, Πάτρας, Αιγίου και Αστακού.

Από την πλευρά της κινέζικης αντιπροσωπείας σημειώθηκε πως η Τσενγκντού είναι η μεγαλύτερη πόλη στη δυτική Κίνα με 11 εκατ. πληθυσμό και η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, ενώ η Περιφέρεια Σιτσουάν είναι 6η σε μέγεθος επαρχία και η 8η πιο οικονομικά ανεπτυγμένη, με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη και τεράστια οικονομικά έσοδα, με εγκατεστημένα εργοστάσια από τις 16 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και πολύ γνωστές εταιρίες. Διαθέτει περισσότερα από 50 πανεπιστήμια, μεγάλη παράδοση στις υποδομές και κατασκευές, ενώ πολλά καινοτόμα προϊόντα προέρχονται από την περιφέρειά τους με “ηγέτη” της οδοντιατρική. Παράλληλα, οργανώνουν πολλές εκθέσεις και συνέδρια παγκοσμίου ενδιαφέροντος, ενώ εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο για τα αρκουδάκια Panda.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Κώστας Καρπέτας πρότεινε να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ της Περιφέρειας Σιτσουάν με τη Δυτική Ελλάδα με τσάρτερ μέσω Αράξου, αλλά και μέσω θαλάσσης με κρουαζιέρες. Αποφασίστηκε να υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο περιφερειών άμεσα στους επόμενους μήνες.

Η αντιπροσωπεία της πόλης Τσενγκντού αποτελείτο από τους Lu Weiliang αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή του Δημοτικού Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων, Wang Nan, αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου Ερευνών της Δημαρχιακής Επιτροπής Τσενγκντού, Pu Songlin, αρχηγό του Τμήματος Γραμματείας και Yan Ting μεταφραστή στο Δημοτικό Γραφείο Κινεζικών Υποθέσεων Εξωτερικού, ενώ στη συνάντηση εκτός του κ. Κατσιφάρα και του κ. Καρπέτα συμμετείχε και η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κα Διονυσία Μαράτου.

Πρόταση διασύνδεσης μεταξύ της Περιφέρειας Σιτσουάν με τη Δυτική Ελλάδα με τσάρτερ μέσω Αράξου, αλλά και μέσω θαλάσσης με κρουαζιέρες. Αποφασίστηκε να υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο περιφερειών άμεσα στους επόμενους μήνες.

12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024
09/07/2024
08/07/2024
05/07/2024