Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΝαυάγιο Ζακύνθου: Η άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του πλοίου προϋπόθεση για τη σωτηρία του
Προστασία Μνημείων

Ναυάγιο Ζακύνθου: Η άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του πλοίου προϋπόθεση για τη σωτηρία του

Το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, διάσημο τουριστικό αξιοθέατο, υφίσταται φθορά από καιρικές συνθήκες και επισκέπτες. Παρά τις προσπάθειες προστασίας, ενέργειες συντήρησης δεν έχουν προχωρήσει, ζητείται ενίσχυση διαχείρισης από τον Δήμο.

Το διάσημο ως τουριστικό αξιοθέατο της Ζακύνθου πλοίο “Παναγιώτης”, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, γνωστό ως “Ναυάγιο”, εξαφανίζεται σιγά –σιγά  εξαιτίας της χειμωνιάτικης κακοκαιρίας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και από τους επισκέπτες του που δε διστάζουν να χαράζουν τα ονόματά τους στο σκαρί του και να κόβουν μικρές φλούδες σκουριάς από αυτό ως ενθύμιο.

Δυστυχώς, το πλοίο μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την υφαρπαγή των 14.500 στρεμ. της περιοχής των ορεινών πάνω από την παραλία του ναυαγίου. Μια παράνομη αγοραπωλησία περιοχής που περιλαμβάνει ναούς, μοναστήρια, αιγιαλούς, παραλίες, ρέματα και δημόσιους δρόμους, βάζοντας χέρι πέραν όλων των άλλων, και στην περιουσία διακοσίων οικογενειών, φτωχών χωρικών της ορεινής Ζακύνθου, για την οποία έχει επιληφθεί η ποινική δικαιοσύνη.

Τον Δεκέμβριο του 2021 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, με το άρθρο 68 του ν. 4875/2021, νομοθέτησε την σύσταση και ανάληψη της διαχείρισης του Ναυαγίου της Ζακύνθου από την “Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας Ναυαγίου Ζακύνθου”, αφού προηγουμένως, κάτω από την γενική κατακραυγή, απέσυρε από το υπό ψήφιση τότε, σ/ν τις σκανδαλώδεις διατάξεις για την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης του Ναυαγίου της Ζακύνθου.

Επειδή η ανωτέρω Επιτροπή δεν παρουσίασε καμία πρόοδο στο έργο που ανέλαβε, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες συντήρησης του πλοίου και της παραλίας ήταν, κατά κοινή ομολογία, άμεσες και επείγουσες, καταργήθηκε δε νομοθετικά τον Οκτώβριο του 2023 .

Επειδή η κατά καιρούς πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού διαβεβαίωνε και από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση σχετικών νομοσχεδίων, ότι δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, ότι έχει γίνει προσεκτική μελέτη και θα πραγματοποιηθούν έγκαιρες παρεμβάσεις για τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες του δεύτερου πιο φωτογραφισμένου προορισμού στην Ελλάδα, και τίποτα δεν έγινε .

Επειδή δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε για όλες τις φορές που με αγωνία έχουμε καταγγείλει την αμέλεια και ανεπάρκεια του Υπουργείου Τουρισμού και για το διακοσμητικό ρόλο της Επιτροπής που σύστησαν, υποτίθεται, για να επιταχυνθούν οι απαραίτητες ενέργειες «διαχείρισης» του Ναυαγίου.

Επειδή, ο Δήμος ζητάει να αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση του Ναυαγίου, προκειμένου και ο “Παναγιώτης” να σωθεί και να λειτουργεί όπως πρέπει και η παραλία και το πλάτωμα θέασης, καταθέτοντας σχετικό  υπόμνημα προς τα αρμόδια υπουργεία

Επειδή, το 2016 κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από έναν από τους τότε φερόμενους συνιδιοκτήτες του πλοίου κατά της προσπάθειας του Δήμου Ζακύνθου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για παρέμβαση στο «Ναυάγιο» με σκοπό τη συντήρηση και την προστασία του, που ανέδειξε τη δυσκολία επέμβασης στο σκαρί του πλοίου εξαιτίας του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος.

Επειδή, για να γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις συντήρησης και προστασίας του πλοίου θα πρέπει ο φορέας που θα αναλάβει το έργο αυτό να έχει δικαίωμα να επέμβει στο σκελετό του πλοίου

Η κα Καλλιόπη Βέττα, βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, ρωτά τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και Τουρισμού:

  1. Γνωρίζουν αν έχει περιέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου το πλοίο “Παναγιώτης”, γνωστό ως “Ναυάγιο” Ζακύνθου, και αν ναι από πότε;
  2. Στην περίπτωση μη περιέλευσης του πλοίου στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου να καταστεί αυτή δυνατή και πότε αναμένονται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες;
  3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα το Υπουργείο Τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών ενεργειών προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο καταστροφής του πλοίου, γεγονός που θα δυσφημίσει τη χώρα και τον ελληνικό τουρισμό;
  4. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν από δω και πέρα, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην άμεση συντήρηση του πλοίου και να μη μετατραπεί αυτό σε τοπόσημο με ημερομηνία λήξης;
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024