Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΣτην Κρήτη η εκκίνηση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας
Αθλητικός τουρισμός

Στην Κρήτη η εκκίνηση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά έχουν την πρώτη αγωνιστική διαδρομή. Στον Άγιο Νικόλαο στις 25 Απριλίου η έναρξη των Παράλληλων Δράσεων, με πλήθος εκδηλώσεων.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος ξεκινά από την Κρήτη με μία μοναδική διαδρομή από το Ηράκλειο προς τα Χανιά μέσω Ρεθύμνου. Στις 25 Απριλίου, δεύτερη μέρα του Πάσχα, ο Άγιος Νικόλας κάνει την επίσημη έναρξη των Παράλληλων Δράσεων, στις 26 Απριλίου στις 5 το απόγευμα στην προβλήτα του Λιμεναρχείου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των 21 επαγγελματικών ομάδων με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Κύπρου και στις 27 Απριλίου, στις 10:45, στο περιβάλλοντα χώρο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (Λίντο) θα ξεκινήσει το πελοτόν (δηλαδή το γκρουπ των αναβατών) προς νότια κατεύθυνση για Ρέθυμνο και τερματισμό τα Χανιά γύρω στις 15:15.

Η Κρήτη, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, δίνει την πρώτη γεύση Ελλάδας, θα “κεράσει” τους 147 ποδηλατές εικόνες, ήλιο, θάλασσα αλλά και τοπικά προϊόντα.

Στο Λίντο, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, εμπνευστής της αναβίωσης, μαζί με τους εκπροσώπους των δήμων που εμπλέκονται στο αγωνιστικό μέρος αλλά και στο πλήθος παράλληλων δράσεων είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησουν τους ανθρώπους της οργανωτικής επιτροπής να περιγράφουν τι ακριβώς περιμένουμε να δούμε. Ο πρόεδρος της Cycling Greece κ. Γιώργος Λεβεντάκης, μαζί με τον διευθυντή των Παράλληλων Δράσεων κ. Θάνο Γεωργίου έδωσαν στον κόσμο που βρέθηκε στο κλειστό εθνικό αθλητικό κέντρο Ηρακλείου το περίγραμμα της διοργάνωσης.

Τα ετάπ, τα προφίλ των διαδρομών, τις φανέλες (τρόπαια για τους αθλητές της ποδηλασίας), τις εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν όλοι με θέμα το ποδήλατο καλώντας τους να βγουν στους δρόμους, στις πλατείες και τα πάρκα σε μία μεγάλη αθλητική γιορτή.

Μια γιορτή που φιλοδοξεί να πάρει τα σκήπτρα από άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς γύρους και τα επόμενα χρόνια να γίνει η Ελλάδα τουριστικός ποδηλατικός προορισμός.

Ο κ. Αυγενάκης έδωσε το “περίγραμμα” του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου στην Κρήτη και τόνισε τη σημασία της διοργάνωσής του για τις τοπικές κοινωνίες. “Ξεκινάμε από εδώ, από το πανέμορφο Ηράκλειο με την παρουσίαση των 21 Επαγγελματικών και Εθνικών ομάδων και των 147 αθλητών τους στο Κούλε στις 26 Απριλίου.

Στις 27 Απριλίου, ξεκινάει το 1ο ΕΤΑΠ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χιλιομετρικά ΕΤΑΠ, με 179 χιλιόμετρα μήκος. Είναι ένα αρκετά απαιτητικό ΕΤΑΠ, που κινείται στις παρυφές των Λευκών Ορέων και αναδεικνύει τη ποικιλομορφία της Κρήτης.

Η Πανηγυρική Εκκίνηση του 1ου ΕΤΑΠ του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος θα δοθεί στις 27 Απριλίου, μπροστά από το Παγκρήτιο Στάδιο, που βρίσκεται στην δυτική πλευρά της πόλης του Ηρακλείου. Οι ποδηλάτες διέρχονται ανάμεσα από γραφικά και πανέμορφα μέρη, όπως:

