Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΕπιγραφικό Μουσείο στους Στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος
Πολιτισμός

Επιγραφικό Μουσείο στους Στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος

  • epigrafiko mouseio
    Το συγκρότημα των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος.
  • Το συγκρότημα των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος.
  • Το συγκρότημα των Στρατώνων Καποδίστρια στο Άργος
  • Η πτέρυγα στους π. Στρατώνες Καποδίστρια που θα στεγάσει το Επιγραφικό Μουσείο Άργους.

Διαμορφώνονται χώροι υποδοχής 30 τ.μ., εκθεσιακοί χώροι 309 τ.μ., επιγραφικό εργαστήριο 50 τ.μ., χώροι προσωπικού 40 τ.μ., αίθουσα πολυμέσων 50 τ.μ., κλιμακοστάσιο / ανελκυστήρας 50 τ.μ., χώροι υγιεινής 60 τ.μ., χώροι εγκαταστάσεων 70 τ.μ.

Στην επανάχρηση της ανατολικής πτέρυγας των π. Στρατώνων Καποδίστρια και στην εγκατάσταση σε αυτήν του Επιγραφικού Μουσείου Άργους, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά την ομόφωνα θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκαν οι αναγκαίες μελέτες. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, “με το έργο αποκαθίσταται και εκσυγχρονίζεται το κτίριο της διώροφης ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια -εμβαδού περίπου 650 τ.μ.- έπειτα από εγκατάλειψη εικοσαετίας. Με την ίδρυση του Επιγραφικού Μουσείου στους καποδιστριακούς στρατώνες, στη δυτική πτέρυγα των οποίων φιλοξενείται το Βυζαντινό Μουσείο και με την επέκταση και επανέκθεση του παρακείμενου Αρχαιολογικού Μουσείου, η πόλη του Άργους αποκτά πλήρως εκσυγχρονισμένες μουσειακές υποδομές, οι οποίες αναδεικνύουν τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής στη μεγάλη ιστορική διαχρονία και δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό πόρο για την πόλη και την Αργολίδα”.

Σύμφωνα με τις μελέτες, προβλέπεται η συνολική αναβάθμιση του κτιρίου, ενεργειακή και αισθητική, αλλά και η διατήρηση των βασικών κτιριολογικών χαρακτηριστικών και του ιστορικού και μνημειακού χαρακτήρα του. Το έργο αφορά στη δομική αποκατάσταση της διώροφης ανατολικής πτέρυγας των Στρατώνων Καποδίστρια και προβλέπει τη λειτουργική αναδιάρθρωσή του,  ώστε να ενταχθούν χρήσεις εξυπηρέτησης κοινού και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα εργαζομένων, κοινού και ΑμεΑ. Στο κτίριο εγκαθίσταται ανελκυστήρας και τοποθετούνται μέσα πυρανίχνευσης και ενεργητικής πυροπροστασίας.

Το κτιριακό συγκρότημα των Στρατώνων Καποδίστρια χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα της μορφολογίας του, την καθαρή γεωμετρία των όγκων του και τη συμμετρική οργάνωση του χώρου. Οικοδομήθηκε την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας, πριν από το 1701 και είχε διάφορες χρήσεις- στρατώνας, νοσοκομείο, αγορά, ταχυδρομείο. Από το 1828, μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, εστίασε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ιππικού. Οι Στρατώνες ολοκληρώθηκαν το 1829. Ο Δήμος αγόρασε το κτιριακό συγκρότημα από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας περί το 1971. Κατά την περίοδο της λειτουργίας του ως Στρατώνες, το συγκρότημα είχε τέσσερις πτέρυγες. Η βόρεια πτέρυγα, στην οποία στεγαζόταν το διοικητήριο και οι κοιτώνες των αξιωματικών έχει κατεδαφιστεί, και το συγκρότημα έχει σήμερα κάτοψη σχήματος Π με συνολικό εμβαδόν περί τα 1.300 τ.μ. Οι τρεις υφιστάμενες συνεχόμενες πτέρυγες (ανατολική, νότια και δυτική) είναι διώροφες, με μεγάλο μήκος και στενό πλάτος. Το 1978, το συγκρότημα χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και αποφασίστηκε να του αποδοθεί νέα χρήση. Το 2011, η δυτική πτέρυγα του κτιρίου μετατράπηκε σε Βυζαντινό Μουσείο. Το 2022, ο Δήμος Άργους–Μυκηνών αποφάσισε να παραχωρήσει τη χρήση της ανατολικής πτέρυγας για τη δημιουργία Επιγραφικού Μουσείου Άργους.

Στο Επιγραφικό Μουσείο Άργους πρόκειται να εκτεθεί –εκτός των άλλων πολύτιμων επιγραφών- ένα μοναδικό σύνολο, που συγκροτείται από 136 χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, οι οποίοι ήρθαν στο φως, πριν από 22 χρόνια, κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας στο οικόπεδο Σμυρναίου στο Άργος, και αποτελούν μέρος του αρχείου του ιερού θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν και τα ιερά χρήματα της Ήρας. Τα ευρήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς και πλήθος άλλων λειτουργιών, από τα τέλη του 5ου αι. έως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024