Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕλληνική Αεροπορική Ένωση: Προβληματισμός και συζήτηση για το μέλλον των βιώσιμων καυσίμων στην αεροπορία
Βιώσιμα καύσιμα

Ελληνική Αεροπορική Ένωση: Προβληματισμός και συζήτηση για το μέλλον των βιώσιμων καυσίμων στην αεροπορία

Στις 24 Νοεμβρίου 2023, η Ελληνική Αεροπορική Ένωση διοργάνωσε διαδικτυακό συνέδριο για τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, με έμφαση στη μείωση εκπομπών CO2. Συμμετείχαν ειδικοί και συζητήθηκαν πρωτοβουλίες και στρατηγικές για τη βιωσιμότητα στις αερομεταφορές.

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 η Ελληνική Αεροπορική Ένωση διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Fit for 55- CORSIA – ReFuelEU Aviation – Βιώσιμα Αεροπορικά Καύσιμα: Ουτοπία ή Ρεαλισμός;»

Η εκδήλωση, διάρκειας δύο ωρών, παρακολουθήθηκε από μέλη και φίλους της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης (ΕΑΕ) μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και εισαγωγή στο θέμα ο πρόεδρος της Ένωσης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας Δρ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα ενημέρωση από τον Δρα Κώστα Ιατρού, γενικό διευθυντή του Hermes – Air Transport Organisation και επίτιμο μέλος της ΕΑΕ, αναφορικά με τα αποτελέσματα της Τρίτης Διάσκεψης της ICAO για την Αεροπορία και τα Εναλλακτικά Καύσιμα (CAAF/3), που πραγματοποιήθηκε στο Dubai των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου 2023. Σε αυτήν υιοθετήθηκε ένα νέο Παγκόσμιο Πλαίσιο για τα Βιώσιμα Αεροπορικά Καύσιμα (SAF), τα Καύσιμα Χαμηλότερης Περιεκτικότητας άνθρακα (LCAF) και άλλες καθαρότερες μορφές ενέργειας. Ο ICAO και τα κράτη μέλη του συμφώνησαν σε ένα φιλόδοξο συλλογικό όραμα για τη μείωση των εκπομπών CO2 της διεθνούς αεροπορίας κατά 5% έως το 2030.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση από panel σημαινουσών προσωπικοτήτων του οικοσυστήματος των αερομεταφορών. Συγκεκριμένα συμμετείχαν:
Από τον χώρο των αερομεταφορέων, ο κ. Γιώργος Ζομπανάκης, Principal Systems Engineer στις τεχνικές υπηρεσίες της United Airlines και ενεργό μέλος των αεροπορικών οργανισμών IATA, A4A και ASTM
Από τον επιστημονικό χώρο, η Δρ Ιωάννα Παγώνη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με γνωστικό αντικείμενο «Τουριστικές Μεταφορές και Περιβάλλον», και ο κ. Σπύρος Γιάνκοβιτς, Αεροναυπηγός Μηχανικός, αφυπηρετήσας Κυβερνήτης και Εκπαιδευτής Airbus A340, επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης (ΕΑΕ), και
Από τον χώρο των αερολιμένων, η κα Ευδοκία Αναματερού, υπεύθυνη για την ανάπτυξη της στρατηγικής διαχείρισης άνθρακα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ειδικός, Ποιότητας Αέρα, Κλιματικής Αλλαγής και Κοινοτικής Δέσμευσης.

Υπήρξε επίσης παρέμβαση από τον Δρα Δημήτριο Κορρέ που αναφέρθηκε στις σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Πολεμική Αεροπορία.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΑΕ κ. Γιάννης Σταυλάς.

Η συζήτηση ήταν υψηλού επιπέδου, με αναφορά:

  • Στις προτεινόμενες λύσεις απεξάρτησης από τον άνθρακα και την πρόοδο στην παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF)
  • Στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής συμφωνιών που έχουν ληφθεί από τους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Στους σχεδιασμούς προσαρμογής της χώρας μας στη δέσμευση χρήσης SAF, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στους λοιπούς σημαντικούς διεθνείς αερολιμένες.
  • Στις διαδικασίες πιστοποίησης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) και στις δυνατότητες παραγωγής τους στη παγκόσμια αγορά.

Την εκδήλωση έκλεισαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΑΕ απευθύνοντας ευχαριστίες στους συντελεστές της εκδήλωσης και ενημερώνοντας και για το ετήσιο δείπνο της ΕΑΕ (Wright Dinner) που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Athens Avenue.

Η ΕΑΕ με στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των μελών της θα συνεχίσει να προβάλει το έργο των φορέων λειτουργιών του συστήματος αερομεταφορών. Σε αυτήν της την προσπάθεια καλεί στελέχη του χώρου να εγγραφούν ως μέλη της και να συνδράμουν στο έργο της.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024