Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΟ τουρισμός ως παράγοντας ριζικών μεταβολών στις Κυκλάδες στον 20ό και 21o αιώνα
Συνέδρια

Ο τουρισμός ως παράγοντας ριζικών μεταβολών στις Κυκλάδες στον 20ό και 21o αιώνα

Συνέδριο πραγματοποιείται στη Μύκονο με θέμα “Ο τουρισμός ως παράγοντας ριζικών μεταβολών στις Κυκλάδες στον 20ό και 21o αιώνα. Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο” με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού πανεπστημιακών. 

Στις 18-19 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιείται στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου, διήμερο συνέδριο με πολυθεματική που εστιάζει στη νησιωτικότητα των Κυκλάδων, την ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού και την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα αναμφίβολα συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας, ως ο σημαντικότερος πάροχος συναλλάγματος και απασχόλησης (ΠΟΤ), παράλληλα ενισχύει την οικονομική – κοινωνική ευμάρεια των τοπικών κοινωνιών και συμμετέχει ενεργά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παραταύτα, οι αλλαγές που συντελέστηκαν σε οικονομίες και περιβάλλοντα με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη επέφεραν μεγάλο προβληματισμό αναφορικά με το είδος ανάπτυξης, που έχει ήδη συντελεστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και για το μέλλον αυτής: η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού, με την  κατασπατάληση κοινοτικών πόρων και την εμπορευματοποίηση της γης, επιφέρει αλλαγές στο οικονομικό – εργασιακό αλλά και στο πολιτισμικό περιβάλλον των τοπικών κοινωνιών. Η έννοια της αειφορικής  / βιώσιμης ανάπτυξης αναφέρεται σε μια «ισορροπία» ή «σοφή» χρήση στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκμετάλλευση των φυσικών και κοινωνικών πόρων. Η Βιωσιμότητα αποτελεί τον εναλλακτικό τρόπο εφαρμογής  πρακτικών ως αντιμετώπιση πολλών από τις αρνητικές συνέπειες της τουριστικοποίησης.

Η τουριστική δυναμική του Αιγαίου αλλά και συγκεκριμένα των Κυκλάδων οδήγησε σε τουριστικές αλλαγές και ανατροπές, τόσο στον 20ό όσο και στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Είναι η περιοχή που, περισσότερο από κάθε άλλη στην ελληνική επικράτεια, υποδέχθηκε μεγάλο πλήθος τουριστών και διαμόρφωσε από πολύ νωρίς μια δυναμική τουριστική αγορά. Σταδιακά όμως, εμφάνισε και όλα τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν τόσο ταχείες αλλαγές σε υποδομές, περιβάλλον, όρους οικονομικής ανάπτυξης  και κοινωνικών ισορροπιών.

Το διήμερο διεπιστημονικό συνέδριο, 18-19 Νοεμβρίου 2023, καλύπτει μεγάλο εύρος επίκαιρων θεμάτων σχετικά με τον τουρισμό και τις ριζικές αλλαγές στις νησιώτικες κοινωνίες και τα Κυκλαδίτικα περιβάλλοντα, ώστε να διαμορφωθεί ένα συνοπτικό περίγραμμα της τουριστικής πορείας του νομού και να διατυπωθούν προτάσεις βιωσιμότητας για το μέλλον των νησιωτικών μικρόκοσμων. Πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, γεωγράφοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι κ.ά. που έχουν ερευνήσει τις Κυκλάδες θα προσκληθούν να συμβάλουν στον γενικότερο προβληματισμό και να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη των Κυκλάδων, τα κοινά προβλήματα και τη διαχείρισή τους από τις τοπικές κοινωνίες, το ρόλο του κράτους και των φορέων του τουρισμού, τα κοινωνικά- πολιτιστικά προφίλ των νέων επαγγελματιών καθώς και το πως διαμορφώθηκε η ύπαιθρος των Κυκλάδων στην μετά – τουριστική εποχή. Θα συζητηθούν προτάσεις περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και οικονομικής βιωσιμότητας ικανές να αποκαταστήσουν ανισορροπίες ή και να συμβάλλουν στην αποφυγή περαιτέρω καταστροφών όλων των ειδών. Επίσης, έχουν προσκληθεί ομάδες/σύλλογοι από την Κοινωνία των Πολιτών των Κυκλάδων ώστε να παρουσιάσουν τις δράσεις τους σε μια προσπάθεια ανάδειξης της πολυφωνίας που υπάρχει για το μέλλον των Κυκλάδων.

Συμμετέχουν: Π. Τσάρτας (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εργαστήριο Βιώσιμου Τουρισμού και Πολιτισμού), Γ. Σπιλάνης (Πανεπ. Αιγαίου, Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης), Ε. Σαραντάκου (Πανεπ. Δυτικής Αττικής), Γ. Δρίνης ( ΥΠ. Πολιτισμού, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων), Μ. Ευαγγελίδου (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), Β. Τσίρκα (Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου), Δ. Βαγιανός (Save IOS), N. Aναστασόπουλος ( Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Φ. Χανιώτη (εφημ. Η Μυκονιάτικη) Δ. Νάζου (Πανεπ. Κρήτης), Ι. Γαβριήλ ( MKO «Αμπασάδα» Τήνος) , Δ. Μπούρας (ντοκιμαντέρ «Being an Islander»), Σ. Λεκάκης (Πανεπ. του Newcastle/ MKO Monumenta), Δ. Γαβαλάς (ΜΚΟ Κίνηση Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες), Δ. Κονδυλάτου (ταινία «Στη σκιά της Σεζόν»), Κ. Κωνσταντίνου (Πάντειο), Α. Μητροπούλου (Πανεπ. Αιγαίου, Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης ), Μ. Θέμου και Μ. Μάρκου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024