Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαACI World: Αυτά είναι τα 20 μεγαλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
Στατιστικά

ACI World: Αυτά είναι τα 20 μεγαλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο

  • Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport
    Το αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport βρίσκεται για άλλη μια στην 1η θέση.

Κυκλοφόρησε η πιο έγκυρη πηγή για την παγκόσμια κυκλοφορία επιβατών, φορτίου και αεροσκαφών.

Ο παγκόσμιος  φορέας αερομεταφορών ACI World δημοσίευσε την τελευταία του ανάλυση δεδομένων κυκλοφορίας των αεροδρομίων παγκοσμίως (ACI World Airport Traffic Dataset), επιβεβαιώνοντας τα κορυφαία 20 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια και αποκαλύπτοντας τα επίπεδα επιβατών, φορτίου και αεροσκαφών για περισσότερα από 2.600 αεροδρόμια σε περισσότερες από 180 χώρες και περιοχές.

Τα βασικά ευρήματα της ανάλυσης επιβεβαιώνουν τη συνολική παγκόσμια επιβατική κίνηση για το 2022, που ξεπερνά τα 6,6 δισεκατομμύρια, την επιστροφή της διεθνούς κίνησης και την επικράτεια των αεροδρομίων της ΗΠΑ στην κορυφαία κατάταξη.

Ο γενικός διευθυντής του ACI World Luis Felipe de Oliveira δήλωσε: «Μπροστά στις πιέσεις κόστους και τις δυσκολίες στην αγορά εργατικού δυναμικού, τα διεθνή αεροδρόμια συνεχίζουν να εξυπηρετούν τη δίψα του κοινού για αεροπορικά ταξίδια. Τα αεροδρόμια απέδειξαν για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητά τους, όπως αντικατοπτρίζεται στα βασικά ευρήματα από το ACI World Airport Traffic Dataset. Όπως πάντα, τα αξιόπιστα δεδομένα παραμένουν θεμελιώδη στην υπεράσπιση και την ανάπτυξη της συνεχούς πορείας των αεροδρομίων. Τα αεροδρόμια και οι φορείς των αερομεταφορών πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν ολόψυχα στην οικοδόμηση ενός ασφαλούς, αποτελεσματικού και περιβαλλοντικά βιώσιμου συστήματος αεροπορικών μεταφορών, κατάλληλο για να καλωσορίσει τον διπλασιασμό των επιβατών που θα διασχίσουν τις πόρτες μας τις επόμενες δύο δεκαετίες».

Το ACI συλλέγει την κίνηση των αεροδρομίων κάθε χρόνο μέσω του παγκόσμιου δικτύου μελών της, επενδυτών και ενδιαφερομένων στον τομέα της αεροπορίας. Το σύνολο δεδομένων επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν ακριβείς και αξιόπιστους αριθμούς που μπορούν να τμηματοποιηθούν σε περιφερειακό, εθνικό επίπεδο , ανά αεροδρόμιο και ανά τύπο κυκλοφορίας.

Επιβατική κίνηση
  • Οι συνολικοί επιβάτες παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 6,6 δισεκατομμύρια το 2022, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 43,8% από το 2021 ή ανάκαμψη 72,5% έναντι του αποτελέσματος πριν από την πανδημία (2019).
  • Τα 20 κορυφαία αεροδρόμια για την παγκόσμια επιβατική κίνηση αντιπροσωπεύουν το 18% της παγκόσμιας κίνησης (1,2 δισεκατομμύρια επιβάτες).
  • Η κατάταξη καλωσορίζει ξανά ορισμένους από τους μεγαλύτερους κόμβους αεροδρομίων στον κόσμο καθώς επιστρέφει η διεθνής κίνηση. Το παγκόσμιο μερίδιο της διεθνούς κίνησης αυξήθηκε από 25,3% το 2021 σε 38,4% το 2022.
  • Από τις 20 κορυφαίες κατατάξεις, 10 αεροδρόμια βρίσκονται στις ΗΠΑ και σχεδόν όλα έχουν σημαντικά μερίδια επιβατών εσωτερικού (μεταξύ 75%-95%).
  • Το μεγαλύτερο άλμα στην κατάταξη καταγράφεται για το Αεροδρόμιο Heathrow, πηδώντας από την 54η στην 8η θέση, καθώς όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί άρθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο του 2021 μετά από δύο χρόνια κωλύματος.
Κινήσεις αεροσκαφών
  • Οι παγκόσμιες μετακινήσεις αεροσκαφών πλησίασαν τα 85 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 14,8% από τα αποτελέσματα του 2021 ή ανάκαμψη στο 82,4% από τα προ πανδημίας επίπεδα.
  • Τα 20 κορυφαία αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν το 11,4% της παγκόσμιας κίνησης (9,7 εκατομμύρια μετακινήσεις).
  • Από τις 20 πρώτες κατατάξεις, 13 αεροδρόμια βρίσκονται στις ΗΠΑ.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024