Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών προτρέπει τις κυβερνήσεις να άρουν τις καραντίνες
Αερομεταφορές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών προτρέπει τις κυβερνήσεις να άρουν τις καραντίνες

Οι ταξιδιώτες δε θα πρέπει να θεωρούνται πληθυσμός υψηλού κινδύνου για διάδοση του COVID-19, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες από EASA και ECDC. Τα σώματα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ προτείνουν παύση της συστηματικής καραντίνας των αεροπορικών ταξιδιωτών και εναρμόνιση μεταξύ των κρατών-μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) χαιρέτισε σήμερα τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν στα τεστ COVID-19 και την καραντίνα των ταξιδιωτών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Οργανισμό Ασφάλειας Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA), οι οποίες παρέχουν μια σαφή πορεία για τις κυβερνήσεις της ΕΕ που θα λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για ταξιδιωτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με βάση τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες, η έκθεση δείχνει ότι ο επιπολασμός (η αναλογία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού που διαπιστώνεται ότι επηρεάζεται από μια ιατρική κατάσταση, εν προκειμένω του COVID-19) μεταξύ των ταξιδιωτών εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερος από ό,τι στην περίπτωση του γενικού πληθυσμού. Ειδικότερα, δε συνιστάται καραντίνα ή συστηματικός έλεγχος για SARS-CoV-2 των αεροπορικών ταξιδιωτών στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση.

Οι οδηγίες αναφέρουν σαφώς ότι τα άτομα που ταξιδεύουν δεν πρέπει αυτόματα να θεωρούνται υψηλού κινδύνου εξάπλωσης του ιού, αλλά θα πρέπει μάλλον να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα μέλη του τοπικού πληθυσμού που δεν είχαν άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί με COVID-19. Τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν επίσης:

  • Επιβεβαιώνεται ότι οι αεροπορικοί ταξιδιώτες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% όλων των περιπτώσεων COVID-19 που εντοπίστηκαν και δεν αυξάνουν το ρυθμό μετάδοσης του ιού.
  • Το ECDC και ο EASA προτείνουν εναρμόνιση μεταξύ των κρατών-μελών, βάσει των ειδικών μέτρων που παρουσιάζονται στις κατευθυντήριες γραμμές.
  • Τα κράτη-μέλη πρέπει πάντα να δέχονται τους υπηκόους τους και τους πολίτες της ΕΕ καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους που διαμένουν στην επικράτειά τους και πρέπει να διευκολύνουν την ταχεία διέλευση μέσω των εδαφών τους.

Ο πρόεδρος της ETC, Luís Araújo, δήλωσε: “Η σημασία της επανεκκίνησης της κινητικότητας στην Ευρώπη δεν μπορεί να υποτιμηθεί, όσον αφορά στο ρόλο που θα διαδραματίσει στην ανάκαμψη του τουρισμού και της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας τους επόμενους μήνες. Εκατομμύρια μέσα βιοπορισμού που εξαρτώνται από τον τουριστικό τομέα βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης τώρα και απλά δεν μπορούμε να χάσουμε περισσότερο χρόνο με αυτούς τους αδικαιολόγητους περιορισμούς. Αυτή η οδηγία πρέπει να ληφθεί γρήγορα από τις κυβερνήσεις καθώς κατευθυνόμαστε στην περίοδο των διακοπών και ξεκινάμε το δρόμο προς την ανάκαμψη”.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ETC “Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel: Wave 2”, οι Ευρωπαίοι διατηρούν ισχυρή την επιθυμία να ταξιδέψουν, με το 54% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τους περιορισμούς καραντίνας εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για ταξίδια στην Ευρώπη και προκαλούν αναβολή των περισσότερων ταξιδιών έως το 2021.

Με τις νέες οδηγίες, που θεωρούν ότι οι 14ήμερες καραντίνες είναι αποτελεσματικές μόνο σε “εξαιρετικές κατάστάσεις’, η ETC καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταργήσουν αμέσως τους ισχύοντες περιορισμούς και να τους αντικαταστήσουν με ολοκληρωμένα οικονομικά μέτρα, όπως ένα κοινό “Passenger Locator Forum”, rapid τεστ κατά την αναχώρηση και συντονισμένα συστήματα ανίχνευσης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

21/06/2024
20/06/2024
19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024