Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΟριστική αδειοδότηση και χωροθέτηση του Καταδυτικού Πάρκου Χερσονήσου
Καταδυτικά πάρκα

Οριστική αδειοδότηση και χωροθέτηση του Καταδυτικού Πάρκου Χερσονήσου

Το Καταδυτικό Πάρκο στη Σταλίδα Ηρακλείου έλαβε την άδεια λειτουργίας για δημιουργία στη θαλάσσια περιοχή «Πλατεία», με σκοπό την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και την προστασία της θαλάσσιας ζωής, προσφέροντας νέες τουριστικές ευκαιρίες στην περιοχή.

Την πολυαναμενόμενη άδεια λειτουργείας (χαρακτηρισμός και οριοθέτηση θαλάσσιας περιοχής) απέκτησε το Καταδυτικό Πάρκο στη Σταλίδα Ηρακλείου με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών και Ενέργειας – Περιβάλλοντος, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 940-01/12/2023.

Το Καταδυτικό Πάρκο το οποίο είναι το πρώτο που αδειοδοτείται στο Νομό Ηρακλείου θα δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή «Πλατεία» στη Σταλίδα του Δήμου Χερσονήσου σε έκταση 22,5 στρεμμάτων όπου θα πραγματοποιούνται καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η πόντιση 40 τεχνητών υφάλων, οι οποίοι παραδόθηκαν ήδη στο λιμάνι του Ηρακλείου και όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ, θα δημιουργηθούν δύο διαδρομές, στις οποίες θα συνδυάζονται τα τεχνητά ενδιαιτήματα με το βραχώδες υψηλού καταδυτικού ενδιαφέροντος φυσικό θαλάσσιο τοπίο. Στόχος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου είναι το πάρκο να είναι πλήρως λειτουργικό με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Φορέας διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καταδυτικά Πάρκα Κρήτης» που έχει συστήσει το Επιμελητήριο Ηρακλείου με τον Δήμο Χερσονήσου και τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Το Καταδυτικό Πάρκο στη Σταλίδα είναι τετραγωνικού σχήματος, διαστάσεων 150μ. επί 150μ. και στο πρώτο στάδιο δημιουργίας του θα περιλαμβάνει συνολικά 38 μεγάλους τεχνητούς υφάλους και 2 μικρότερων διαστάσεων, οι οποίοι αναμένεται σταδιακά να βοηθήσουν στην αύξηση της βιομάζας και της ποικιλότητας βενθικών και βενθοπελαγικών οργανισμών στη θαλάσσια αυτή περιοχή. Σε επόμενη φάση προβλέπεται και η πόντιση ενός πλωτού ναυπηγήματος (μικρού πλοίου).

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του συγκεκριμένου Καταδυτικού Πάρκου ξεκίνησε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου αμέσως μετά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που επέτρεψε την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού στη χώρα μας. Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CLLD/LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ (ΕΠΑΛΘ 2014-2020) με ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου «Η βασική επιχειρηματική ιδέα του επενδυτικού σχεδίου εδράζεται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος – του καταδυτικού τουρισμού – είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος παγκοσμίως, ο οποίος παρέχει πολλαπλά οφέλη στις περιοχές υποδοχής των τουριστών – αυτοδυτών, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο προστασίας της θαλάσσιας ζωής και του περιβάλλοντος συνολικά. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναβαθμίσει τις τουριστικές υπηρεσίες στην περιοχή της Χερσονήσου και θα ανοίξει το δρόμο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες με σεβασμό στο περιβάλλον.»

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024