Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΡολάνδης: Μείωση 10-20% στον τουρισμό της Κύπρου φάνηκε από τις επαφές στη WTM 2001

Ρολάνδης: Μείωση 10-20% στον τουρισμό της Κύπρου φάνηκε από τις επαφές στη WTM 2001

Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κ. Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR για την όλη κατάσταση και με βάση τις διάφορες επαφές που […]

Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρο<.>υ, κ. Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR για<...> την όλη κατάσταση και με βάση τις διάφορες επαφές που είχε στη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο στα πλαίσια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης World Travel Market 2001 (WTM<.>), είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Πρώτα απ' όλα να αναφέρω ότι αυτή η χώρα δίδει στην Κύπρο το 52-53% του τουρισμού της. Κατά συνέπεια είναι τεράστιας σημασίας για τον τουρισμό, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας στην Κύπρο αφού καλύπτει το 21-22% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αλλά επηρεάζει και όλους τους άλλους τομείς, όπως και την ανάπτυξη της χώρας.

Εδώ οι επαφές έχουν συμπληρωθεί. Είχαμε επαφές με τους Άγγλους και Κύπριους διοργανωτές ταξιδιών. Οι Άγγλοι καλύπτουν περίπου τον μισό τουρισμό της Αγγλίας, οι Κύπριοι το 1/3 και ο υπόλοιπος τουρισμός προέρχεται από ιδιώτες που ταξιδεύουν προς την Κύπρο. Πρέπει να πω ότι είναι η τέταρτη φορά που έρχομαι σε αυτήν την πολύ σημαντική έκθεση, το World Travel Market, στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι η πρώτη φορά που τα μηνύματα δεν είναι θετικά για την Κύπρο. Μέχρι τώρα όποτε φεύγαμε από εδώ είχαμε αισιόδοξα μηνύματα: 5, 10, 15% αναμενόμενη αύξηση για τον επόμενο χρόνο και σ' αυτό συνέβαλλε η ποιότητα που προσφέρει η Κύπρος σαν προορισμός, διότι έχουμε πράγματι ποιότητα, καθώς και το γεγονός ότι ο τουρίστας έβρισκε την φιλοξενία που ήθελε και γενικά όλα τα στοιχεία τα οποία καθιστούν την Κύπρο έναν επιθυμητό προορισμό για τους σκοπούς του τουρισμού. Φέτος, δυστυχώς, μετά από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, τα γεγονότα που ακολούθησαν και ίσως και αυτά που θα ακολουθήσουν, η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι αυτή που θα επιθυμούσαμε.

Για να μη σας κουράζω με λεπτομέρειες, γενικά υπάρχουν οι εξής διαπιστώσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα οποία μπορεί και εύχομαι να αλλάξουν. Το πρώτο είναι ότι οι μεγάλοι διοργανωτές ταξιδιών θα μειώσουν τις αεροπορικές θέσεις προς την Κύπρο. Αυτό είναι πολύ σοβαρό γιατί έχουν πλέον αποφασίσει ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύουν πολλές πτήσεις χωρίς να έχουν βεβαιότητα για το πόσοι θα ταξιδέψουν. Και οι περισσότεροι από ό,τι έχουμε πει μειώνουν αυτό που ονομάζεται "capacity", δηλαδή τη δυνατότητα να πάρουν κόσμο στην Κύπρο, κατά 20%. Φυσικά μας έχουν πει ορισμένοι ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει ζήτηση στο μέλλον αυτό κάπως μπορεί να το αναπροσαρμόσουν, αλλά όχι πάντοτε και όχι πλήρως. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα – δηλαδή και αν υπάρχει ζήτηση δεν θα υπάρχουν αεροπλάνα. Το δεύτερο είναι ότι διαπιστώνουν ότι για τον επόμενο χρόνο θα έχουμε μια μείωση από αυτή τη χώρα της τάξης του 10, 15 ή και 20%.

Το τρίτο είναι ότι αναμένουν, λόγω της μεγάλης κρίσης που υπάρχει στον τομέα, από τους ξενοδόχους της Κύπρου μειωμένες τιμές. Αυτό το συζήτησαν και με τους ξενοδόχους και ήταν απόλυτοι πάνω σε αυτό το σημείο. Ότι άλλες χώρες τούς προσφέρουν μειωμένες τιμές και ότι δεν μπορεί παρά και η Κύπρος να κάνει το ίδιο. Εμείς φυσικά, σαν Κυβέρνηση, δεν εισερχόμεθα σε αυτό το σημείο. Αυτό αφορά στον ιδιωτικό τομέα.

Το τέταρτο σημείο είναι ότι, παρόλο που ομολογουμένως η Κύπρος είναι ένας ευρωπαϊκός, ασφαλής προορισμός, η τοποθεσία της στη Μέση Ανατολή, σε σύγκριση με την Ισπανία που είναι στη δυτική πλευρά της Μεσογείου την καθιστά γκρίζα ζώνη, όπως την ονομάζουν και λένε ότι παρόλο που εσείς μπορεί να είστε εντάξει, γύρω σας είναι ένας χώρος, ο οποίος για μας είναι γκρίζος. Δεν είναι το ίδιο με την Ισπανία, τη Μαγιόρκα, την Ιταλία και άλλους προορισμούς στη δυτική πλευρά της Μεσογείου και πιστεύουν ότι η δυτική πλευρά θα βγει κερδισμένη σε βάρος της ανατολικής πλευράς της Μεσογείου.

Αν όλα αυτά τα βάλει κανείς πάνω στη ζυγαριά θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σφαιρικά η Κύπρος έχει κάποιο πρόβλημα για τον επόμενο χρόνο, το οποίο αναλόγως των εξελίξεων μπορεί να κυμαίνεται σε μια μείωση μεταξύ του 10-20%. Η ευχή μου είναι να μην είναι καν τόσο, να είναι λιγότερο, να αλλάξουν τα γεγονότα και να μπορέσουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε παραπάνω τουρίστες. Αν όμως έχουμε αυτή τη μείωση -σε αριθμούς μπορεί να σημαίνει 200-300.000 τουρίστες- αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρό θα είναι αυτό το θέμα για τη δική μας οικονομία. 300.000 λιγότεροι τουρίστες και μάλιστα με μειωμένο εισόδημα, μπορεί να σημαίνει μείωση, αν βάλουμε $700 κατά τουρίστα, $200.000.000 δολαρίων, κάπου 140.000.000 ΛΚ, που για τη δική μας οικονομία και το μέγεθος της είναι ένα σημαντικό ποσό, ιδίως αν λάβουμε υπόψη σε ποιο βαθμό επηρεάζεται και η υπόλοιπη οικονομία από αυτά τα γεγονότα.

Αυτά είναι τα στοιχεία μέχρι σήμερα. Όπως είπα, παρακολουθούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα. Θα έχουμε και άλλες συναντήσεις με τους διάφορους παράγοντες του τουρισμού και θα ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο επήρε ήδη κάποια μέτρα αλλά όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να μελετηθούν και κάποια επιπρόσθετα μέτρα. Άλλωστε στην τελευταία συνάντηση είχαμε πει ότι αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Θα πρέπει να δούμε το όλο θέμα μετά και από αυτήν την επίσκεψη και να εξετάσουμε πως η Κύπρος θα αντιμετωπίσει αυτό το πολύ μεγάλο θέμα, αφού λάβει κανείς υπόψη και το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχει πλέον η νομοθεσία για τις δημόσιες ενισχύσεις, η οποία απαγορεύει στο Δημόσιο Ταμείο να προβαίνει σε πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα οι οποίες να επηρεάζουν τον ανταγωνισμό".

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024