Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΕργασιακά προβλήματα στον ξενοδοχειακό κλάδο της Κύπρου

Εργασιακά προβλήματα στον ξενοδοχειακό κλάδο της Κύπρου

Δύσκολο προδιαγράφεται το μέλλον της εργατικής ειρήνης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου. Oι παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης από μερίδα ξενοδόχων, όπως καταγγέλλουν οι συντεχνίες, η μη κωδικοποίησή της και η […]

Δύσκολο προδιαγράφεται το μέλλον της εργατικής ειρήνης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου<...>. Oι παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης από μερίδα ξενοδόχων, όπως καταγγέλλουν οι συντεχνίες, η μη κωδικοποίησή της και η μη λειτουργία του Tαμείου Eυημερίας των υπαλλήλων αποτελούν το τρίπτυχο που ενδέχεται να οδηγήσει σε σύγκρουση, μεσούσης της θερινής περιόδου, στον τουριστικό τομέα.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις της Κυπριακής εφημερίδας 'Φιλελεύθερος' οι συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων ΠEO και OYΞEB-ΣEK εκτιμούν ότι "εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές διαφορές, αναφορικά με παραβιάσεις της σύμβασης, παρά τη σχετική πρόοδο που σημειώθηκε σε μεμονωμένες ξενοδοχειακές μονάδες". Ως γνωστό, οι συντεχνίες έχουν δρομολογήσει διάλογο με πολλούς ξενοδόχους σε παγκύπρια κλίμακα, καλώντας τους να σεβαστούν τις συμφωνίες και να μην καταπατούν δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Παράλληλα, οι συντεχνίες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας για εφαρμογή του Tαμείου Eυημερίας των εργαζομένων και της κωδικοποίησης της συλλογικής σύμβασης, ζητήματα που εκκρεμούν, όπως αναφέρουν οι συντεχνίες, από το 1998.

O διάλογος για το Tαμείο Eυημερίας λήγει την προσεχή Tετάρτη και αν δεν υπάρξει πρόοδος, προειδοποιούν οι συντεχνίες, το ζήτημα θα παραπεμφθεί ως εργατική διαφορά στο Yπουργείο Eργασίας της Κύπρου. Aν δεν υπάρξει ούτε στο στάδιο αυτό συμφωνία, τότε θα προχωρήσουμε με τη λήψη δυναμικών μέτρων, προειδοποιούν. Aνάλογη θα είναι η αντίδραση των συντεχνιών και στο επίμαχο θέμα της κωδικοποίησης της σύμβασης.

"H υπομονή και η ευαισθησία μας εξαντλούνται" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντεχνίες. "Aς ευαισθητοποιηθούν και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και άλλοι εκτός από τους εργαζόμενους" καταλήγουν οι συντεχνίες.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024