Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΚίνδυνος απώλειας της χρηματοδότησης της ΕΕ για την Αμφίπολη
Πολιτισμός

Κίνδυνος απώλειας της χρηματοδότησης της ΕΕ για την Αμφίπολη

Διευκρινίσεις για τους λόγους που δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στην Αμφίπολη, ένα έργο που έχει εντάξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ ζητά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Την τελευταία προειδοποίηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην έναρξη των εργασιών στο μνημείο Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών απηύθυνε προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης απέστειλε πριν δύο εβδομάδες άλλη μια επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στην οποία ζητά διευκρινίσεις για τους λόγους που δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στην Αμφίπολη, ένα έργο που έχει εντάξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ. “Αυτή θα είναι η τελευταία επιστολή προς το Υπουργείο, το οποίο καλούμε να μας απαντήσει στο ερώτημα γιατί τα έργα στην Αμφίπολη δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Αν οι εργασίες δεν ξεκινήσουν άμεσα ή οι απαντήσεις δεν είναι επαρκείς, θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη”, σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα της καθυστέρησης στην υλοποίηση των έργων στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το θέμα εθνικής σημασίας, αναφέρθηκε στην ιστορία των ανασκαφών στον Τύμβο, που ξεκίνησαν με κονδύλια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ επισήμανε ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεντάξει το έργο και να χαθεί η χρηματοδότησή του, στερώντας τη δυνατότητα να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες για το σπουδαίο μακεδονικό μνημείο στην Αμφίπολη. “Ο φάκελος αυτός φαίνεται ότι μπήκε και κλειδώθηκε σε κάποια ντουλάπα του υπουργείου. Παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις μας, το Υπουργείο φαίνεται να  επιλέγει συνειδητά να μην προχωρήσει ένα τόσο σημαντικό έργο. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε”, σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στη συνεδρίαση παρέστη η αρχαιολόγος κα Κατερίνα Περιστέρη, η οποία και εξέφρασε την αγωνία της για την ανασκαφή. “Πρόκειται για ένα καταπληκτικό μνημείο μακεδονικής τέχνης, που συγκινεί όλο τον κόσμο. Για ένα οικουμενικό μνημείο, για το οποίο όλοι με ρωτούν γιατί δεν είναι επισκέψιμο. Η ανασκαφή βρίσκεται σε τέλμα και ο μόνος που στέκεται στο πλευρό μας είναι ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας”, σημείωσε η κα Περιστέρη.

Κατά τη συνεδρίαση εκδόθηκε ψήφισμα στο οποίο τονίζονται μεταξύ των άλλων τα εξής: “Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εργασιών που προβλέπονται στην πράξη ‘Στερέωση, συντήρηση αποκατάσταση  και ανάδειξη μνημείου Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών’ ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το παρόν ψήφισμα την άμεση έναρξη των εγκεκριμένων εργασιών, επειδή το ανωτέρω αρχαιολογικό εύρημα αποτελεί μνημείο υψίστης αρχαιολογικής, ιστορικής, πολιτικής και εθνικής σημασίας για τη χώρα”.

Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο Μάιο ο κ. Τζιτζικώστας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να απενταχθεί το έργο και να χαθεί η χρηματοδότηση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/11/2023
27/11/2023
24/11/2023
23/11/2023
22/11/2023
21/11/2023