Τελευταία νέα
Πρώτο βραβείο για την Προστατευόμενη Περιοχή Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Βράβευση Λέσβου με το EDEN 2009

Το νομό Λέσβου βραβεύει σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουλίου, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος, καθώς η περιοχή κέρδισε το πρώτο βραβείο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας – EDEN” […]

Το νομό Λέσβου βραβεύει σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουλίου, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος, καθώς η περιοχή<...> κέρδισε το πρώτο βραβείο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας – EDEN” έτους 2009 για την “Προστατευόμενη Περιοχή Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Esperia Palace. Το βραβείο θα παραλάβει ο νομάρχης κ. Παύλος Βογιατζής.

Τους “Ευρωπαϊκούς Προορισμούς Αριστείας” (“Εuropean Destinations of Excellence – EDEN”) έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2006. Κάθε χρόνο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιλέγουν έναν προορισμό βάσει θεματολογίας. Οι νικητές προορισμοί των συμμετεχόντων κρατών μελών βραβεύονται και προβάλλονται από την Κομισιόν. Στους στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται:

  • Η προβολή των αναδυόμενων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών αριστείας, ιδιαίτερα οι λιγότερο γνωστοί.
  • Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής τουριστικής ποικιλομορφίας και ποιότητας.
  • Η συμβολή στην αποσυμφόρηση, στην καταπολέμηση της εποχικότητας και στην εξισορρόπηση των τουριστικών ροών προς μη παραδοσιακούς προορισμούς.
  • Η επιβράβευση βιώσιμων μορφών τουρισμού.

Στα οφέλη του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται:
– η καθιέρωση κριτηρίων αειφορίας ως συντελεστή αριστείας των ευρωπαϊκών προορισμών.
– η θεσμοθέτηση Δικτύου μεταξύ των νικητών προορισμών, όπου όλα τα μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους, διασφαλίζοντας την ανταλλαγή πληροφόρησης και γνώσης.
– η ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών
– η προβολή προορισμών στους οποίους η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία

Το ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα βαίνει αυξανόμενο: το 2007 συμμετείχαν 10 χώρες, το 2008 20 χώρες και το 2009 23 χώρες. Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία του προγράμματος για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής ποικιλομορφίας σε επίπεδο τουριστικών προορισμών υπό τους όρους της αειφορίας, έχει συμμετάσχει εξαρχής σε όλες τις φάσεις του προγράμματος:
– 2007 Νικητής Προορισμός Φλώρινα ως “Καλύτερος Αναδυόμενος Ευρωπαϊκός Αγροτουριστικός Προορισμός Αριστείας”
– 2008 Νικητής Προορισμός Γρεβενά στο θέμα αριστείας “Τουρισμός και την Aυλη Πολιτιστική Κληρονομιά”
– 2009 Νικητής Προορισμός Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ως “Προστατευόμενη Περιοχή” του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης φέτος, στο πλαίσιο της ανάδειξης του νικητή προορισμού αναλαμβάνει την έκδοση διαφημιστικού υλικού. Η χρηματοδότηση των δράσεων αυτών γίνεται κατά 75% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Τέλος, η Ελλάδα (Φλώρινα) έχει ήδη θέσει υποψηφιότητα για την φιλοξενία της επόμενης συνάντησης του EDEN Network το 2010.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024