Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΟ συνεδριακός τουρισμός μπαίνει στον εθνικό σχεδιασμό marketing
MICE

Ο συνεδριακός τουρισμός μπαίνει στον εθνικό σχεδιασμό marketing

hapco

Η υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του HAPCO & DES την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ακινήτου του Taekwondo στο Φάληρο, ως μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου.

Ο συνεδριακός τουρισμός είναι για το Υπουργείο Τουρισμού στην πρώτη γραμμή, ενώ στο σχέδιο μάρκετινγκ για το 2024 εστιάζουν σε συγκεκριμένες θεματικές μορφές τουρισμού μεταξύ
των οποίων και ο συνεδριακός τουρισμός και τα ταξίδια κινήτρων επισήμανε η υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη , κατά την ομιλία της  στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών, Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), με κεντρικό θέμα “The Future is Now”.

rapti

“Ο συνεδριακός τουρισμός δημιουργεί και αυξάνει τη ζήτηση ταξιδιωτικών υπηρεσιών με επιπλέον διαμονές, μετακινήσεις  ξεναγήσεις, εκδρομές, γεύματα / δείπνα, ενισχύει τους τζίρους” πρόσθεσε η κα Ράπτη τονίζοντας πως η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο υπολογίζεται στα 1.639 ευρώ, παρουσιάζοντας αυξητική τάση. Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ελλείψεις και συγκεκριμένα στην ανάγκη για νέες υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές και δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερων διοργανώσεων. “Έτσι, θα πετύχουμε το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Αποτελεί ένα πάγιο αίτημά σας και το υποστηρίζουμε”, δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ακινήτου του Taekwondo στο Φάληρο από την ΕΤΑΔ, όπου με την προκήρυξη του ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, η οποία βρίσκεται ήδη σε ισχύ, δρομολογείται η δημιουργία ενός νέου μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου.

Στο υπουργείο Τουρισμού η ενίσχυση του Συνεδριακού Τουρισμού έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού αποτελεί μία από τις προτεραιότητες. “Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης στην περιοχή, και όχι μόνο στο κέντρο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην περιφέρεια. Πάντα, αυτό που μας απασχολεί είναι να είναι σε αρμονία με τις τοπικές πόλεις. Οποιαδήποτε μορφή τουρισμού δεν πρέπει να αναπτύσσεται μακριά από τους ίδιους τους πολίτες”, τόνισε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κ. Μύρων Φλουρής στο πλαίσιο της παρουσίας του στο συνέδριο. Όπως ο ίδιος εξήγησε “το ερώτημα είναι τι τουρισμό θέλουμε, πότε τον θέλουμε, γιατί τον θέλουμε και τι μας αφήνει. Άρα στο πλαίσιο μιας τέτοιας ανάπτυξης, θεωρούμε ότι είναι ένα σημείο που μπορεί να διαφοροποιηθεί, η Θεσσαλονίκη είναι βαλκανικό κέντρο, και γεωγραφικά και πολιτιστικά και επιχειρηματικά”.

lygnou

Η πρόεδρος του HAPCO & DES, κα Σίσσυ Λυγνού

Η πρόεδρος του HAPCO & DES κα Σίσσυ Λυγνού υπογράμμισε ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός συμβάλλει:

  1. Έως και 7 φορές περισσότερο στην εθνική οικονομία απ’ότι ο μαζικός τουρισμός
  2. Ευνοεί περισσότερα από 50 επαγγέλματα
  3. Δίνει τη λύση στην εποχικότητα και την απασχόληση
  4. Προσελκύει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων και επιπέδου και προβάλλει την χώρα διεθνώς.

“Ταυτόχρονα συμβάλλει στην εξέλιξη της επιστήμης, την προάσπιση της υγείας, τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης μέσω της φιλοξενίας συνεδρίων στην χώρα μας, προβάλλοντας την Ελλάδα ως hub μάθησης και υψηλού επιπέδου. Προβάλλει τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας” επισήμανε στην ομιλία της η κα Λυγνού. ‘Έχουμε καταγράψει και αναδείξει τι δεν μπορεί να προσελκύσει η χώρα και ποιες είναι οι απώλειες για την εθνική οικονομία και ανάπτυξη. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως ετησίως χάνουμε αμέτρητες διεθνείς διοργανώσεις και εταιρικά events που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κοινό υψηλού επιπέδου και εισοδήματος, μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων δημιουργώντας άμεσο τζίρο στην χώρα έως και 1 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά και πολλαπλάσια άλλα οφέλη” επισήμανε η κα Λυγνού. Καταλήγοντας, η πρόεδρος του HAPCO & DES τόνισε ότι σημαντικό σταθμό στην ιστορία του παρόντος Συνδέσμου και της νέας θητείας αυτού, αποτελεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ HAPCO & DES, This is Athens Convention & Visitors Bureau και Thessaloniki Convention Bureau, για τη δημιουργία του Greek Meetings Alliance, της εθνικής συνέργειας για την ανάδειξη και ανάπτυξη της εθνικής Βιομηχανίας Συνεδρίων και Εκδηλώσεων, που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2023.

Απουσία μεγάλων συνεδριακών εγκαταστάσεων

Στην απουσία των μεγάλων συνεδριακών εγκαταστάσεων, στις απαραίτητες συνέργειες, αλλά και στην ανάδειξη και άλλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός της Θεσσαλονίκης, στάθηκε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας κα Βίκυ Χατζηβασιλείου. Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νικόλαος Τζόλλας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης καθηγητής κ. Βασίλης Γάκης και η τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κοζάνης κα Καλιόπη Βέττα, ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau κ. Πρόδρομος Μοναστηρίδης, ο εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Θάνος και ο πρόεδρος της Fedhatta κ. Λύσσανδρος Τσιλίδης.

HAPCO

Στο πλαίσιο του συνεδρίου “The Future is Now” στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι ομιλητές, μεταξύ άλλων μίλησαν o Ori Lahav, CEO Kenes Group και Immediate p. President- IAPCO μίλησε για τις μελλοντικές τάσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν στο συνεδριακό τουρισμό, ο Avinash Chandarana FLPI Global Learning and Development Director, MCI Group, που αναφέρθηκε στους τομείς της αυτοβελτίωσης και της αυτοανάπτυξης (personal development, talent experience and engagement) και η κα Έφη Κουβελή, Regional Manager Europe ICCA (International Congress & Convention Association).

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024