Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕυρωδικαστήριο: Παράνομο το πακέτο βοήθειας Covid-19 της Ολλανδίας προς την Air France-KLM
Αερομεταφορές

Ευρωδικαστήριο: Παράνομο το πακέτο βοήθειας Covid-19 της Ολλανδίας προς την Air France-KLM

air france-klm

Η Ryanair τονίζει χαρακτηριστικά ότι προσέγγιση της Επιτροπής της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις από την αρχή της κρίσης του Covid-19 επέτρεψε στα κράτη-μέλη να συντάσσουν ‘ανοιχτές επιταγές’ σε “αερομεταφορείς-ζόμπι”, όπως τους χαρακτηρίζει.

Η ιρλανδική Ryanair χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ότι η κρατική ενίσχυση λόγω Covid-19, ύψους 3,4 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση στην Air France-KLM το 2020 ήταν παράνομη. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε παράνομο αυτό το πακέτο βοήθειας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να διορθώσει τα λάθη που έγιναν στην αρχική της απόφαση, όταν ουσιαστικά την επανεξέδωσε το 2021, αγνοώντας την πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου σε αυτήν την υπόθεση . Η νέα απόφαση είναι επίσης η τέταρτη συνολικά φορά που το Δικαστήριο έκρινε ότι η κρατική ενίσχυση Covid-19 προς τον Όμιλο Air France-KLM ήταν παράνομη.

Η Ryanair καλεί τώρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατάξει την Ολλανδία να πάρει πίσω άμεσα το πακέτο από την Air France-KLM και να επιβάλει επαρκή διορθωτικά μέτρα για να αποκαταστήσει τουλάχιστον μέρος της ζημίας στον ανταγωνισμό που προκλήθηκε από την κρατική διάσωση.

Εκπρόσωπος της Ryanair δήλωσε: “Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ είναι η δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για τις αεροπορικές μεταφορές. Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ολλανδικής κρατικής ενίσχυσης προς την Air France-KLM ήταν αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου της ΕΕ, όπως η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων βάσει ιθαγένειας. Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει ότι η Επιτροπή πρέπει να ενεργεί ως θεματοφύλακας των ίσων όρων ανταγωνισμού στις αεροπορικές μεταφορές και δεν μπορεί να υπογράψει κρατικές ενισχύσεις που εισάγουν διακρίσεις, που εκδίδονται από εθνικές κυβερνήσεις. Η παρέμβαση του Δικαστηρίου αποτελεί θρίαμβο για τον θεμιτό ανταγωνισμό και τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η απερίσκεπτη προσέγγιση της Επιτροπής της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις από την αρχή της κρίσης του Covid-19 επέτρεψε στα κράτη-μέλη να συντάσσουν ‘ανοιχτές επιταγές’ στους αναποτελεσματικούς αερομεταφορείς-ζόμπι, στο όνομα του αποδυναμωμένου εθνικού κύρους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, πάνω από 40 δισ. ευρώ κρατικών επιδοτήσεων που εισάγουν διακρίσεις δόθηκαν σε αερομεταφορείς της ΕΕ. Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έχει ήδη αποφανθεί σε άλλες υποθέσεις σχετικά με την κρατική ενίσχυση Covid-19, ότι η βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν η SAS, η Lufthansa, η Air France-KLM και ορισμένες ιταλικές αεροπορικές εταιρείες ήταν παράνομες.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει ακόμη ενεργήσει για να αναγκάσει την ανάκτηση της παράνομης ενίσχυσης, ούτε έχει επιβάλει μέτρα για την αποκατάσταση της ζημίας στον ανταγωνισμό που προκλήθηκε από τις κυβερνήσεις της Σουηδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που ευνοούν τις τοπικές αεροπορικές εταιρείες εις βάρος άλλων αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ, κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ. Η απόφαση υπογραμμίζει την ανάγκη να ενεργήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάκτηση αυτών των παράνομων πακέτων κρατικών ενισχύσεων και να διατάξει διορθωτικά μέτρα για την αποκατάσταση τουλάχιστον μέρους της ζημίας που προκλήθηκε στον ανταγωνισμό.

Ο ανόθευτος ανταγωνισμός εξαλείφει την αναποτελεσματικότητα και ωφελεί τους καταναλωτές μέσω των χαμηλών ναύλων και των επιλογών. Οι αδικαιολόγητες επιδοτήσεις, από την άλλη πλευρά, ενθαρρύνουν την αναποτελεσματικότητα και θα βλάψουν τους καταναλωτές για τις επόμενες δεκαετίες”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024