 • Αθάνατοι
 • Σίβα
 • Κερασιά
 • Πρινιάς
 • Αυγενική
 • Αγία Βαρβάρα
 • Πανασός
 • Γέργερη
 • Νύβριτος
 • Ζαρός
 • Βορίζια
 • Κρηταγενής Δίας (όπου θα διεξαχθεί το πρώτο σπριντ ανάβασης)
 • Καμάρες
 • Λοχριά
 • Άρδακτος
 • Πλάτανος
 • Βαθιακό
 • Αποδούλου
 • Νίθαβρης
 • Κουρούτες (όπου θα διεξαχθεί το δεύτερο σπριντ ανάβασης)
 • Φουρφουράς
 • Βιζάρι
 • Πάνακρον
 • Καλόγερος
 • Αγία Φωτεινή
 • Παντάνασσα
 • Πρασιές
 • Ρέθυμνο (όπου θα γίνει το πρώτο μεγάλο σπριντ ευθείας)
 • Καμάρι
 • Πέτρες
 • Δράμια
 • Γεωργιούπολη (όπου θα διεξαχθεί το δεύτερο σπριντ ευθείας)
 • Βρύσσες,
 • Άγιοι Πάντες
 • Νιο Χωριό
 • Στύλος
 • Μαλάξα.

Μετά, από το Νεροκούρο, το πελοτόν θα εισέλθει στην πόλη των Χανίων ολοκληρώνοντας την αγωνιστική δράση του 1ου ΕΤΑΠ, στην γραμμή τερματισμού που θα είναι έξω από τα Νεώρια, στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων. Στο Ηράκλειο συγκεκριμένα, 26-28 Απριλίου θα διεξαχθούν οι ‘Διεθνείς Ποδηλατικές Ημέρες Νεολαίας’. Οι Ημέρες Νεολαίας με την αναβαθμισμένη τους μορφή, θα γίνουν το σημείο αναφοράς για την αγωνιστική ποδηλασία των μικρών κατηγοριών, με την προσθήκη και μιας νέας αναπτυξιακής κατηγορίας αυτής των super mini ηλικίας 6-8 ετών.

Ενώ οι αγωνιστικές δραστηριότητες της Ημέρας, γίνονται με βάση τις νέες διεθνείς πρακτικές, προσαρμοσμένες στην αγωνιστική άμιλλα, στο παιχνίδι, στην εκπαίδευση και στον ομαδικό συναγωνισμό. Με συμμετοχή των ποδηλατικών σωματείων από όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από 250 μικροί ποδηλάτες με αθλητικό δελτίο, με τους συνοδούς και τους γονείς τους για 3 ημέρες θα αγωνιστούν, θα προπονηθούν, θα εκπαιδευτούν στην ποδηλασία δρόμου και στην Ορεινή ποδηλασία. Πρόκειται για μία δράση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας.

Ενώ την ίδια στιγμή, στον Δήμο ήδη από τις 14 Απριλίου ‘τρέχουν’ παράλληλες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή σχολείων. Διαδικτυακές ημερίδες, εκθέσεις ζωγραφικής, μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής και εκθέσεις, με θέμα το ποδήλατο πρωταγωνιστούν τις μέρες αυτές στην πόλη μας και αποτελούν σημείο αναφοράς για την πόλη.

Η διοργάνωση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για το ποδήλατο, που εξυπηρετεί ποικίλους στόχους από την αγωνιστική αξιοποίησή της με άξονα το ποδήλατο, ως και τομείς όπως η οδική ασφάλεια, η ποδηλατική συνείδηση, η κοινωνικοποίηση, η τουριστική προβολή, η οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμη κινητικότητα.

Με το σλόγκαν ‘Άθληση – Ψυχαγωγία – Ασφάλεια – Μετακίνηση’, ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος δεν είναι ένα απλό αθλητικό γεγονός αλλά μία σταθερά αναπτυσσόμενη ευκαιρία για πολυεπίπεδη ανάπτυξη στα πρότυπα μεγάλων Γύρων που εδώ και χρόνια μονοπωλούν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας”.

Πανστρατιά από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ενθουσιασμένοι ήταν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς σύσσωμοι δήλωσαν την μεγάλη ικανοποίησή τους που ένα τόσο μεγάλο διεθνές αθλητικό γεγονός έχει ως πρωταγωνίστρια την Κρήτη, τους ανθρώπους και τους τόπους της. Ο καθένας από την μεριά του εξέφρασε την αμέριστή στήριξη σε αυτό το τεράστιο εγχείρημα που προβάλει σε όλον τον κόσμο το νησί.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης οι κ.κ. Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης , υπεύθυνος Αθλητισμού, Γεωργία Μηλάκη, περιφερειακή σύμβουλος στον Τομέα Διασύνδεσης της Περιφέρειας με εθελοντικές οργανώσεις και ο βουλευτής Χανίων κ. Βασίλης Διγαλάκης.

