Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηThe Invisible Hotel Έκθεση νέων Αρχιτεκτονικών εφαρμογών για Design HotelsΘεσσαλονίκη 21 Νοεμβρίου 2005

The Invisible Hotel Έκθεση νέων Αρχιτεκτονικών εφαρμογών για Design HotelsΘεσσαλονίκη 21 Νοεμβρίου 2005

The Invisible Hotel
Έκθεση νέων Αρχιτεκτονικών εφαρμογών για Design Hotels
Θεσσαλονίκη 21 Νοεμβρίου 2005

Στο ελληνικό τοπίο το νέο ξενοδοχείο αναλαμβάνει μια επανόρθωση. Επανόρθωση από τη χαοτική εικόνα της πόλης, από την αισθητική παραφωνία, από την αστική βοή. Το νέο ξενοδοχείο αναλαμβάνει μια καίρια αναθεώρηση και ως προς βαθιά εδραιωμένες αντιλήψεις:

Στο ελληνικό τοπίο όπου ο τουρισμός κατέχει πρώτιστη θέση για την οικονομία, η αστική πολυτέλεια είχε με κεκτημένη ταχύτητα ταυτιστεί με νεοκλασσικά ξενοδοχεία και τα ξενοδοχειακά καταφύγια με παραδοσιακούς ξενώνες. Είναι σε αυτό το κλίμα που το design ξενοδοχείο έχει μόλις αρχίσει να κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα, όντας ίσως η μόνη ευκαιρία η ιδιωτική πρωτοβουλία να αποδώσει (τα ιδιαίτερα δυσεύρετα) κτίρια δημόσιας κλίμακας μέσα στη πόλη.

Η νέα έκθεση Invisible Hotel προσκαλεί τη νέα γενιά αρχιτεκτόνων να κάνει ορατό εκείνο που ως τώρα παρέμενε αόρατο. Δίνει έμφαση σε ποιότητες του χώρου που θα ξεπερνάνε το ορατό, ποιότητες που γίνονται ολοένα και περισσότερο (ταξιδιωτικός) προορισμός. Έναυσμα για την έκθεση αποτελεί η διεθνής άνοδος των μπουτίκ hotels και των design hotels, τα οποία έχουνε την υπογραφή κορυφαίων ονομάτων της αρχιτεκτονικής και του design, όπως ο Philippe Starck, ο Matheo Thun, ο Antonio Citterio, οι King Roselli και άλλων.

Η έκθεση επανεξετάζει το ξενοδοχείο ως το κτίριο μεταίχμιο ανάμεσα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη δημόσια χρήση (όντας το «δημόσιο» σπίτι). Τι είναι εκείνο που θα προτείναμε αν δεν υπήρχε οικόπεδο, αν δεν υπήρχε συγκεκριμένο πρόγραμμα ή τετραγωνικό;

Ποιο ξενοδοχείο συνοψίζει το μοντέρνο τρόπο ζωής, ποιο ξεφεύγει από τις κοινότυπες μινιμαλιστικές επιταγές ή τον εκλεκτικισμό, προσφέροντας μια νέα εμπειρία; τι είναι εκείνο που θα έκανε ένα ξενοδοχείο της Αθήνας να μπει στο παγκόσμιο χάρτη του design; Τι είναι σημαντικότερο : η κορυφαία εξυπηρέτηση ή η ποιοτική αρχιτεκτονική ;

Μπορεί η αρχιτεκτονική να συμβάλει ουσιαστικά στη πολυπόθητη εμπειρία ξενοδοχείου που ως τώρα αντιμετωπίζεται με την απλή εισαγωγή επίπλων design μέσα σε υπάρχοντα κελύφη ; Μπορεί να δώσει η αρχιτεκτονική κάτι διαφορετικό;

Τα ερωτήματα αυτά απαντούν οι αρχιτέκτονες στην έκθεση Invisible Hotel (κατά αλφαβητική σειρά) :ο Ανδρέας Αγγελιδάκης, ο Γιάννης Αίσωπος, ο Πάνος Δραγώνας + η Βαρβάρα Χριστοπούλου, η Ελένη Κωστίκα, η Στέλλα Μέρμηγκα + ο Βαγγέλης Ραβανός, η Χριστίνα Λουκοπούλου + η Ηρώ Μπερτάκη + ο Κωστής Πανυγήρης, ο Πάνος Νικολαίδης + η Έρρικα Προτέστου, ο Νίκος Τραβασάρος, ο Θανάσης Χοχλιδάκης και η Ελεάνα Χωρίτη.

Συγκεκριμένα η έκθεση θα περιλαμβάνει 10 ξεχωριστά ξενοδοχεία, που σχεδίασε ο κάθε αρχιτέκτονας, τα οποία άλλοτε είναι τοποθετημένα στον Ισθμό της Κορίνθου, άλλοτε στην Ομόνοια, άλλοτε στην Β. Σοφίας, κτλ. . ώστε να δείχνουν το χώρο και να τον εξηγούν καλύτερα στον πελάτη.

Διοργανώτρια εταιρία της έκθεσης είναι η Carteco, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ξενοδοχειακού εξοπλισμού και υλικών αρχιτεκτονικών εφαρμογών στην Ελλάδα για τα τελευταία 20 χρόνια. Συνδιοργανωτής και Σύμβουλος Φωτισμού είναι η εταιρία μελέτης φωτισμού iGuzzini-Diathlasis.

Η Έκθεση ξεκινά στις 21 Νοεμβρίου 2005 στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (6 ο χλμ Οδού Θεσσαλονίκης- Θέρμης, τηλ 2310 – 483 000).

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024