Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΠόλεις του Μακεδονικού Αγώνα – Ημερολόγιο 2024
Βιβλιοπαρουσίαση

Πόλεις του Μακεδονικού Αγώνα – Ημερολόγιο 2024

Το Ημερολόγιο 2024 του ΙΜΜΑ είναι αφιερωμένο στις Πόλεις του Μακεδονικού Αγώνα, τιμώντας τον ρόλο τους στην ελληνοβουλγαρική αναμέτρηση και την εθνική επιτυχία.

Το Ημερολόγιο του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) για το έτος 2024 είναι αφιερωμένο στις Πόλεις του Μακεδονικού Αγώνα.

Η δραματικότητα των μεγάλων στιγμών της ελληνοβουλγαρικής αναμέτρησης για την τύχη των τριών βιλαετίων στην ύπαιθρο χώρα, επισκίασε τις οικονομικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές διεργασίες σε σημαντικά αστικά κέντρα του μακεδονικού ελληνισμού. Όμως, είναι σε αυτές τις διεργασίες, όπως και στην αποφασιστικότητα μιας φιλόδοξης, ανερχόμενης αστικής τάξης, με αρωγούς της εκπαιδευτικούς και κληρικούς, εκεί όπου πρέπει να αναζητήσουμε, μεταξύ άλλων, τα αίτια της επιτυχίας του εθνικού εγχειρήματος στη Μακεδονία την περίοδο 1904-1908.

Η χρηματοδότηση και η οργάνωση του αγώνα βασίστηκαν σε σημαντικό βαθμό στον ζήλο των τοπικών οργανώσεων. Παράλληλα, από το κοσμοπολίτικο Μοναστήρι στον Βορρά, μέχρι τη μακεδονική «πρωτεύουσα» της καπνεργασίας, την Καβάλα, στον Νότο, το ελληνικό σχολείο και ο πατριαρχικός κλήρος, έδιναν τον δικό τους αγώνα από έδρας και άμβωνος, συντελώντας τα μέγιστα στη διατήρηση του ελληνικού προβαδίσματος στο πεδίο της μάχης. Στη συμβολή και τον ρόλο αυτών των τοπικών κοινωνιών αποτίει ελάχιστο φόρο τιμής το Ημερολόγιο του ΙΜΜΑ για το 2024.

Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο Ημερολόγιο – λεύκωμα σε δύο γλώσσες (ελληνικά-αγγλικά), με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, εμπλουτισμένο με ιστορικά κείμενα που παρουσιάζουν πόλεις οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα. Νάουσα, Μοναστήρι, Φλώρινα, Σέρρες, Κοζάνη, Μελένικο, Έδεσσα, Καστοριά, Καβάλα, Σιάτιστα, Δράμα, Βέροια, πόλεις που γνώρισαν πολλές μεταμορφώσεις ανά τους αιώνες και έγιναν μάρτυρες σημαντικών ιστορικών γεγονότων, ξεπροβάλλουν μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024