Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαAIA: Διαγωνισμός καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας
Τεχνολογία

AIA: Διαγωνισμός καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας

Ανακοινώθηκαν οι ομάδες που συνεχίζουν στην 3η και τελική φάση με την ανάπτυξη των πιλοτικών εφαρμογών τους στο διαγωνισμό καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο διαγωνισμός καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας “THE DIGITAL GATE IV: The Airport Innovation Challenge” του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), που αναζητά τις καλύτερες προτάσεις και εφαρμογές για νέες ψηφιακές υπηρεσίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες στο αεροδρόμιο, μπαίνει στην 3η και τελική φάση του!

Φέτος, ο διαγωνισμός προσέλκυσε περισσότερους από 200 συμμετέχοντες, οι οποίοι μετά από συστηματική επιλογή και αξιολόγηση, σχημάτισαν αρχικά 13 διαφορετικές ομάδες με προτάσεις καινοτόμων υπηρεσιών για το αεροδρόμιο και την ευρύτερη αεροδρομιακή κοινότητα. Στις ομάδες που προκρίθηκαν στη 2η φάση παρασχέθηκε ουσιαστική οργανωτική και τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση των προτάσεών τους μέσα από ειδικά workshops, ενώ ταυτόχρονα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καθοδήγησε τις ομάδες με τη γνώση και την εμπειρία των στελεχών του για την καλύτερη προετοιμασία τους.

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, οι ομάδες παρουσίασαν την επιχειρηματική ιδέα τους στην επιτροπή αξιολόγησης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

Ο ανταγωνισμός των ομάδων ήταν μεγάλος, καθώς η πληθώρα των ποιοτικών καινοτόμων προτάσεων έκανε ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε από στελέχη των οργανισμών Athens Digital Lab, Bayer Hellas, Viva Wallet, Vodafone Greece, ΚΕΜΕΛ, καθώς και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Τελικά, στην 3η και τελευταία φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν οι παρακάτω ομάδες, οι οποίες τώρα πρέπει να αναπτύξουν το δικό τους πιλοτικό (Proof of Concept – PoC) στο αεροδρομιακό περιβάλλον μέσα στο επόμενο τρίμηνο είναι: Airport Analytics, Fancy Paws, Science @Gates, Voice Heard, Wheely Eco.

Υπενθυμίζουμε ότι, έχοντας πάντα ως στόχο την ενθάρρυνση της ψηφιακής καινοτομίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο των αερομεταφορών και του τουρισμού, οι φετινές «προκλήσεις» του διαγωνισμού του ΔΑΑ επικεντρώθηκαν στα παρακάτω πεδία:

  • Βελτίωση των διαδικασιών του αερολιμένα
  • Βελτίωση της εμπειρίας των ταξιδιωτών
  • Νέες καινοτόμες υπηρεσίες για το εμπορικό κέντρο του αερολιμένα (Retail Management)
  • Νέες καινοτόμες υπηρεσίες για την ασφάλεια του αεροδρομίου και τη διαχείριση κρίσεων
  • Δημιουργία «πράσινου» αεροδρομίου και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας
  • Δημιουργία «έξυπνου» αεροδρομίου (smart airport), Big Data και καινοτομίες ψηφιακής τεχνολογίας
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023
18/09/2023
15/09/2023