Και οι εξής εκπρόσωποι των Δήμων από όπου διέρχονται οι αναβάτες, κ.κ.: Βασίλης Λαμπρινός, δήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού, Μενέλαος Μποκέας, δήμαρχος Μαλεβιζίου, Γρηγόρης Νικολιδάκης, δήμαρχος Φαιστού, Μιχάλης Κοκολάκης, δήμαρχος Γόρτυνας, Αντώνης Ζερβος, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Χάρης Αλεξάκης, αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου, Παντελεήμων Μουρτζάνος, δήμαρχος Αμαρίου και Στέλιος Μιχαηλάκης, αντιδήμαρχος Χανίων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Ηρακλείου κ. Ζαχαρίας Αμανάκης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης κ. Γιώργος Λιμπινάκης και άλλα στελέχη της ΕΛΑΣ στην Κρήτη, διοικητές νοσοκομείων των περιοχών που περνά ο Γύρος.

Οι Εθνικές Ομάδες Ελλάδας και Κύπρου στον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο
Η ελληνική Εθνική ομάδα ποδηλασίας δρόμου ξεκινά το 2022 με καινούριους στόχους, καθώς αρχίζει ένας νέος Ολυμπιακός κύκλος. Στο “τιμόνι” της βρίσκεται ο Στέφανος Λυραντωνάκης, κάτοχος διπλώματος UCI level 3 coach diploma, ο οποίος με απόλυτη επίγνωση  ευθύνης και σεβασμού της ιστορίας της Εθνικής ομάδας, προσπαθεί να δώσει νέα κίνητρα στους ποδηλάτες.

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως αναγνωριστική και αποτελεί μία σεζόν που ο Ομοσπονδιακός προπονητής θέλει ν’ ανακαλύψει τις δυνατότητες των ποδηλατών του και την δυναμική τους. Βασικός στόχος είναι να δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Επίσης, ένας από τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος, είναι η αξιοποίηση της κατηγορίας εφήβων και νέων, στην οποία βρίσκονται ορισμένα ταλαντούχα παιδιά της νέας γενιάς.

Ο ΔΕΗ International Tour of Hellas αποτελεί ξεχωριστή διοργάνωση και αγώνα στόχο για τους αθλητές της Εθνικής Ομάδας.  Ο κ. Λυραντωνάκης είχε την χαρά να συμμετέχει ως αθλητής της Εθνικής ομάδας στον Γύρο Ελλάδος το 1998, οπότε γνωρίζει πολύ καλά την σημασία του για το εγχώριο κοινό, αλλά και για τους αθλητές του. Βασικός συνεργάτης του Έλληνα προπονητή, είναι ο πολύπειρος Φώτης Ζέγκλης, μια σημαντική φιγούρα της αγωνιστικής ποδηλασίας στην χώρα, τόσο ως ποδηλάτης αλλά και ως προπονητής.

Το 2022 οι Έλληνες ποδηλάτες που θα βρεθούν στην αποστολή της Εθνικής, είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε διεθνείς αγώνες στην Ρόδο και στο εξωτερικό, τόσο με την Εθνική ομάδα όσο και με τα σωματεία τους. Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα στους αγώνες, αλλά και τα “νούμερα” του προπονητικού καμπ που έγινε στην Κρήτη, στην προεπιλογή βρίσκονται οι εξής 11 ποδηλάτες: Αρβανίτου Νικηφόρος (Θησέας, Java Kiwi Atlántico), Γιαννούτσος Μιλτιάδης (Αίολος), Δράκος Νικόλαος (Διαγόρας Ρόδου), Καστραντάς Χαράλαμπος (Αίολος, Kuwait Cycling Team), Κορτσιδάκης Μιχάλης (ΠΟΧ Τάλως), Μούτσιος Μαρτίνος (ΠΟ Ροδηλίος), Μπούγλας Γιώργος (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας, Spor Toto Cycling), Περικλής Ηλίας (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας), Τζωρτζάκης Πολυχρόνης (ΠΟΧ Τάλως, Kuwait Cycling Team), Χριστάκος Δημήτρης (Αλφα Καλλιθέας), Χριστόπουλος Χέλλερ Παναγιώτης (RV Pfeil Magstadt)

Οι 11 αθλητές έχουν αρκετή εμπειρία, αρκετά αγωνιστικά χιλιόμετρα στα πόδια τους έως τώρα, ενώ πέντε από αυτούς αποτελούν κομμάτι της νέας γενιάς όντας κάτω των 25 ετών. Στην προεπιλογή βρίσκονται οι δυο αθλητές που εκπροσώπησαν την χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι Τζωρτζάκης Πολυχρόνης (Δρόμο) και Περικλής Ηλίας (Mountain Bike, XCO).

