Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝέος σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού με ορίζοντα δεκαετίας
Τουριστική πολιτική

Νέος σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού με ορίζοντα δεκαετίας

Κάνοντας χθες, στην κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΤΕ, έναν απολογισμό του έργου που έγινε στο Υπουργείο Τουρισμού, η κα Όλγα Κεφαλογιάννη εστίασε στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, λέγοντας ότι στοχεύει να απαντήσει με τρόπο αποφασιστικό σε όλες τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου.

Τις δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού, την πρόοδο και τα αποτελέσματα, τους τελευταίους δώδεκα μήνες αλλά και το νέο προγραμματισμό, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας χθες στην κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΤΕ.

Επισήμανε ότι το έργο που έγινε έχει θετικό πρόσημο, αλλά όπως τόνισε “δεν είναι καιρός για πανηγυρισμούς, αλλά για πιο εντατικούς ρυθμούς και για πιο τολμηρές κινήσεις”.

Η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο ο τουρισμός τοποθετήθηκε στο επίκεντρο της οικονομίας, της πολίτικης, της κοινωνίας. Και αυτό ήταν μια πολύ καλή αρχή. “Οφείλουμε”, πρόσθεσε “να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να βελτιώσουμε την ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος και να εντατικοποιήσουμε την ανάδειξη και προβολή του ελληνικού τουρισμού”. “Γιατί”, όπως είπε, “ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που έχει τη δύναμη να κρατήσει ζωντανή την οικονομία μας. Και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας”.

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου που έγινε στο Υπουργείο Τουρισμού, εστίασε στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, λέγοντας ότι στοχεύει να απαντήσει με τρόπο αποφασιστικό σε όλες τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου. Ειδικότερα επισήμανε κωδικοποιημένα επτά κεντρικά σημεία που δίνουν το στίγμα του.

 1. Εισαγωγή της έννοιας των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων.
 2. Προώθηση της λειτουργικής ενοποίησης καταλυμάτων.
 3. Θεσμοθέτηση συντονιστικών επιτροπών θεμάτων Τουρισμού και ελέγχου παραβατικότητας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.
 4. Εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων ξενώνες φιλοξενίας νέων.
 5. Αναβάθμιση διαδικασίας χωροθέτησης και αδειοδότησης τουριστικών λιμένων.
 6. Λειτουργική τακτοποίηση τουριστικών λιμένων και χιονοδρομικών κέντρων.
 7. Καθιέρωση του θεσμού των τουριστικών εντεταλμένων (Πρεσβείες – Προξενεία).

Η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία που είχε όλο αυτό το διάστημα και να συνεχίζει να έχει το Υπουργείο Τουρισμού, κρατώντας τον επιτελικό ρόλο του, με αλλά υπουργεία (Ανάπτυξης, Οικονομικών, Παιδείας, Δημόσιας Τάξης, Εργασίας, Εξωτερικών) προκειμένου να λυθούν άμεσα ζητήματα συναρμοδιότητας.
                     
Η υπουργός Τουρισμού παρουσίασε το νέο σχεδιασμό του υπουργείου, που όπως ανέφερε έχει ορίζοντα δεκαετίας. Ένα σχέδιο που οι βασικές αρχές του είναι:

 • Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με διευκόλυνση των επενδύσεων.
 • Ο διαρκής εμπλουτισμός και η ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές του.
 • Η διασφάλιση της ποιότητας των υποδομών και των υπηρεσιών τουρισμού.
 • Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Στη συνέχεια προσδιόρισε τους στόχους του υπουργείου, τονίζοντας ότι είναι:

 • Η καθιέρωση μια συνεκτικής επικοινωνιακής στρατηγικής, ταυτότητας του ελληνικού τουρισμού με διάρκεια τουλάχιστον μιας δεκαετίας.
 • Ο συντονισμός όλων των φορέων που έχουν σχέση με την εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής, όπως είναι οι περιφέρειες και οι Δήμοι.
 • Η περαιτέρω ενίσχυση όλων των μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
 • Η συνέχιση της πολιτικής εξωστρέφειας για την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης που καλλιεργείται στο εξωτερικό.
 • Η εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης ως όρου απαραίτητου για την απρόσκοπτη εφαρμογή της εθνικής τουριστικής πολιτικής.

Τέλος, αναφερόμενη στην Αθήνα, που όπως υπογράμμισε είναι ο “καθρέπτης” της χώρας, τόνισε ότι το υπουργείο συμμετέχει και στηρίζει όλες τις ενέργειες για την αλλαγή της εικόνας της. Προωθεί όλα τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν. Συμμετέχει σε σημαντικά  πολιτιστικά Φεστιβάλ. Υποστηρίζει  καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές. Συνεργάζεται με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος δημιουργώντας την έξυπνη κάρτα για επισκέπτες της πόλης. Αναδεικνύει όλα τα μουσεία της πρωτεύουσας από το δίκτυο επικοινωνίας του ΕΟΤ στο εξωτερικό. “Η Αθήνα είναι πολύ καλύτερη τον Μάιο του 2013, απ’ότι τον Μάιο του 2012”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/03/2023
23/03/2023
22/03/2023
21/03/2023
20/03/2023
17/03/2023