Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορές6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, αλλάζει και αναβαθμίζεται
Συνέδρια

6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, αλλάζει και αναβαθμίζεται

Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και πρόκληση τα νέα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και αυτά που προβλέπονται στην ελληνική πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης (επέκταση της προβλήτα κρουαζιέρας του ΟΛΠ, η μαρίνα Αλίμου, το project του Ελληνικού, η επένδυση στα Αστέρια της Γλυφάδας, η χερσόνησος του Αστέρα Βουλιαγμένης κ.ά.).

Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μοναδική ιστορική ευκαιρία εκμεταλλευόμενη τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης να εμπλουτίσει το τουριστικό της προϊόν και να προχωρήσει σε μπαράζ επενδύσεων στις υποδομές που θα δώσουν νέα δυναμική στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε πως αποτελεί μοναδική ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές και να εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις αστικές αναπλάσεις, τις επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα  έτσι ώστε να εμπλουτίσει το τουριστικό της προϊόν. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν μπορεί αντέξει, λόγω υποδομών, να υποδεχτεί 35-40 εκατ. τουρίστες. Πρέπει να εστιάσει στον ποιοτικό τουρισμό και να αναπτύξει τον θρησκευτικό και τον αθλητικό τουρισμό, τον τουρισμός υγείας, προσελκύοντας τουρίστες με αναβαθμισμένες ανάγκες.
 
Πρόσθεσε πώς πολλές περιοχές της Αττικής αλλάζουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πειραιά και στο πολύ σημαντικό έργο του πύργου του Πειραιά το οποίο σε δυο χρόνια που θα ολοκληρωθεί, θα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο μετά τους πύργους του Ελληνικού. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “το αστικό παραλιακό μέτωπο θα δημιουργήσει κάτι μοναδικό στην Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο“. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο κατασκευής καθώς όπως είπε, πλέον όλα τα κτίρια είναι αειφόρα, πράσινα με χαμηλή ηλεκτρική κατανάλωση. Εμείς οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουμε  στις αστικές αναπλάσεις για να πάνε μπροστά οι πόλεις, η κοινωνία και η οικονομία.”

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality, αναφέρθηκε και αυτός στο γεγονός πως η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει τον αναβαθμισμένο ποιοτικά τουρισμό. Όπως είπε ο κ. Χρυσικός, “η Grivalia προχωρά σε ένα μπαράζ τουριστικών επενδύσεων τα τελευταία έξι χρόνια αναπτύσσοντας μια πλειάδα έργων. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο συγκρότημα Amanzoe το οποίο απέδειξε ότι ένα πολυτελές τουριστικό προϊόν, μπορεί να προσελκύσει σημαντικό αριθμό τουριστών και να αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Μέχρι το καλοκαίρι του 2022, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις στα Αστέρια Γλυφάδας, ένα υπερπολυτελές hybrid city resort με κόστος 110 εκατ. ευρώ και η ξενοδοχειακή μονάδα στο Καλό Λιβάδι στην Μύκονο. Τόνισε πώς τα επόμενα χρόνια με τις επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, οι τουρίστες από 7 εκατ. που είναι σήμερα μπορούν να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τριπλασιαστουν. Πρόσθεσε τέλος, πως στη νέα γενιά των ξενοδοχείων δίνουμε μεγάλη βαρύτητα όσον αφορά στην αειφορία, στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος αλλά και στα ενεργειακά κτίρια”.

Ο κ. Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Εμπορικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece ανέφερε πως η συμβολή των αεροδρομίων προωθεί σημαντικά στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αποτελούν την πύλη εισόδου στη χώρας, καθώς είναι η πρώτη και τελευταία εικόνα που έχει ένας επισκέπτης σε ένα προορισμό. Αποτελούν βασικό σημείο αξιολόγησης του επισκέπτη και συμβάλλουν στην ταξιδιωτική εμπειρία. Ο κ. Βήλος πρόσθεσε πως πλέον η Ελλάδα έχει νέα αεροδρόμια ασφαλή που παρέχουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών και έχουν τη δυνατότητα να υποδεχτούν περισσότερα δρομολόγια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “η ραχοκοκαλιά των τουριστικών υποδομών είναι τα αεροδρόμια”. Πρόσθεσε πως χρειάζονται περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές υγείας αλλά και στους οδικούς άξονες, στα ηλεκτρικά δίκτυα, ενώ τόνισε πως είναι αναγκαία τα έργα με περιβαλλοντικό αποτύπωμα με ορίζοντα τον αειφόρο τουρισμό.

Ο κ. Αθανάσιος Καραγιάννης, επικεφαλής Επενδύσεων της PRODEA Investments έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της εκπαίδευσης τονίζοντας πως “είναι πολύ βασικό θέμα η εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας στον τουρισμό, ακόμα και από το σχολείο”. Τόνισε πώς στην Ελλάδα ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι κυρίως “οικογενειοκρατούμενος” και δεν υπάρχει η σωστή εκπαίδευση, γεγονός που πολλές φορές αποτελεί “αγκάθι” για την προσέλκυση επενδύσεων. Πολύ σημαντικό πρόβλημα όπως ανέφερε είναι το αδειοδοτικό, καθώς πολλές φορές δεν μπορεί να προχωρήσει μια συναλλαγή καθώς λόγω πολεοδομικών αλλαγών και γραφειοκρατίας τα ξενοδοχεία, είναι  μη μεταβιβάσιμα. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη είναι πολύ βασικό η κουλτούρα του ξενοδόχου από το οικογενειακό κομμάτι να περάσει στο επαγγελματικό, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα καλύτερο τουριστικό προϊόν διαδραματίζει η εκπαίδευση  του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Μανώλης Σιγάλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νότιας Ευρώπης της Hill International (Hellas) ανέφερε πώς αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και πρόκληση τα νέα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και αυτά που προβλέπονται στην ελληνική πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η επέκταση της προβλήτα κρουαζιέρας του ΟΛΠ, η μαρίνα Αλίμου, το project του Ελληνικού που αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, η επένδυση στα Αστέρια της Γλυφάδας, η χερσόνησος του Αστέρα Βουλιαγμένης όπου θα  δημιουργηθεί μια μαρίνα “κόσμημα” στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Παράλληλα η ανάπτυξη του Αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα αλλάξει τη δυναμική της Αττικής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μας περιμένει μια χρυσή 10ετια για έργα τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα. Οι ρυθμοί στις επενδύσεις θα είναι καταιγιστικοί και είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέες πολλά υποσχόμενες θέσεις εργασίας.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Στεφανία Σούκη από την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα“.

Στη φωτογραφία (από αριστερά): Ο κ. Γεώργιος Βήλος, γενικός Διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Fraport Greece, ο κ. Θανάσης Καραγιάννης, Chief Investment Officer, Prodea Investments, ο κ. Μανώλης Σιγάλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Hill International για τη ΝΑ Ευρώπη, ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος Grivalia Hospitality, ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand SA και η δημοσιογράφος κα Στεφανία Σούκη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

21/06/2024
20/06/2024
19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024