Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜελέτη για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στη Λακωνία

Μελέτη για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στη Λακωνία

Με στόχο τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λακωνίας, προχωράει στη μελέτη για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον πραγματοποιηθούν θα αποτελέσουν τα πρώτα καταδυτικά…

Με στόχο τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λακωνίας, προχωράει στη μελέτη για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον πραγματοποιηθούν θα αποτελέσουν τα πρώτα καταδυτικά πάρκα<...> στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, για τη Λακωνία η δημιουργία καταδυτικών πάρκων σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος (αναζωογόνηση της θάλασσας), αύξηση των αλιευμάτων, αύξηση του εισοδήματος των παράκτιων αλιέων, συγκριτικό πλεονέκτημα ότι θα είναι ο πρώτος τεχνητός ύφαλος πανελλαδικά, ενώ η περιοχή γίνεται ειδικός τουριστικός προορισμός και επιμηκύνεται έτσι η τουριστική σεζόν. Επίσης, αύξηση των θέσεων εργασίας και βελτίωση των υποδομών μέσω της οικονομικής διαχείρισης των καταδυτικών πάρκων, στην οποία μπορεί να συμμετέχει η τοπική κοινωνία, με τη δυνατότητα οικονομικού οφέλους.

Σε τοποθέτησή του, ο νομάρχης Λακωνίας, κ. Φούρκας ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται για να ωφεληθεί ο τουρισμός αλλά μακροπρόθεσμα να αυξηθεί και το εισόδημα των αλιέων και ο θαλάσσιος πληθυσμός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργίας καταδυτικών πάρκων είναι τα νησιά Μέντες της Ισπανίας, μία υποβαθμισμένη περιοχή, της οποίας τα αναπτυξιακά δεδομένα άλλαξαν μέσα σε δέκα χρόνια. Είκοσι εκατομμύρια Ευρωπαίοι ασχολούνται με τις καταδύσεις, άρα είναι μοναδική ευκαιρία για τη Λακωνία να εκμεταλλευτεί αυτό το μέγεθος.

Ο νομάρχης Λακωνίας ανέφερε ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2004 απευθυνθήκαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ζητήσαμε τη σχετική πίστωση για την εκπόνηση σχεδίου υλοποίησης τοποθέτησης τεχνητών υφάλων- τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου. Στις 19 Ιανουαρίου ελήφθη η τελική απόφαση για τη διάθεση πίστωσης από το ΕΤΕΡΠΣ. Στις 24 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε το τεύχος προκήρυξης και έγινε η προκήρυξη πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού. Στις 7 Μαρτίου έγινε η αξιολόγηση των προσφορών. Στις 17 Απριλίου εγκρίθηκε το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών και στις 7 Ιουλίου υπεγράφη η σύμβαση».

Τόσο ο βουλευτής Λακωνίας Παναγιώτης Σκανδαλάκης όσο και οι δήμαρχοι Μονεμβασιάς και Βοιών Παντελής Γεώργας και Ιωάννης Κουσούλης, σε σχετική εκδήλωση, υπερθεμάτισαν στα καταδυτικά πάρκα, τονίζοντας ότι θα ωφελήσουν τον τόπο και θα συμβάλλουν θετικά στην τουριστική ανάπτυξη και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη της Λακωνίας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024