Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΗ κλιματική αλλαγή απειλεί τη “Μικρή Βενετία” της Μυκόνου – και 293 ελληνικές παραλίες
Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη “Μικρή Βενετία” της Μυκόνου – και 293 ελληνικές παραλίες

mykonos

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αλλάξει τις διακοπές στη Μεσόγειο. Σχεδόν 300 παραλίες θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν τις επόμενες δεκαετίες.

Στο πως η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αλλάξει τις διακοπές στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα αναφέρεται η εφημερίδα του Βερολίνου “Berliner Morgenpost”.

“Η ‘Μικρή Βενετία’ είναι ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη στο ελληνικό νησί της Μυκόνου. Τα ασβεστωμένα σπίτια με τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλά τους μοιάζουν να στέκονται πάνω στη θάλασσα. Στα παραλιακά μπαρ και καφέ, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τον ήλιο να βυθίζεται στη θάλασσα. Αλλά σε μερικές δεκαετίες αυτό το υπέροχο μέρος μπορεί να μην υπάρχει πια. Και αυτό γιατί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατατρώει τα θεμέλια και τους τοίχους των σπιτιών στη Μικρή Βενετία. Η άνοδος της θάλασσας θα είναι αισθητή στο μέλλον και στις παραλίες του τουριστικού hotspot της Μυκόνου. Οι ερευνητές ανησυχούν ιδιαίτερα για την Ελλάδα”, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Διακοπές στην Ελλάδα: 293 παραλίες κινδυνεύουν

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι “εξαιτίας της μεγάλης ακτογραμμής της, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην άνοδο της στάθμης των υδάτων”.  Αναφορά γίνεται πιο συγκεκριμένα σε προειδοποιήσεις για 293 ελληνικές παραλίες της καθηγήτριας Γεωγραφίας και Κλιματολογίας κας Νίκης Ευελπίδου στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Ιδιαίτερα κινδυνεύουν οι παραλίες, που είναι ουσιαστικά λωρίδες από αμμόλοφους ή αμμώδεις όχθες που συνδέουν ένα νησί με την ηπειρωτική χώρα ή δύο νησιά μεταξύ τους. Αυτές οι γραφικές παραλίες σχηματίζονται από κοιτάσματα άμμου στις εκβολές ποταμών ή από παράκτια ρεύματα. Ακόμη και διάσημες τέτοιες παραλίες, όπως ο Μπάλος στην Κρήτη ή η διάσημη παραλία Κολώνα στην Κύθνο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.

Μπάλος

Μπάλος, Κρήτη (Φωτό: Τατιάνα Ρόκου)

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Ελλάδα θα πληγεί ιδιαίτερα

“Πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο θα μπορούσε να ανέβει κατά περίπου ένα μέτρο μέχρι το 2100”, λέει ο κ. Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα.

“Η Ελλάδα έχει ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα με τη διάβρωση των ακτών ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης και του κακού σχεδιασμού των παράκτιων εγκαταστάσεων”, είπε ο κ. Συνολάκης. “Οι παραλίες με ψιλή άμμο και ήπιες πλαγιές που προτιμούν οι παραθεριστές κινδυνεύουν ιδιαίτερα”, λέει ο γεωεπιστήμονας.

Ως μέτρο διατήρησης των παραλιών, ο κ. Συνολάκης προτείνει φιλική προς το περιβάλλον συντήρηση της παραλίας αντί “σκληρών” παρεμβάσεων, όπως η κατασκευή φραγμάτων από πέτρα ή ξύλο που χτίζονται από την παραλία στη θάλασσα- ή κυματοθραύστες. “Τέτοια συστήματα μπορούν πραγματικά να επιταχύνουν τη διάβρωση”, προειδοποιεί ο κ. Συνολάκης.

Και η εφημερίδα καταλήγει: “Οι διακοπές σε παραλίες της Μεσογείου μπορεί ούτως ή άλλως να αποτελούν παρελθόν. Μελέτη της Intrepid Travel από την Αυστραλία σε συνεργασία με την Foresight Laboratory προβλέπει ότι οι παραθεριστές θα στραφούν σε πιο δροσερούς προορισμούς στη Βόρεια Ευρώπη. Προορισμοί όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα θα γίνουν πολύ ζεστοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024