Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΣτο δικαστήριο προσφεύγει η J&P για την αξιολόγηση των προσφορών για τα αεροδρόμια της Κύπρου

Στο δικαστήριο προσφεύγει η J&P για την αξιολόγηση των προσφορών για τα αεροδρόμια της Κύπρου

Η εταιρία Ιωάννου και Παρασκευαΐδης Ltd, με καταχώριση αίτησης στο Δικαστήριο, ημερομηνίας 28/11/03, έχει ζητήσει να παρασχεθούν αντίγραφα των πιο κάτω εγγράφων που αφορούν στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για […]

Η εταιρία Ιωάννου και Παρασκευαΐδης Ltd, με καταχώριση αίτησης στο Δικαστήριο, ημερομηνίας 28/11/03, έχει ζητήσει<...> να παρασχεθούν αντίγραφα των πιο κάτω εγγράφων που αφορούν στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για την παραχώρηση των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε στρατηγικό επενδυτή σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

1. Αντίγραφο της έκθεσης των ξένων εμπειρογνωμόνων PriceWaterhouseCoopers, όπου αξιολογούνται οι τρεις προσφορές (Alterra Consortium, Hermes Airports και Cyprus Airports).

2. Αντίγραφο της έκθεσης της ειδικής επιτροπής του Yπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων προς το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών σχετικά με την αξιολόγηση.

3. Τα πρακτικά της συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών, όπου έγινε η επιλογή των προτιμητέων προσφοροδοτών.

Η αίτηση θα εξεταστεί από το Δικαστήριο την Παρασκευή 12/12/2003.

Τα πιο πάνω έγγραφα αποτελούν δημόσια έγγραφα, τα οποία η εταιρία ζητάει να της δοθούν, προκειμένου να καταχωρηθούν στο Δικαστήριο εν όψει της προσφυγής που έχει καταθέσει.

Περαιτέρω, η εταιρία μας – αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – προτίθεται να καταχωρίσει αίτηση για έκδοση διατάγματος για αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας αναφορικά με την ανάθεση των αεροδρομίων σε ιδιώτη διαχειριστή, μετά από τη μελέτη των πιο πάνω εγγράφων.

Είναι πεποίθησή μας -τονίζεται- ότι οι προσφορές που έχουν επιλεγεί καταστρατηγούν ουσιώδεις όρους της διακήρυξης της προσφοράς για τα αεροδρόμια και θα οδηγήσουν τον τόπο σε περιπέτειες, που θα επηρεάσουν δυσμενώς την κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα τον τομέα του τουρισμού.

Η εταιρία μας -προστίθεται- με επιστολή ημερομηνίας 9/12/03 προς τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Κίκη Καζαμία, ζητά όπως το Yπουργείο απευθυνθεί προς τον Γενικό Εισαγγελέα προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης, προκειμένου να μην απολέσει το κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες σε διαδικασίες που, κατά την άποψή μας, θα κριθούν παράνομες.

Την αναστολή οποιασδήποτε περαιτέρω διαδικασίας μέχρι την εξέταση της προσφυγής, προβλέπει για αντίστοιχες περιπτώσεις και ο εναρμονιστικός νόμος 101(1)/2003, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 25/7/03, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ.

Η εταιρία J&P θα ήθελε να επισημάνει για άλλη μια φορά ότι οι ενστάσεις της αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής των προσφοροδοτών για τα αεροδρόμια εγείρονται επειδή, κατά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είμαστε πεπεισμένοι ότι:

– Δεν λήφθηκαν υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της αεροπορικής κίνησης στα αεροδρόμια.

– Δεν έγινε η απαραίτητη ενδελεχής επιστημονική ανάλυση των δεδομένων και της βιωσιμότητας τής κάθε προσφοράς (due diligence).

– Δεν εξετάστηκαν οι επιπτώσεις της κάθε πρότασης στην κυπριακή οικονομία, τον τουρισμό και τις Κυπριακές Αερογραμμές.

– Δεν μελετήθηκε αν είναι ανεκτή, νόμιμη ή εφικτή η επιβολή νέων ή αυξημένων τελών από τα αεροδρόμια προς τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες. Ούτε αν είναι ρεαλιστικά τα εμπορικά έσοδα που προβλέπονται.

– Δεν έχει ερευνηθεί αν από το προσφερόμενο από την κάθε πρόταση ποσοστό προκύπτει για το κράτος ένα πραγματικό και όχι πλασματικό εισόδημα.

Είμαστε βέβαιοι -τονίζει η J&P- ότι από την εξέταση των δημοσίων εγγράφων που ζητά η εταιρεία μας, θα αποδειχθεί περίτρανα ότι η J&P έχει καταθέσει μια απόλυτα λογική, ρεαλιστική και προσοδοφόρα για το κράτος πρόταση, η οποία, όμως, καταδικάστηκε από την πεπλανημένη εντύπωση που δημιούργησαν προτάσεις με παραφουσκωμένα, αυθαίρετα και παράλογα ποσά.

Η αποδοχή δε τέτοιων ποσών, είτε αεροναυτικών είτε εμπορικών, ως μέρους οποιασδήποτε πρότασης, καθιστά τόσο τη διαδικασία παράνομη και παράτυπη, όσο και τα αεροδρόμια προβληματικά, μη βιώσιμα και πανάκριβα για αεροπορικές εταιρίες και επιβάτες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024