Εθνική Ομάδα Κύπρου
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας ιδρύθηκε το 1978, με στόχο να αναπτύξει το άθλημα, και όπως φαίνεται, το έχει καταφέρει με μεγάλη επιτυχία! Αυτό άλλωστε μαρτυρούν οι συμμετοχές αθλητών και αθλητριών της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τα εξαιρετικά αποτελέσματα  που έλαβαν χώρα σε διεθνείς διοργανώσεις, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Τα τελευταία χρόνια η Εθνική ομάδα της Κύπρου συμμετέχει με επιτυχία σε διεθνείς διοργανώσεις, ανάμεσά τους φέτος και ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία σε νεαρούς αθλητές να καθιερωθούν και να βελτιωθούν. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται οι βάσεις για να υπάρχει μία διαρκής παραγωγική διαδικασία, που θα αναπτύσσει βιωματικά –όχι μόνο προπονητικά- τους ποδηλάτες και τις ποδηλάτισσες.

Ιδιαίτερη μνεία χρήζει το έργο του Ανέστη Κουρμπέτη. Ο Έλληνας προπονητής και αθλητής του Κρόνου Νίκαιας, με τις γνώσεις, το ταλέντο και το μεράκι του, κατάφερε να μεταδώσει ένα νέο όραμα σε όλους τους ποδηλάτες, αναμορφώνοντας εκ νέου τον θεσμό της Εθνικής Ομάδας στο νησί της Αφροδίτης.

Ο Ανέστης Κουρμπέτης είναι ένας ιδιαίτερα καταρτισμένος προπονητής, κάτοχος πτυχίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Πρόγραμμα “Άσκηση και Υγεία” με μεταπτυχιακή διατριβή στη συσχέτιση του πρωτοκόλλου λειτουργικού κατωφλίου ισχύος (FTP), με εργαστηριακές μετρήσεις αερόβιας ικανότητας σε ποδηλάτες. Επίσης, είναι κάτοχος διπλώματος της UCI Coach Development Program CDP Level 3 από το UCI World Cycling Centre (WCC) της Ελβετίας. Με βάσει τις γνώσεις του, επέλεξε 6 αθλητές για την συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας Κύπρου, στον ΔΕΗ International Tour of Hellas.

Η αποστολή για τον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος:

Αντρέας Μιλτιάδης
Ηλικία: 25
Ομάδα: Java Kiwi Atlántico
Πρωταθλητής Κύπρου  RR, ITT and MTB 2021
15η  θέση στο  ITT  UEC Road European Championships 2020
25η  θέση στο  ITT  UEC Road European Championships 2021
King of the mountains at International Tour of Rhodes 2021
23η θέση στο  UEC MTB Marathon Elite European Championship 2021
13η θέση στον διεθνή γύρο Ρόδου 2022

Αλέξανδρος Αγρότης
Ηλικία: 24
Ομάδα: Άγιος Μνάσων
10η  θέση στον Διεθνή Γύρο ρόδου  2021
25η  θέση στον Διεθνή Γύρο ρόδου  2022
1ος  Κύπριος με παρουσία στο Giro d’ Italia U23 2021

Κωνσταντίνος Παυλίδης
Ηλικία: 20
Ομάδα: Ομόνοια Λευκωσίας
Πρωταθλητής Κύπρου εφήβων  2020 RR
3η Θέση στο Πρωτάθλημα RR 2021
28η θέση στον Διεθνή Γύρο Ρόδου 2022 U23

Χρίστος Φιλοκύπρου
Ηλικία: 20
Ομάδα: Άγιος Μνάσων
Πρωταθλητής Κύπρου εφήβων  2020  ΜΤΒ
2η Θέση στο Πρωτάθλημα ΜΤΒ 2021
38η θέση στον Διεθνή Γύρο Ρόδου 2022 U23

Σταύρος Θεοφάνους
Ηλικία: 20
Ομάδα: Elite Cycling
4η Θέση στο Πρωτάθλημα ΙΤΤ 2021
5η Θέση στο Πρωτάθλημα RR 2021

Κωνσταντίνος Θυμίδης
Ηλικία: 36
Ομάδα: Άγιος Μνάσων
5η Θέση στο Πρωτάθλημα ΙΤΤ 2021
4η Θέση στο Πρωτάθλημα RR 2021

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

01/12/2023
30/11/2023
29/11/2023
28/11/2023
27/11/2023
24/11/2023