Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαΤο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας περνά στην ψηφιακή εποχή
Μουσεία

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας περνά στην ψηφιακή εποχή

Με την ολοκλήρωση του ψηφιακού έργου ΕΣΠΑ, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ενισχύει την ψηφιακή παρουσία του, προσφέροντας εκπλουτισμένη εμπειρία μέσω φωτογράφησης, ψηφιοποίησης, 3D απεικόνισης και τεκμηρίωσης των συλλογών του.

Mε την ολοκλήρωση του έργου “Ψηφιακές υποδομές και δράσεις για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας”, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ) 2014 – 2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ), το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (IMMA) περνάει στην ψηφιακή εποχή.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου και της προώθησης της προσβασιμότητας, το IMMA προχώρησε στην φωτογράφηση, ψηφιοποίηση, 3D απεικόνιση και τεκμηρίωση της συλλογής του και μέρους του πλούσιου αρχειακού υλικού του. Το ψηφιοποιημένο υλικό θα είναι σύντομα διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, σε ιστορικούς, ερευνητές της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας, μουσειολόγους, επιστήμονες και πολιτιστικούς διαχειριστές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν και να μελετήσουν τις συλλογές και το αρχειακό υλικό του Μουσείου μέσω του νέου ψηφιακού του αποθετηρίου.

Στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ισχυρής ψηφιακής ταυτότητας και παρουσίας, το ΙΜΜΑ παρουσιάζει μία σειρά εφαρμογών ανάδειξης πολιτιστικού περιεχομένου που ενσωματώνουν τη διαδραστικότητα και την αλληλεπίδραση, εμπλέκοντας ενεργά τον επισκέπτη με την πολιτιστική κληρονομιά. Η ψηφιακή και ακουστική ξενάγηση στους χώρους της μόνιμης έκθεσης, οι ψηφιακές δραματοποιημένες αφηγήσεις, τα εκπαιδευτικά ψηφιακά παιχνίδια και οι διαδραστικές εφαρμογές θα μετατρέψουν τόσο τη φυσική, όσο και την εξ αποστάσεως επίσκεψη μικρών και μεγάλων σε μία μοναδική μουσειακή εμπειρία. Παράλληλα, το ΙΜΜΑ θα προσφέρει τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης 360° στους χώρους του μουσείου, αλλά και διάδρασης με τα πιο αντιπροσωπευτικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής. Όλες οι ψηφιακές εφαρμογές θα φιλοξενηθούν στη νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα του ΙΜΜΑ.

Στην εκδήλωση, η κα Αθηνά Παυλίδου, φιλόλογος – μουσειολόγος / πολιτιστική διαχειρίστρια, υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθύντρια του ΙΜΜΑ, αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού και στη νέα ισχυρή ψηφιακή ταυτότητα του ΙΜΜΑ που ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου ορισμού του Μουσείου του ICOM και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επισκέπτη του 21ου αιώνα.

Ακολούθησε η ομιλία της κας Σταυρούλας Μαυρογένη, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ), η οποία παρουσίασε το έργο των ερευνητών του ΚΕΜΙΤ για την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσης του συνόλου της συλλογής και του πλούσιου αρχειακού υλικού και τόνισε τη σημασία της ένταξης του ψηφιοποιημένου πολιτιστικού αποθέματος του ΙΜΜΑ στα ψηφιακά αποθετήρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και της Europeana.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024