Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαACI Europe: Οδηγίες προς τα αεροδρόμια, για βοήθεια σε επιβάτες με μη ορατές αναπηρίες
Αερομεταφορές

ACI Europe: Οδηγίες προς τα αεροδρόμια, για βοήθεια σε επιβάτες με μη ορατές αναπηρίες

ACI Europe

Η ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι προσδοκίες των επιβατών με μέγιστη προσοχή – συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης για τις μη ορατές συνθήκες, οδήγησε στη νέα έκδοση του ACI Europe.

Ο ACI Europe παρουσίασε την πρώτη σειρά οδηγιών παγκοσμίως, για αεροδρόμια που βοηθούν επιβάτες με μη ορατές αναπηρίες.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat εκτιμούν ότι 1 στους 4 ενήλικες στην ΕΕ ζει με κάποια μορφή αναπηρίας και περίπου το 80% αυτών των συνθηκών είναι μη ορατές1. Οι επιβάτες με μη ορατές ή λιγότερο ορατές αναπηρίες έχουν ιστορικά συμπεριληφθεί στην ευρύτερη κατηγορία επιβατών που χρειάζονται βοήθεια στο αεροδρόμιο και ως εκ τούτου έχουν συμπεριληφθεί στις υπηρεσίες βοήθειας αεροδρομίου. Η ανάπτυξη αυτής της ειδικής καθοδήγησης αντανακλά το ταχέως εξελισσόμενο πλαίσιο στο οποίο η προσβασιμότητα και η ένταξη έχουν αποκτήσει νέα δυναμική.

Τα αεροδρόμια λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανάγκες.

Οι οδηγίες βασίζονται σε ένα μακροχρόνιο ιστορικό των ευρωπαϊκών αεροδρομίων στη φροντίδα των πιο ευάλωτων επιβατών και επισκεπτών και διευρύνει περαιτέρω το σύνολο γνώσεων σχετικά με την εμπειρία των επιβατών2 που δημιουργείται από το αποκλειστικό δίκτυο ειδικών της Επιτροπής Διευκόλυνσης & Εξυπηρέτησης Πελατών του ACI Europe.

Το έγγραφο οδηγιών που μόλις κυκλοφόρησε περιλαμβάνει μια εκτενή ομάδα περιπτωσιολογικών μελετών από μέλη του ACI Europe και συνεργαζόμενους οργανισμούς και αποτελεί ένα πρακτικό εγχειρίδιο έτοιμων λύσεων. Οι συνεισφορές έγιναν από την Aena, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το Αεροδρόμιο του Δουβλίνου, το Αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, την ENAC και το Αεροδρόμιο του Μάντσεστερ.

Η “Βοήθεια επιβατών με μη ορατές αναπηρίες” (“Assisting Passengers with Non-Visible Disabilities”) είναι ένα μοναδικό εργαλείο που υποστηρίζει τα αεροδρόμια να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση του πιθανού εύρους των μη ορατών αναπηριών και των σχετικών εμποδίων στα ταξίδια. Επιπλέον, βοηθά στην επεξεργασία ευαίσθητων πληροφοριών από τους επιβάτες σχετικά με τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, προκειμένου να τους παρέχει την καλύτερη φροντίδα καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Με το να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναπηρία και να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους, τα αεροδρόμια μπορούν να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι επιβάτες έχουν τα ίδια δικαιώματα στην ελεύθερη κυκλοφορία, την ελευθερία επιλογής και τη μη διάκριση, που αποτελούν τις κατευθυντήριες αρχές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης3.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe δήλωσε: “Τα ταξίδια είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και είναι συλλογική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη παραμένουν προσβάσιμα σε όλους. Αυτό το έγγραφο χρησιμεύει ως καθοδηγητικό φως για τους φορείς διαχείρισης του αεροδρομίου και τα ενδιαφερόμενα μέρη τους, προσφέροντας πρακτική καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο βοήθειας επιβατών με μη ορατές αναπηρίες με ενσυναίσθηση και σεβασμό. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τα αεροπορικά ταξίδια πιο συμπεριλιπτικά, διασφαλίζοντας ότι το ταξίδι κάθε επιβάτη χαρακτηρίζεται από αξιοπρέπεια, σεβασμό και ίση πρόσβαση στα θαύματα του κόσμου μας”.

Ο ACI Europe υπερασπίζεται σταθερά τα προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς ταξίδια, συνεργαζόμενος με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία (EDF)4, της οργάνωσης-“ομπρέλα” των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. Το Μνημόνιο Συνεργασίας του ACI Europe με την EDF ορίζει τη δέσμευση του οργανισμού σε αυτές τις αρχές, ιδίως μέσω της θέσπισης του ετήσιου Βραβείου Accessible Airport, που χορηγείται από κοινού με το Φόρουμ και αναγνωρίζοντας αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη με τις πιο προηγμένες πρακτικές προσβασιμότητας. Επιπλέον, οι προσπάθειες συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη τους υπογραμμίζουν την αφοσίωση των ευρωπαϊκών αεροδρομίων στην προώθηση των δικαιωμάτων όλων των ταξιδιωτών, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους.

  1. Eurostat: Μακροχρόνιοι περιορισμοί που αντιλαμβάνονται από τον εαυτό τους στις συνήθεις δραστηριότητες λόγω προβλημάτων υγείας
  2. Δημοσιεύσεις: ACI Europe Guidelines for Passenger Services at European Airports – 2nd EDITION και ACI Europe Guidelines for a Healthy Passenger Experience at Airports
  3. Κανονισμός ΕΚ 1107/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς
  4. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ACI Europe και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία

ACI EUROPE Guidance on assisting passengers with non-visible disabilities 2024

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024