Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΗμερίδα για τον συνεδριακό τουρισμό, στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη
MICE

Ημερίδα για τον συνεδριακό τουρισμό, στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Η ημερίδα είχε σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του δήμου για τα μεγάλα οφέλη του συνεδριακού τουρισμού στην τοπική κοινωνία και την τοπική αγορά.

Εκκίνηση για το δήμο στο στοίχημα της ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού με ειδική ημερίδα στο Αμφιθέατρο Πολιτισμού του Δημαρχείου Πυλαίας – Χορτιάτη. Η ημερίδα είχε σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του δήμου για τα μεγάλα οφέλη του συνεδριακού τουρισμού στην τοπική κοινωνία και την τοπική αγορά, αλλά και να αποτελέσει το βήμα για ειδικούς του κλάδου να παρουσιάσουν τις απόψεις τους.

Η κα Δέσποινα Αμαραντίδου της εταιρείας ΑΡΤΙΟΝ και πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau, παρουσίασε με απλούς αριθμούς το τι σημαίνει για την τοπική οικονομία  συνεδριακός τουρισμός. “Σήμερα διοργανώνονται παγκοσμίως 12.000 διεθνείς εκθέσεις και στο 80% αυτών των εκδηλώσεων συμμετέχουν  από 250 έως 1.000 άτομα. Όπως έχει διαπιστωθεί σε πολλές έρευνες, από το κάθε συνέδριο ωφελούνται 65 με 70 επαγγελματικές ομάδες που είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδεδεμένες με τον συνεδριακό τουρισμό. Επίσης έχει υπολογισθεί ότι κάθε σύνεδρος καταναλώνει καθημερινά εκτός από τη διανυκτέρευσή του περίπου 120 ευρώ, που πηγαίνουν όλα στην τοπική αγορά”, σημείωσε, ενώ απάντησε θετικά στο ερώτημα για το αν μπορεί να διοργανώσει συνέδρια μικρού ή μεγάλου βεληνεκούς ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης επισήμανε ότι ο συνεδριακός τουρισμός είναι ένας από τους λίγους κλάδους που μπορεί να κινείται επί 12 μήνες, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθούν συνέργειες για να προχωρήσει το εγχείρημα. Επίσης σημείωσε ότι η τοποθεσία του δημαρχείου Πυλαίας-Χορτιάτη, αλλά και οι εξαιρετικές υποδομές του είναι ιδανικά για τη διοργάνωση συνεδρίων με βάση τα διεθνή στάνταρντς. “Και το αεροδρόμιο είναι κοντά, και ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας υπάρχουν και το δίκτυο των ανθρώπων που διαμένουν στην περιοχή είναι υψηλού επιπέδου για να προωθηθεί μια τέτοια ιδέα, ενώ και ο δήμαρχος έχει ανοικτά τα μάτια του για να υλοποιηθεί ο συνεδριακός τουρισμός”, σημείωσε ο κ. Ποζρικίδης.

Όπως εξήγησαν οι δύο ομιλητές η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μόλις στην 229η θέση της παγκόσμιας κατάταξης διεθνών συνεδρίων, η Αθήνα στην 49η, ενώ η Κωνσταντινούπολη έχει “σκαρφαλώσει” στην 7η θέση, κάτι που πριν από μερικά χρόνια κανείς δε θα μπορούσε να φαντασθεί. Πρώτη πόλη στην παγκόσμια κατάταξη είναι το Παρίσι, με 2η τη Μαδρίτη, 3η τη Βιέννη και 4η τη Βαρκελώνη, κάτι που δείχνει ότι όταν υπάρχει μια εθνική στρατηγική, όπως στην περίπτωση της Ισπανίας, κερδισμένες μπορεί να είναι πολλές πόλεις από την ίδια χώρα.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επισήμανε τις εξαιρετικές υποδομές που έχει αποκτήσει πια ο δήμος, με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, το δημαρχείο (με τις δύο σύγχρονες αίθουσες “Λίτσα Φωκίδη” και το Αμφιθέατρο Πολιτισμού) και το δημοτικό κολυμβητήριο, αλλά και τις μικρότερες αίθουσες σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου. “Ο δήμος δεν επιδιώκει να βγάλει κέρδος από αυτό το εγχείρημα, αλλά να βοηθήσει την τοπική αγορά και την τοπική επιχειρηματικότητα”, σημείωσε ο κ. δήμαρχος, προσθέτοντας τη μεγάλη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει μια περιοχή μέσω του συνεδριακού τουρισμού, ενώ ζήτησε την συνεργασία όλων των επαγγελματιών της περιοχής για να προχωρήσει η πρωτοβουλία. Επίσης ανακοίνωσε ότι ήδη ο δήμος έχει ξεκινήσει συνεργασία με το ΑΠΘ και ότι ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί πεδίο για τέτοιες συνέργειες. Επίσης, ευχαρίστησε τους δύο εξαίρετους ομιλητές για τις καίριες παρατηρήσεις τους, αλλά και για τη συμβολή τους στην όλη προσπάθεια.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023