Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑποκαταστάθηκε το Βυζαντινό Κάστρο της Πιάδας στη Νέα Επίδαυρο, ορόσημο της νεότερης ελληνικής ιστορίας
Πολιτισμός

Αποκαταστάθηκε το Βυζαντινό Κάστρο της Πιάδας στη Νέα Επίδαυρο, ορόσημο της νεότερης ελληνικής ιστορίας

  • KASTRO PIADA
    Κάστρο Πιάδα, Νέα Επίδαυρος
  • Στιγμιότυπο από την εκδήλωση απόδοσης Κάστρου Πιάδα Νέας Επιδαύρου
  • Στιγμιότυπο από την εκδήλωση απόδοσης Κάστρου Πιάδα Νέας Επιδαύρου
  • Η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελαροπούλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου.
  • Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου

Το κάστρο αποκαταστάθηκε ως πλήρως επισκέψιμο μνημείο, με τη διάθεση ενός νέου χώρου λατρείας, και υπαίθριων χώρων αναψυχής και περιπάτου.

Η απόδοση στους πολίτες του συντηρημένου και αποκατεστημένου Κάστρου της Πιάδας στη Νέα Επίδαυρο, έγινε από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη. Στην ομιλία της, η κα Μενδώνη έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι αυτό το άλλοτε άσημο χωριό της Πιάδας, απέκτησε εξέχουσα θέση στην ιστορία της Ελλάδας και του αγώνα της Ανεξαρτησίας, όταν οι εκπρόσωποι του επαναστατημένου Γένους αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εδώ την “πρώτη ἐλευθέρα Συνέλευσιν τῶν Ἐλλήνων ὡς Ἔθνους” το Δεκέμβριο του 1821… Η προσφορά της Α´ Εθνοσυνέλευσης υπήρξε μακροπρόθεσμα τεράστια, διότι δημιούργησε μια διαρκή και ανεξίτηλη παρακαταθήκη για την πολιτική παιδεία των Ελλήνων και την μετέπειτα πολιτειακή συγκρότηση και εξέλιξη της χώρας ως ο κοινά αποδεκτός και προτιμητέος τρόπος λήψης αποφάσεων εθνικής σημασίας».

Αναφερόμενη η κα Μενδώνη στο έργο που επιτέλεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας σημείωσε “Το αποκατεστημένο Κάστρο είναι ένας ακόμη ισχυρός πόλος έλξης, στο ήδη πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Αργολίδας, στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά εκτεταμένου προγράμματος συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων που υλοποιούμε σε όλη την Επικράτεια. Ειδικά στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, ολοκληρώθηκαν ή εκτελούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού, έργα περίπου 25 εκατ. ευρώ”.

Το έργο της αποκατάστασης του Κάστρου της Πιάδας, καθώς και των ευρισκομένων εντός των τειχών του εκκλησιών του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου, χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος” του ΕΣΠΑ 2014-2022, με προϋπολογισμό 751.721,24 ευρώ. Εκτελέστηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος.

Το κάστρο είναι βυζαντινό οχυρό του 12ου αιώνα, με επεμβάσεις Φραγκικές κατά τον 13ο και 14ο αιώνα. Η πρόσβαση στο κάστρο εξασφαλιζόταν από μία μόνο πύλη στα ανατολικά, της οποίας αποκαλύφθηκαν και αποκαταστάθηκαν το κατώφλι και οι σταθμοί. Το νότιο τείχος ενισχύεται με έναν πεταλόσχημο πύργο.

Στο δυτικότερο άκρο του κάστρου βρίσκεται ο καμαροσκέπαστος μονόχωρος ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που ιδρύθηκε το 1708, στο κάτω τμήμα του δυτικού τοίχου του οποίου έχουν διανοιχθεί πολεμοθυρίδες. Άλλοι δύο μονόχωροι ναοί υπάρχουν στο εσωτερικό του κάστρου που θα μπορούσαν να χρονολογηθούν στον 16ο αιώνα. Ο πρώτος, δίπλα στην πύλη, παραμένει ερειπωμένος. Ο δεύτερος, που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και ερειπωμένος έως πρόσφατα, αποκαταστάθηκε πλήρως.

Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου

Μετά την εκδήλωση στη Νέα Επίδαυρο, η υπουργός Πολιτισμού συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Επιδαύρου, εντός του αρχαιολογικού χώρου και του ιερού του Ασκληπιού. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσεία του ελληνικού κράτους, το οποίο κτίστηκε για να στεγάσει τα ευρήματα της ανασκαφής του ιερού από τον Παναγή Καββαδία. Τα πολύτιμα εκθέματά του χρονολογούνται από την αρχαϊκή ως τη ρωμαϊκή εποχή. Το μουσείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς περιλαμβάνει εκτεθειμένα τμήματα των αρχαίων κτηρίων από το ιερό του Ασκληπιού: Τα Προπύλαια, τον ίδιο το ναό, τη Θόλο, το ναό της Αρτέμιδας. Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελούν οι οικοδομικές επιγραφές του Ασκληπιείου. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπουργό Πολιτισμού υποδέχθηκαν και ξενάγησαν η έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδος κα Άλκηστη Παπαδημητρίου και ο κ. Βαγγέλης Καζολιάς, μηχανικός- στέλεχος της ΕΦΑ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024