Συνταγή από τον executive chef Ευάγγελο Μπιλιμπά.
Η ταραμοσαλάτα κι η λαγάνα αποτελούν τα κυρίαρχα εδέσματα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και συνοδεύουν ιδανικά τα παραδοσιακά νηστίσιμα αυτών των ημερών.
Η σαμιώτικη εκδοχή θέλει τον ταραμά “βαφτισμένο” με το εξαίσιο σαμιώτικο γλυκό μοσχάτο κρασί Samos Vin Doux ή το παλαιωμένο και λιαστό Samos Nectar, σε ένα συνδυασμό που θα σας μείνει αξέχαστος. Ο Σαμιώτης executive chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς, μοιράζεται μαζί μας τα μικρά μυστικά επιτυχίας της σαμιώτικης ταραμοσαλάτας με μοσχάτο, καθώς και της τραγανής, πεντανόστιμης σπιτικής λαγάνας:
Υλικά
- 100 γρ. λευκός ταραμάς
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 λεμόνια ( το χυμό τους)
- όσο ελαιόλαδο πάρει ( περίπου 150 ml)
- 4 παξιμάδια λαδιού
- 100 ml γλυκό μοσχάτο κρασί Samos Vin Doux ή παλαιωμένο Samos Nectar
- λίγο νεράκι στο τέλος (αν χρειαστεί)
- 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
Εκτέλεση:
Αρχικά, μουλιάζουμε τα παξιμάδια στο γλυκό κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου. Στη συνέχεια πολτοποιούμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον ταραμά με λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο-λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το υπόλοιπο λεμόνι. Αναμιγνύουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη και λαχταριστή ταραμοσαλάτα. Εάν μας φαίνεται σφικτή, προσθέτουμε λίγο νεράκι ή σαμιώτικο κρασί. Σοτάρουμε την κάπαρη σε ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει τραγανή. Σερβίρουμε.
Σπιτική Λαγάνα
Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Υλικά:
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά (14 γρ.)
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. αλεύρι ζυμωτό
- 2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- Σουσάμι, δεντρολίβανο
Εκτέλεση


Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Χωρίστε σε 4 μπάλες, αλείψτε με λάδι και αφήστε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Ζυμώστε ξανά τις μπάλες ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο. Ανοίξτε με τον πλάστη στο σχήμα της λαγάνας. Τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε και πάλι για 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Με τα δάχτυλα κάνετε τις μικρές εγκοπές στην επιφάνεια και περάστε τις λαγάνες με νερό και ελαιόλαδο, με ένα πινέλο. Πασπαλίστε με σουσάμι και δεντρολίβανο.
Ψήστε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.