Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςELITOUR: Άλματα κάνει ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα
Ιατρικός τουρισμός

ELITOUR: Άλματα κάνει ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα

Οι τουρίστες υγείας και ευεξίας ξοδεύουν τουλάχιστον 60% παραπάνω χρήματα από τον μέσο τουρίστα.

«Για την Περιφέρεια Κρήτης, o τουρισμός υγείας αποτελεί μια από τις σημαντικές προτεραιότητες του σχεδιασμού μας για τη στήριξη του τουριστικού τομέα στο νησί», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του κατά τη διεθνή ημερίδα για τον τουρισμό υγείας με την στήριξη και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας – ELITOUR διοργάνωσε την ημερίδα στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου και ήταν αφιερωμένη στην ανάδειξη και προβολή στο εξωτερικό της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης «για την Περιφέρεια Κρήτης, o τουρισμός υγείας αποτελεί μια από τις σημαντικές προτεραιότητες του σχεδιασμού μας για τη στήριξη του τουριστικού τομέα στο νησί. Μια προτεραιότητα που στηρίζεται στη συνεργασία ιδιωτικού τομέα (ξενοδοχεία, ιατρικά κέντρα) με δημόσιες δομές παροχής υγείας και το πανεπιστήμιο (ιατρικές σχολές, ερευνητικά κέντρα). Σε αυτόν τον πυλώνα η Κρήτη βρίσκεται σε προνομιακή θέση, καθώς η λειτουργία μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων και εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών, όπως είναι ο τουρισμός για την Υποβοηθούμενη Παραγωγή, ένα πεδίο στο οποίο η Κρήτη κάνει πραγματικά μεγάλα άλματα, με πρωτοποριακά ιατρικά κέντρα και κορυφαίους επιστήμονες που δημιουργούν μια πρωτοποριακή θερμοκοιτίδα για τον ιατρικό τουρισμό».

Γιώργος Πατούλης: «Στα επόμενα 5 χρόνια τα ορατά αποτελέσματα από τον ιατρικό τουρισμό»

Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας σε πολλές περιοχές της χώρας, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ELITOUR κ. Γιώργος Πατούλης. «Έχει μπει το νερό στο αυλάκι και ο ιατρικός τουρισμός πλέον δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες και εύκαιρες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερες συμμετοχές σε αυτό το εγχείρημα. Η βάση είναι το πολύ καλό ιατρικό δυναμικό και οι δομές που συνεχώς βελτιώνονται».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Πατούλης έκανε και στον τουρισμό ευζωίας, ο οποίους αφορά κυρίως σε ανθρώπους μετά τη μέση ηλικία που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν ποιοτικό χρόνο και χρήμα για να βελτιώσουν συνολικά τα επίπεδο ζωής τους με σωστή διατροφή, άσκηση, και δραστηριότητες ευζωίας σε ένα ελκυστικό περιβάλλον όπως αυτό της Ελλάδας. «Απευθύνεται στους υγιείς πολίτες του κόσμου που μετά την πανδημία έχουν δει διαφορετικά τον τρόπο ζωής τους. Θέλουν να κερδίσουν χρόνια και να ζουν καλά μέσα σε οργανωμένα κέντρα ευζωίας τα οποία ήδη σχεδιάζουμε στην Αττική», είπε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

«Ωραία η κτιριακή υποδομή , αλλά χρειάζεσαι και ένα ποιοτικό πρωινό, που προκύπτει από την συνεργασία με τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. Είναι άνθρωποι όπου αναζητούν την καλή ποιότητα και την σωστή παραγωγή, αλλά και τις κατάλληλες αγορές» ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης.  Και πρόσθεσε: «Είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε συνεργασία ως υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον Ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας. Η ομάδα κερδίζει και όχι ένας παίχτης μόνος του για να θυμηθώ και το προηγούμενο χαρτοφυλάκιο μου στον αθλητισμό».

Όπως είπε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, κ. Αντώνης Πολυδώρου, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, έχει ήδη δημιουργηθεί η πρώτη ομάδα 34 γιατρών της χώρας που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με σκοπό οι υπηρεσίες τους να πιστοποιηθούν στο εξωτερικό, και η παρουσία τους να γίνει πιο αισθητή εκεί , ώστε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τουρίστες που θα έρχονται στη Ελλάδα για να προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Πρόσθεσε ότι, παρ’ότι υπάρχει η υποδομή για αυτόν τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα, αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί με νέες επενδύσεις που φαίνεται πως θα έχουν μεγάλες προοπτικές τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος της ELITOUR κ. Κωσταντίνος Πάντος, με αφορμή τα εγκαίνια μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Ηράκλειο, είπε στην ημερίδα πως στόχος είναι «να προσελκύσουμε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπαραγωγής στη χώρα τους, τα οποία σχετίζονται με την δωρεά ωαρίων, την παρένθετη μητέρα, την ηλικία της γυναίκας και να τους προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Η Πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα και να δώσει κίνητρα σε όσους ταξιδεύουν στη χώρα μας για ιατρικό τουρισμό π.χ. μειώνοντας τον ΦΠΑ στα αεροπορικά τους εισιτήρια και δίνοντάς τους και άλλες διευκολύνσεις, κερδίζοντας έτσι το κράτος από όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, τη διαμονή, την εστίαση και τις ιατρικές υπηρεσίες που τους προσφέρονται

Σύμφωνα με τους ομιλητές της ημερίδας, εκτιμάται  ότι πως οι τουρίστες υγείας και ευεξίας ξοδεύουν τουλάχιστον 60% παραπάνω χρήματα από τον μέσο τουρίστα.

Τουλάχιστον 5.000 άτομα κάθε χρόνο έρχονται στην Ελλάδα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αριθμός που μπορεί στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, κατά τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κ. Νίκο Βραχνή. Ισχυρό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε, με βάση τον οποίο έγιναν σημαντικές αλλαγές, ώστε να βοηθηθούν τα ζευγάρια για την απόκτηση ενός παιδιού. Όπως είπε «οι αλλαγές που έγιναν στα ηλικιακά όρια δίνουν την δυνατότητα στις γυναίκες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να τεκνοποιούν έως και τα 54 έτη τους. Οι γονείς ή ο γονέας του παιδιού μπορούν εάν το επιθυμούν να γνωρίζουν κατά τη γονιμοποίηση τα στοιχεία του δότη γενετικού υλικού, εφόσον ο ίδιος έχει συναινέσει. Ακόμη, ο δότης έχει την δυνατότητα να δίνονται τα στοιχεία του στον παιδί όταν αυτό συμπληρώνει τα 18 έτη. Επίσης, οι αλλαγές που αφορούν την κοινωνική κρύο συντήρηση ωαρίων βοηθούν αρκετές γυναίκες να κρύο συντηρήσουν το γενετικό τους υλικό που θα συμβουλεύαμε να γίνεται μέχρι τα 35 έτη της γυναίκας».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024