Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΕπιστροφή στο Παρίσι
Βιβλίο

Επιστροφή στο Παρίσι

Στη συγκεκριμένη έκδοση ο πατέρας Νάκης Σκορδίλης και ο υιός Δημήτρης Προκοπίου συνθέτουν ποίηση και λογοτεχνία ως πλάνητες στην πόλη.

«Ο νους έχει γραμμή και χρώμα. Έχει και λέξεις και φως και σκιές. Ο ποιητής κι ο φωτογράφος –ο πατέρας κι ο γιος– “μαστόροι της γραμμής και του φωτός” συναντιούνται εδώ, ο καθείς με τα όπλα του. Με λέξεις και εικόνες καταγράφουν αισθήσεις και μνήμες από μια πόλη-σύμβολο, το Παρίσι.

«Το Παρίσι ως κοιτίδα πολιτισμού ως φωτογραφική πρωτεύουσα, ως η απαρχη του ρομαντισμού και του διαφωτισμού κυριαρχει στον παγκόσμιο πολιτισμό. Στο Παρίσι πέρασαν αμέτρητοι καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι. Στη συγκεκριμένη έκδοση ο πατέρας Νάκης Σκορδίλης και ο υιός Δημήτρης Προκοπίου συνθέτουν ποίηση και λογοτεχνία ως πλάνητες στην πόλη. Γιατι στο Παρίσι περιφέρεσαι αλλά όχι άσκοπα μια και ο αυτοσκοπός είναι το βίωμα της εξέχουσας ομορφιάς ως ατμόσφαιρας. Στο Παρίσι αρκεί να είσαι εκεί όλα έπονται. Η ατμόσφαιρα είναι εξέχουσα, ως η διόρθωση της πρωταρχικής εμπειρίας της αγάπης της ζωής από τα σφάλματα της διάχυτης καθημερινότητας. Γιατί το Παρίσι είναι ποιητικό, εξόχως πνευματώδες και συναισθηματικό», λέει στον πρόλογό της η Νάγια Παπασπύρου.

«Ένα ασυνήθιστο βιβλίο. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό λεύκωμα; Μήπως είναι μια ποιητική συλλογή; Το Παρίσι πάντως είναι ο τόπος. Το “μοντέλο” του φωτογράφου Δημήτρη Προκοπίου-Σκορδίλη. Αλλά και η “μούσα” που εμπνέει τον ποιητή Νάκη Σκορδίλη στα περισσότερα (αν όχι όλα- ποιος ξέρει) τα ποίηματα τούτου του βιβλίου. Πάνω απ’όλα όμως, η “Επιστροφή στο Παρίσι” είναι μια συνεργασία πατέρα-γιου. Δύο ανθρώπων που έζησαν σε διαφορετικές εποχές, που επέλεξαν να υπηρετήσουν δύο διαφορετικά είδη τέχνης. Μέχρι που η ιδιαίτερη και οξυδερκής ματιά τους συντονίστηκε πάνω στη μαγεία που εκπέμπει η πόλη που και οι δύο τόσο λάτρεψαν. Η Πόλη του Φωτός», γράφει στο Επίμετρο του βιβλίου ο Θανάσης Χειμωνάς.

Επιστροφή στο Παρίσι

Νάκης Σκορδίλης, Ποίηση
Δημήτρης Προκοπίου, Φωτογραφία
Πρόλογίζει η Νάγια Παπασπύρου
Επίμετρο γράφει ο Θανάσης Χειμωνάς
Επιμέλεια: Μάγδα Τσιρογιάννη
Σχεδίαση: Νίκος Χατζηκαλημέρης

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024