Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΤαξίδι στη Γενεύη με επίκεντρο τον κόσμο του CERN
Προορισμοί

Ταξίδι στη Γενεύη με επίκεντρο τον κόσμο του CERN

Το Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN) ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Εάν αποφασίσετε να αποδράσετε για έναν περίπατο στην παλαιά πόλη της Γενεύης, θα ανακαλύψετε ότι εκεί ο χρόνος κυλάει διαφορετικά. Μπορείτε να περιπλανηθείτε σε μουσεία, γκαλερί, περιποιημένα καφέ, γκουρμέ εστιατόρια, ή να πραγματοποιήσετε μια χαλαρή βόλτα γύρω από τη λίμνη.

Ακόμη, μπορείτε να συνεχίσετε στη βορειότερη όχθη της λίμνης, και να ανακαλύψετε τη μικρή και υπέροχη πόλη Βεβέ, να δείτε το διάσημο γλυπτό-πιρούνι μέσα στη λίμνη, ή να επισκεφθείτε τη Λωζάνη σε μία απόσταση μόλις 50 λεπτών από τη Γενεύη.

Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε μια μονοήμερη εκδρομή σε ένα από τα πιο φημισμένα και γραφικά χωριά της Ελβετίας, το περίφημο Γκρυγιέρ, το μεσαιωνικό χωριό που είναι διάσημο για τους μύθους και το τυρί του, κρυμμένο μέσα στους αλπικούς πρόποδες, το οποίο απέχει 121 χιλιόμετρα από τη Γενεύη.

Για όποιον όμως επιθυμεί να ταξιδέψει δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθεί το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο.

Το Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN) ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Η θέση του συμβολίζει το διεθνές πνεύμα συνεργασίας, που είναι και ο λόγος της επιτυχίας του εργαστηρίου, καθώς απασχολεί περίπου 3000 ανθρώπους, οι οποίοι καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων και δεξιοτήτων.

Ο ταξιδιώτης ο οποίος επιθυμεί να επισκεφθεί το συγκεκριμένο κέντρο και να έρθει σε επαφή με τον κόσμο του σύμπαντος και της σωματιδιακής φυσικής, μπορεί να κάνει κράτηση εκ των προτέρων για την ξενάγησή του στο χώρο, να επισκεφθεί το μικρό μουσείο Διαστήματος το οποίο εδρεύει εντός ενός  ξύλινου Θόλου και να έρθει σε επαφή με το μαγικό κόσμο της Φυσικής.

Είναι γνωστό ότι την επίσκεψη αυτή πραγματοποιούν πολλά σχολεία από όλο τον κόσμο, καθώς και εκπαιδευτικοί οι οποίοι επιμορφώνονται μέσω ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Περίπου 6500 επιστήμονες έρχονται στο CERN για τις έρευνές τους. Εκπροσωπούν 500 Πανεπιστήμια και περισσότερα από 80 έθνη.

Το CERN είναι συνυφασμένο με την ανώτερη τεχνική εκπαίδευση. Ένα ευρύ πεδίο από εκπαιδευτικά προγράμματα και υποτροφίες προσελκύει στο εργαστήριο πολλούς ταλαντούχους νέους επιστήμονες και μηχανικούς καθώς ο οργανισμός αυτός είναι ανοιχτός στις θετικές επιστήμες και μόνο.

Η Ελλάδα συμμετείχε σε μία καινοτόμο δράση μέσω του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ), χρηματοδοτώντας εν μέρει προγράμματα για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και των βαθμίδων εκπαίδευσης,  προκαλώντας μια σύζευξη ανάμεσα στις θεωρητικές και τις θετικές επιστήμες.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η ΟΙΕΛΕ και το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ προσφέρουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα  επιμόρφωσης και εκλαΐκευσης της Σύγχρονης Φυσικής που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του παγκόσμιας φήμης ερευνητικού κέντρου CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.

Διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες όπως ο Μ. Τσεσμελής, ο Μ. Κορατζίνος, Ν. Τράκας και Γ. Καρυωτάκης, εργάζονται και συνεργάζονται με το CERN, πραγματοποιώντας διαλέξεις και διεθνείς συνεργασίες.

Επιταχυντές, ανιχνευτές, επιβραδυντές αντιΰλης, ορολογία των σωματιδίων και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τον κόσμο της Φυσικής γίνονται προσιτά μέσα από το πρόγραμμα της Εκλαϊκευμένης Φυσικής.

Αρθρογράφος Πολιτιστικών Θεμάτων | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τζωρτζίνα αρθρογραφεί σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικών δρώμενων που άπτονται του ενδιαφέροντος της τουριστικής βιομηχανίας. Έχει ιδρύσει από τον Σεπτέμβριο του 2012 ένα πρωτότυπο εργαστήριo δημιουργικής έκφρασης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους, "Τα Μανταλάκια". Το εργαστήριo αποτελεί έναν χώρο συνάντησης και επικοινωνίας για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με νέους και εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και δημιουργίας.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024