Με “μεγάλη επιτυχία” θεωρεί η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) ότι πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου η 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας, με αιτία την εναντίωσή της στον διαγωνισμό ανάθεσης για την έκδοση των εισιτηρίων του Αρχαιολογικού Χώρου Ακροπόλεως, καθώς και του ελέγχου εισόδου και ακύρωσης εισιτηρίων για την είσοδο στο μνημείο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση είχε προκηρύξει και στις 19 Δεκεμβρίου 2023 24ωρη προειδοποιητική απεργία στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης, που όμως είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Κλειστοί παρέμειναν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία από την έναρξη της βάρδιας στις 8 π.μ. μέχρι τις 12 μ.μ., “λόγω της καθολικής συμμετοχής των αρχαιοφυλάκων στην κινητοποίηση του σωματείου”.

Η ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρει: “Παρά τις ενέργειες και τις προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού να ακυρώσουν μέσω δικαστηρίων την απεργία μας, δεν τα κατάφεραν. Δεν κατόρθωσαν, επίσης, να εκφοβίσουν τους αρχαιοφύλακες για να μην συμμετέχουν, παρά τα όσα μέσα και όπλα χρησιμοποίησαν (αποστολή παραπλανητικού email στους προϊστάμενους για να ανοίξουν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους).

Η ΠΕΥΦΑ προκήρυξε νομίμως την στάση εργασίας, έλαβε θετική απόφαση από το δικαστήριο και προχώρησε με απολύτως νόμιμο τρόπο στο κλείσιμο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, εάν κάτι πρέπει να κάνει για να μην υπάρχουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στο φυλακτικό προσωπικό,αυτό δεν είναι η καταστολή μέσω των δικαστηρίων, ούτε ο εκφοβισμός των συναδέλφων μέσω των προϊσταμένων, αλλά η αναστολή του διαγωνισμού του ΟΔΑΠ και η έναρξη διαλόγου”.

Υπουργείο Πολιτισμού: “Συμμετείχαν μόνο 66 υπάλληλοι”

Το υπουργείο από την πλευρά του αναφέρει ότι,  “σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στην πανελλήνια στάση εργασίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, επί συνόλου 1.809 υπαλλήλων συμμετείχαν 66 υπάλληλοι, δηλαδή ποσοστό 3.65%”.