Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΒροχή στατιστικών και αναλύσεων στην ξηρασία των καταλυμάτων της Σαντορίνης
Άρθρο

Βροχή στατιστικών και αναλύσεων στην ξηρασία των καταλυμάτων της Σαντορίνης

Santorini

Τον Φλεβάρη, οι επαγγελματίες της Σαντορίνης ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή σεζόν, με επισκευές αλλά και αναλύσεις, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως μειωμένες κρατήσεις και αυξημένα λειτουργικά έξοδα.

Παραδοσιακά ο Φλεβάρης είναι μήνας επισκευών και αναλύσεων στατιστικών και θέσεων για την προ των πυλών καλοκαιρινή περίοδο στο νησί της Σαντορίνης. Ιδιοκτήτες καταλυμάτων, διαχειριστές και διευθυντές, τηρώντας την παράδοση που θέλει μεγάλο αριθμό καταλυμάτων να ανοίγει συνήθως τέλη Μάρτη, αρχές Απρίλη, κυνηγούν εργολάβους και μάστορες, τεχνίτες και προμηθευτές μετρώντας μέρες και αφαιρώντας Σαββατοκύριακα, κρατήσεις που υπολείπονται σε μεγάλο βαθμό της περσινής χρονιάς, οργανωτές ταξιδιών που ζητούν παρατάσεις σε προθεσμίες πληρωμών και early booking, προσφορές τελευταίας στιγμής με γενναίες εκπτώσεις και άλλα διάφορα που κάνουν τη δουλεία τους ευκολότερη και αποδοτικότερη αδιαφορώντας για τους πονοκεφάλους που αφειδώς μοιράζουν ένθεν και ένθεν σε συνδυασμό με την βροχή στατιστικών και αναλύσεων, θέτουν λιθαράκι-λιθαράκι το μονοπάτι προς τον καναπέ του θεραπευτή.

Τις τελευταίες μέρες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης, ανά Περιφερειακή Ενότητα της Ελλάδας, με ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών από Διοικητικές Πηγές, Δεκεμβρίου και Δ’ Τριμήνου 2023. Διακρίνουμε λοιπόν αυτό που ζήσαμε το 2023 οι περισσότεροι όσων ασχολούμαστε με καταλύματα, πτώση τόσο στην Σαντορίνη όσο και στην Μύκονο, το αδερφό νησί και εκ των πρωτεργατών της τουριστικής κίνησης και τουριστικών εσόδων για το Νότιο Αιγαίο και το ΑΕΠ της χώρας γενικά.

Έτσι απλά, τα νούμερα δείχνουν πτώση, μεγαλύτερη για την Μύκονο και μικρότερη ευτυχώς για το νησί που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε! Στη γραμμή λοιπόν της Σαντορίνης βλέπουμε ότι σε 1216 περιπτώσεις που δραστηριοποιούνται στον ΚΑΔ 55 το 2023 έχουμε μια πτώση δηλωμένων εσόδων της τάξεως του 3% σε σχέση με το 2022. Στην απλή αριθμοπαράθεση δεν είναι και τόσο άσχημα όταν η Μύκονος ξεπερνά το -10% και οι αεροπορικές αφίξεις υστερούν επίσης σε σχέση με το 22.

Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας , για την όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα, του καθενός από εμάς, κατάσταση και τις παρακάτω παραμέτρους, όχι με σειρά προτεραιότητας:
1. Την σταδιακή μετατροπή του αερολιμένα της Σαντορίνης σε σταθμό μετεπιβίβασης για κοντινά νησιά που απορροφούν το μεγάλο κομμάτι των διανυκτερεύσεων αφήνοντας στο νησί μας 1 ή 2 το πολύ σε βάθος  7ημέρου και 14ημέρου άρα και δυσανάλογο των αφίξεων τζίρο
2. Την παντελή έλλειψη στοιχείων και δεδομένων για τη επιβατηγό κίνηση εκ θαλάσσης του νησιού μας, αδιανόητο στους καιρούς που ζούμε με την πληθώρα δεδομένων που συγκεντρώνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται με προσεγγίσεις στο λιμάνι του Αθηνιού.
3. Την αλματώδη αύξηση του απόλυτου αριθμού περιπτώσεων που δραστηριοποιούνται στον ΚΑΔ 55 (1216 το 23, το 22 πόσα;;;)
4. Την σε τι ποσοστό συμμόρφωση των ιδιοκτητών, διαχειριστών, λογιστών και διευθυντών με τις φορολογικές μας υποχρεώσεις και την έκδοση των φορολογικών στοιχείων για την παροχή των υπηρεσιών το 2023 που ο φόβος των ελέγχων και τα υπέρογκα πρόστιμα και απειλές σφραγισμάτων οδήγησαν όλο και περισσότερους για την πραγματική δήλωση του κύκλου εργασιών.
5. Την απροσδιόριστα τρομακτική αύξηση των λειτουργικών εξόδων των μονάδων μας σε συνδυασμό με την ιλιγγιώδη αύξηση του μέσου κόστους τρόπου ζωής των απασχολούμενων και ωφελούμενων των μονάδων μας
6. Την σταδιακή υποβάθμιση των υποδομών μέσω της ανυπαρξίας οιασδήποτε αναβάθμισης
7. Την υπέρμετρη αύξηση παρόχων υπηρεσιών τουριστικής φύσεως για αισθητά μικρότερη ζήτηση (βανάκια που ταλαιπωρούνται απίστευτα σε λιμάνι και αεροδρόμιο, επιβαρύνοντας παράλληλα τον κυκλοφοριακό φόρτο μη παρέχοντας ουσιαστικό μεταφορικό έργο, καφενεία κάθε γωνιάς της κάθε γειτονιάς που απέκτησαν κουζίνες και σερβίρουν brunch & δείπνο
8. Απροσδιόριστη έλλειψη προσωπικού τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε εξειδίκευση και ικανότητες παράλληλα με τη δυσανάλογη ζήτηση αμοιβών και ασφαλιστικών και λοιπών εργοδοτικών εισφορών.
9. Την επιμελώς συγκαλυμμένη προσφορά ή επιβάρυνση της κρουαζιέρας στο τουριστικό γίγνεσθαι της Σαντορίνης

Αν το 2023 ήταν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, το 2024 ζητάει ήδη και γερά νεύρα.
ΣΗΜ. Για την υπέρμετρη μείωση της παρουσίας των ΟΤΑ’s (Booking & Expedia) στα βιβλία των κρατήσεων θα μιλήσουμε σε άλλο σημείωμα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Ηλίας Σιώλης είναι διευθυντής στο ξενοδοχείο Ματίνα στο Καμάρι της Σαντορίνης. Είναι έμπειρος επαγγελματίας στον κλάδο της φιλοξενίας, με περισσότερα από 25 χρόνια απασχόλησης σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον τουρισμό.

Λάτρης των γρήγορων ρυθμών και της διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων, έχει εντρυφήσει στην διαχείριση ξενοδοχείων, στην παροχή υπηρεσιών κορυφαίας ποιότητας και στην εξασφάλιση εξαιρετικών εμπειριών επισκεπτών.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024